Ο Βαγγέλης Πανάκης (1933 – 2017) ήταν ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Αγωνιζόταν ως επιθετικός και ήταν μέλος της ομάδας του 1964 που κατέκτησε το ─μοναδικό μέχρι σήμερα─ αήττητο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας.
Περιεχόμενα
Ο αήττητος πρωταθλητής Βαγγέλης Πανάκης
Γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1933. Το κανονικό του επώνυμο ήταν Πανόπουλος, όμως επικράτησε το Πανάκης, λόγω λάθους αναγραφής στο δελτίο ψωμιού στα χρόνια της Κατοχής.
Σε νεαρή ηλικία ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στον Π.Α.Ο. Καλογρέζας. Όταν έγινε 18 ετών μετεγγράφηκε στον Παναθηναϊκό, τη φανέλα του οποίου τίμησε για 14 χρόνια. Αγωνιζόταν στη θέση του κεντρικού επιθετικού, ενώ όταν ο προπονητής τη δεκαετία του ΄60 Στέφαν Μπόμπεκ, καθιέρωσε το σύστημα 4-3-3, ο παίκτης μεταφέρθηκε στο αριστερό άκρο της επίθεσης.
Με τα χρώματα του Παναθηναϊκού, ο Βαγγέλης Πανάκης πανηγύρισε έξι πρωταθλήματα Ελλάδας τις χρονιές 1953, 1960, 1961, 1962, 1964 και 1965, καθώς και το Κύπελλο Ελλάδας 1955. Το παρατσούκλι του ήταν Μπουλντόζας, λόγω της δύναμης και της δυναμικής του. Αγωνίστηκε σε 173 παιχνίδια πρωταθλήματος, όπου σκόραρε 88 γκολ. Άλλα 22 τέρματα έχει πετύχει σε αγώνες Κυπέλλου, ενώ έχει τιμήσει και το εθνόσημο σε 14 ματς της Εθνικής Ελλάδας, στα οποία σημείωσε πέντε γκολ.
Αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο γκολ της καριέρας του ήταν αυτό που σημείωσε στις 24 Μαΐου 1964. Ο Παναθηναϊκός ήθελε τη νίκη μέσα στο «σπίτι» του Ολυμπιακού για να κλείσει θριαμβευτικά τη χρονιά, πανηγυρίζοντας το περίφημο αήττητο πρωτάθλημα. Η νίκη ήρθε χάρη στο γκολ του Βαγγέλη Πανάκη στο 54΄.
Αναμνήσεις του από το θρυλικό ματς της 24 Μαΐου 1964
«Οι φίλαθλοι με σήκωσαν στα χέρια. Το θέλαμε το αήττητο γιατί ήταν ρεκόρ. Θυμάμαι τα πάντα με ακρίβεια γιατί είναι σταθμός στην καριέρα μου. Με ένα δικό μου γκολ πετύχαμε το ρεκόρ και τερμάτισα μάλιστα πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.
Έγινε χαμός. Ήρθαμε με πούλμαν και μας ακολουθούσαν σε όλη τη διαδρομή. Τα θυμάμαι σαν να έγιναν τώρα. Ακολουθήσαμε την Πειραιώς και φτάσαμε στην Ομόνοια. Εκεί υπήρχαν τότε σιντριβάνια. Ο κόσμος άρχισε να πέφτει μέσα με τα ρούχα. Να φωνάζουν, να χειροκροτούν, να ζητωκραυγάζουν!
Μετά αλλάξαμε και πήγαμε όλοι στη λέσχη του Παναθηναϊκού. Τι να πρωτοπώ για τους πανηγυρισμούς εκεί; Ό,τι μπορείς και δεν μπορείς να φανταστείς. Δεν σταματούσαμε να γιορτάζουμε».1
Μετά το ποδόσφαιρο
Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1965 και στη συνέχεια υπήρξε προπονητής της εφηβικής ομάδας του Τριφυλλιού. Στα χρόνια που ακολούθησαν, διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού Α.Ο και μετέπειτα αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού, όπου διετέλεσε Πρόεδρος επί 21 έτη.
Ο Πανάκης βρισκόταν κοντά στο Τριφύλλι για όλη του τη ζωή και παρακολουθούσε, μέχρι και πρόσφατα και παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, τους αγώνες της αγαπημένης του ομάδας στη Λεωφόρο.
Έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιανουαρίου 2017.
Πηγές – Σημειώσεις
- Αρχείο εφ. «Αθλητική Ηχώ».
- 100 χρόνια Παναθηναϊκός, η Ιστορία 1908-2008, Σήφης Βοτζάκης, εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη.
- Αναμνήσεις του Βαγγέλη Πανάκη, στην επίσημη ιστοσελίδα του Παναθηναϊκού Α.Ο.]