Η Αθηνά Σπανούδη († 1998), κόρη του Κώστα Σπανούδη, πρώτου προέδρου της Α.Ε.Κ., ήταν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του γυναικείου αθλητισμού προπολεμικά, και μέλος της οικογένειας του Παναθηναϊκού.
Περιεχόμενα
Η Αθηνά Σπανούδη, το ποδόσφαιρο γυναικών του Παναθηναϊκού και η οργάνωση του γυναικείου αθλητισμού
Αν και ο πατέρας ήταν η μεγαλύτερη φυσιογνωμία της Ένωσης, η ίδια έγινε ένθερμη φίλαθλος του Παναθηναϊκού και μόνιμη θαμώνας του γηπέδου της Λεωφόρου στους αγώνες του Τριφυλλιού. Ήταν τόση η αγάπη της για τον Σύλλογο Μεγάλο, που τα αθλητικά περιοδικά της εποχής σχολίαζαν – ενδεχομένως και με μια δόση απορίας– πως «η δις Σπανούδη δεν έχει σημειώση ουδεμίαν απουσίαν από το γήπεδον του Παναθηναϊκού».
Λίγο αργότερα, συνεργάστηκε και επίσημα με το Τριφύλλι και υπό την επίβλεψή της συστήθηκε το γυναικείο ποδοσφαιρικό τμήμα των «πρασίνων» το 1927. Ίσως αυτή η προσπάθεια της Σπανούδη να αποτελούσε και την πρώτη ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα.
Το 1928, ο Σ.Ε.Α.Γ.Σ. μετονομάστηκε σε Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και στη νέα αυτή εποχή αποφασίστηκε να επισημοποιηθεί και οργανωθεί ο γυναικείος αθλητισμός. Η Αθηνά Σπανούδη ανέλαβε μέλος της σχετικής τεχνικής επιτροπής του Συνδέσμου και από το πόστο αυτό προσέφερε πολλές και σημαντικές υπηρεσίες.1
Το 1931 έγραψε το βιβλίο Ο αθλητισμός: Σύγχρονη θρησκεία2. Σε αυτό το σύγγραμμα, παρότι δεν υπάρχουν πολλές φωτογραφίες αθλητών, δεσπόζει σε κεντρική σελίδα μία του επικοντιστή Αργύρη Καραγιάννη, ο οποίος ποζάρει με τη φανέλα του Τριφυλλιού.
Τελικά ακολούθησε τα χνάρια της μητέρας της
Μετά από το σύντομο πέρασμά της από τον αθλητισμό, καταπιάστηκε με τη μουσική. Η μητέρα της άλλωστε, η Σοφία Σπανούδη, ήταν πασίγνωστη μουσικολόγος και μουσικοκριτικός εκείνα τα χρόνια.
Η Αθηνά Σπανούδη έγινε ραδιοφωνική παραγωγός και μέσα από τις εκπομπές της (που διήρκησαν τέσσερις δεκαετίες!) επιχειρούσε την προώθηση της κλασικής μουσικής παιδείας στη νεολαία.
Τιμήθηκε από την Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας το 1972 και από την Ακαδημία Αθηνών το 1993. Πέθανε το 1998.
Πηγές / σημειώσεις
Κύριες πηγές: Αθλητικός Κόσμος, Ιανουάριος 1926, αρχείο Paopedia.gr, αρχείο δημοσιογράφου Άγγελου Σκλαβουνάκη και αφιέρωμα στο βιβλίο Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160 (εκδοτική Belle Epoque, 2019).