Οι ιδρυτές του Παναθηναϊκού στο Μέτωπο
Παναθηναϊκός 1909

Στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο συμμετείχαν δεκάδες αθλητές του Παναθηναϊκού από όλα τα αθλήματα. Επίσης, τα πάτρια εδάφη υπερασπίστηκαν τρεις από τους ιδρυτές του Συλλόγου , οι οποίοι το 1940 ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού.

Όπως είναι γνωστό, ο Παναθηναϊκός ιδρύθηκε το 1908 στο Πολύγωνο – στη δυτική πλευρά του Πεδίου του Άρεως. Στα λημέρια εκείνα γεννήθηκε η «ποδοσφαίριση» ή αλλιώς το «κλωτσοσκούφι» ή διαφορετικά το «φουτμπόλ» (η λέξη «ποδόσφαιρο» άργησε πολλά χρόνια να ενσωματωθεί στο λεξιλόγιο των πιτσιρικάδων). Ο Όμιλος δημιούργησε το πρώτο του γήπεδο λίγα μέτρα παραδίπλα, στον ίδιο χώρο όπου στεγάζεται σήμερα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τον Γιώργο Καλαφάτη και τους υπόλοιπους νεαρούς συνοδοιπόρους του, που έπαιζαν όλη μέρα με μια μπάλα στα πόδια, παρακολουθούσαν μαθητές και αξιωματικοί της Σχολής Ευελπίδων. Η σχολή ήταν από το 1894 εγκατεστημένη σε συγκρότημα κτιρίων στο Πεδίον του Άρεως. Πολλοί από τους στρατιωτικούς εντυπωσιάστηκαν από την ξενόφερτη παιδιά και θέλησαν να την εξασκήσουν και οι ίδιοι. Οι νεότεροι σε ηλικία έγιναν ποδοσφαιριστές του Ομίλου, ενώ άλλοι εγγράφηκαν μέλη και έγιναν διοικητικά του στελέχη.

Τρία πρόσωπα, που ήταν από τους πρώτους παράγοντες του Παναθηναϊκού όταν ο Σύλλογος ιδρύθηκε, είναι οι Βασίλης Γρανίτσας, Κωνσταντίνος Δελαγραμμάτικας και Κωνσταντίνος Μπότασης. Και οι τρεις ανέπτυξαν αξιομνημόνευτη πολεμική δραστηριότητα κατά την εισβολή των Ιταλών το 1940.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 βρήκε τον Βασίλη Γρανίτσα με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Έλαβε μέρος στον πόλεμο, ενώ μετέπειτα τον συναντάμε διευθυντή του IV γραφείου του Γενικού Στρατηγείου.

Ο Κωνσταντίνος Δελαγραμμάτικας, γιος του σπουδαίου αντιστράτηγου Νικολάου Δελαγραμμάτικα, βρέθηκε στο Μέτωπο ως ομαδάρχης της ΙΧ Μεραρχίας. Όπως διαβάζουμε σε έγγραφα της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων, πολέμησε «φλεγόμενος από ζωηρόν και αδιάπτωτον πατριωτισμόν, έχων εις την ψυχήν του τέλειαν κατανόησιν καθήκοντος», «επέδειξε προσόντα ενός λαμπρού ηγήτορος» και «διοίκησεν πάντοτε εν πρώτη γραμμή τας Μοίρας του μετ’ εξαιρετικής ικανότητος και ευψυχίας». Για την προσφορά του στον πόλεμο του ’40 τιμήθηκε με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας και τον Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Μπότασης, στέλεχος και ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, αλλά και σπουδαίος ξιφομάχος, ήταν συνταγματάρχης του πυροβολικού, όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Ως στρατηγός του γενικού στρατηγείου, ήταν υπεύθυνος της γενικής επιστράτευσης των εφέδρων. Στα έγγραφα της Υ.Σ.Α. διαβάζουμε ότι «επέδειξε μέγα και πατρικόν ενδιαφέρον για τους υπ’ αυτόν αξιωματικούς και οπλίτας».

Πηγή του κειμένου είναι το βιβλίο «Λεωφόρος Ηρώων, η ιστορία του Παναθηναϊκού στα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής», που μπορείτε να αποκτήσετε με έκπτωση, πατώντας ΕΔΩ.
Οι πληροφορίες προέρχονται από έγγραφα της Υπηρεσίας Αρχείων Στρατού.

Το πλήρες αθλητικό και στρατιωτικό βιογραφικό των τριών προσωπικοτήτων του κειμένου θα αναπτυχθεί σε βιβλίο της «Παναθηναϊκής Εγκυκλοπαίδειας», που είναι υπό έκδοση.