Ο Αθανάσιος (Θανάσης) Αραβοσιτάς (1903 – 1971) ήταν μία από πιο μεγάλες μορφές του προπολεμικού αθλητισμού: σπουδαίος αμυντικός στο ποδόσφαιρο, πρωτεργάτης του ελληνικού βόλλεϋ, εξαιρετικός σκοπευτής. Το paopedia.gr δημοσιεύει για πρώτη φορά το πλήρες αθλητικό βιογραφικό του ιδρυτή του τμήματος σκοποβολής του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.
Περιεχόμενα
Στο πλευρό του Απόστολου Νικολαΐδη
Γεννήθηκε το 1903. Από μικρή ηλικία έδειξε την έφεσή του στον αθλητισμό. Εγγράφηκε τη δεκαετία του ’20 ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό και γρήγορα βρήκε θέση στην πρώτη ομάδα του Τριφυλλιού.
Αγωνιζόταν ως κεντρικός αμυντικός και είχε ιδιαίτερη έφεση στο ψηλό παιχνίδι. Ήταν παρτενέρ του Απόστολου Νικολαΐδη και του Λουκά Πανουργιά στις θέσεις της άμυνας. Με τον Αραβοσιτά στη σύνθεσή του, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τα πρωταθλήματα Αθηνών 1925-26 και 1926-27.
Ο Αθανάσιος Αραβοσιτάς στην ομάδα βόλλεϋ
Ακολουθώντας τα χνάρια του συμπαίκτη και καλού φίλου του, Απόστολου Νικολαΐδη, επέλεξε τον δρόμου του πολυαθλητισμού. Ελάχιστοι Έλληνες αθλητές έχουν δοξαστεί σε τόσο πολλά σπορ όσο αυτοί οι δύο.
Το 1927, ο Αραβοσιτάς γίνεται βασικό στέλεχος της ομάδας βόλλεϋ του Παναθηναϊκού. Για δύο χρόνια θα φορέσει τη φανέλα της ομάδας πετοσφαίρισης του Τριφυλλιού, έχοντας και πάλι συμπαίκτη τον Απόστολο Νικολαΐδη.
Αθλητής στίβου και χόκεϋ
Ως αθλητής στίβου, ο Αθανάσιος Αραβοσιτάς συμμετείχε σε αρκετούς αγώνες με τα χρώματα του Παναθηναϊκού. Κυρίως αγωνιζόταν στο άλμα εις μήκος. Έχει λάβει μέρος και σε αγώνες δρόμου 100 μ., ενώ συνάμα ήταν μέλος της ομάδας διελκυστίνδας του Τριφυλλιού, με την οποία κατέκτησε την πρώτη θέση στα Ζ΄ Παναθήναια το 1927.
Επίσης, υπάρχουν καταγεγραμμένες συμμετοχές του με την ομάδα χόκεϋ των «πρασίνων».
Ήταν κάτοικος Κηφισιάς και λάμβανε συχνά μέρος σε τοπικούς αγώνες, υπερασπιζόμενος τα χρώματα της ομάδας στίβου της πόλης του.1
Αθανάσιος Αραβοσιτάς: ο ιδρυτής του τμήματος σκοποβολής
Βαλκανιονίκης και Πανελληνιονίκης
Το 1928, ο Αθανάσιος Αραβοσιτάς θα ιδρύσει το τμήμα σκοποβολής του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Ο ίδιος, λάτρης του σπορ, θα διαπρέψει σε διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις σκοποβολής.
Ο Αραβοσιτάς, για αρκετά χρόνια, είναι ο σκοπευτής του Τριφυλλιού που κρατάει την πράσινη σημαία ψηλά. Το 1932, κερδίζει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο αγώνισμα του «τυφεκίου ελευθέρου των 22mm από 50 μέτρων», με 184 επιτυχείς βολές.2
Το 1936 συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Καταλαμβάνει την 23η θέση στην καραμπίνα διαμετρήματος 22mm.
Την ίδια χρονιά, λαμβάνει μέρος στους Βαλκανικούς Αγώνες Σκοποβολής και στέφεται χρυσός βαλκανιονίκης στο τυφέκιο ακριβείας. Το 1938, θα επαναλάβει τον θρίαμβό του στην ίδια διοργάνωση.
Παράλληλα, συμμετέχει σε πολλές εγχώριες διοργανώσεις. Το 1938 αναδεικνύεται πρώτος στο «τυφέκιον των 22 από 50 μ.» στο Πρωτάθλημα Πόλεων.3
Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, ο Αραβοσιτάς αναλαμβάνει προπονητής του σκοπευτικού τμήματος του Ομίλου. Οι προπονήσεις γίνονται στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Παραμένει ταυτόχρονα ενεργός σκοπευτής.
Μετά την Κατοχή
Στα χρόνια της Κατοχής, το τμήμα σκοποβολής παύει τη λειτουργία του, καθώς όλα τα όπλα επιτάσσονται από τους Γερμανούς. Θα αργήσει ─συγκριτικά με άλλα τμήματα─ να ανασυνταχθεί μετά την αποχώρηση των κατακτητών. Η ανασυγκρότηση του τμήματος επιτυγχάνεται το 1946.
Το 1947, ο Αραβοσιτάς συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Στοκχόλμη. Στη διοργάνωση λάμπει ένας άλλος πράσινος αθλητής, ο Κώστας Μυλωνάς. Οι Έλληνες αθλητές πανηγυρίζουν ─μεταξύ πολλών ακόμα διακρίσεων─ την τρίτη θέση στο ομαδικό, πίσω από τις Ιταλία και Φιλανδία.
Παρών στα πρώτα Πρωταθλήματα Ελλάδας του Παναθηναϊκού
Το 1948, ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος θα κατακτήσει, για πρώτη φορά, πανελλήνιους τίτλους (ομαδικούς) στη σκοποβολή.
Οι τίτλοι που κατέκτησε το Τριφύλλι εκείνη τη χρονιά, με τον Αραβοσιτά στη σύνθεσή του, ήταν στο Τυφέκιο Ακριβείας από 50 μ. (στάση πρηνηδόν) και στο Πολεμικό Όπλο (στη στάση πρηνηδόν, καθώς και στο σύνολο των τριών στάσεων).
Ατομικά, ο Αραβοσιτάς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Τυφέκιο Ακριβείας από 50 μ. πρηνηδόν.4
Το έτος εκείνο, ο σκοπευτής του Παναθηναϊκού αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Εκτός του Αραβοσιτά, στους Αγώνες συμμετείχαν και οι, επίσης «πράσινοι», Γεώργιος Βήχος, Κώστας Μυλωνάς και Νικόλαος Τζοβλάς. Από τους επτά συμμετέχοντες, οι τέσσερις είναι σκοπευτές του Τριφυλλιού!
Ο Αραβοσιτάς συμμετέχει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952 και έκτοτε, σιγά-σιγά απομακρύνεται από την ενεργό σκοπευτική δράση.
Στις διοικήσεις του Παναθηναϊκού
Για αρκετές περιόδους ενεπλάκη με τα διοικητικά της Σκ.Ο.Ε. και του Παναθηναϊκού.
Στα χρόνια του Αραβοσιτά, οι διοικήσεις του Τριφυλλιού όριζαν ανεξάρτητες επιτροπές, οι οποίες ήταν υπεύθυνες για τη λειτουργία τμημάτων. Δηλαδή δεν υπήρχε απλώς ένας έφορος για κάθε τμήμα, αλλά μία υποδιοίκηση τμήματος που ήταν αρμόδια για κάθε λεπτομέρεια. Ο Αραβοσιτάς ήταν, για πολλά χρόνια, μέλος της επιτροπής σκοποβολής, καθώς επίσης και μέλος της επιτροπής κολύμβησης του Ομίλου.
Από το 1963 ως το 1967 διετέλεσε ταμίας του Παναθηναϊκού.
Πέθανε το 1971 στην Αθήνα.
Πηγές / παραπομπές
Αρχείο paopedia.gr.
- http://www.amarysia.gr/
- Εφ. «Αθηναϊκά Νέα», 10 Απριλίου 1932.
- Εφ. «Πρωία», 24 Αυγούστου 1938.
- Πηγή αποτελεσμάτων: «Αθλητική Ηχώ», 12 και 19 Απριλίου 1948.