Αντώνης Τσολίνας, ο πρώτος μεγάλος «βομβαρδιστής» του Παναθηναϊκού

Ο Αντώνης Τσολίνας με την εντεκάδα του Παναθηναϊκού το 1930.

Ο Αντώνης Τσολίνας († 1956) ήταν διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού. Αγωνιζόταν ως επιθετικός και ήταν από τους πιο δεινούς σκόρερ του ελληνικού ποδοσφαίρου στα προπολεμικά χρόνια.

Εγγράφηκε στον Παναθηναϊκό το 1928. Αν και Πειραιώτης, έτρεφε συμπάθεια για την ομάδα της Αθήνας. Με μεσολάβηση του Γιώργου Καλαφάτη, ο Εθνικός Πειραιώς, στον οποίο μέχρι τότε ανήκε ο ποδοσφαιριστής, έδωσε την άδεια για την ελευθέρα μετεγγραφή του στο Τριφύλλι.

Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού αποφάσισαν να δωρίσουν στον ποδοσφαιριστή εισιτήρια διαρκείας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ως ανταμοιβή που επέλεξε τους Αθηναίους αντί ενός πειραϊκού συλλόγου.1

Προτιμούσε να αγωνίζεται «μέσα αριστερά». Όταν έβρισκε ρυθμό, δύσκολα σταματούσε. Αν και υστερούσε στην ντρίμπλα ήταν ταχύτατος και είχε άριστη επαφή με τα δίχτυα. Σούταρε εξαιρετικά δυνατά – σε τέτοιο βαθμό που φημολογείται ότι κάποτε, ένα σου του γκρέμισε τα ξύλινα δοκάρια αθηναϊκού γηπέδου.2

Τον Σεπτέμβριο του 1928 «μάτωσε» το πλεκτό του Γουδή πέντε φορές (τελικό σκορ 9-0), ενώ το 1929 που οι «πράσινοι» κατέκτησαν το πρωτάθλημα Αθηνών, ο Τσολίνας ήταν ο πρωταγωνιστής στο νικηφόρο με 4-3 ντέρμπι κόντρα στην Α.Ε.Κ. Πέτυχε και τα 4 γκολ του Τριφυλλιού.

Φωτογραφία της ΑΕΚ στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι Ηλιάσκος, Ιερεμιάδης, Μούγκρας, Δεληκάρης, Πάτροκλος, Δημόπουλος, Γιάμαλης και καθιστοί οι Παρασκευάς, Κωνσταντινίδης, Νεγρεπόντης και Μάλλιος. Με πολιτικά στην άκρη δεξιά, ο τότε επιθετικός του Παναθηναϊκού Αντώνης Τσολίνας.

Φωτογραφία της ΑΕΚ στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι Ηλιάσκος, Ιερεμιάδης, Μούγκρας, Δεληκάρης, Πάτροκλος, Δημόπουλος, Γιάμαλης και καθιστοί οι Παρασκευάς, Κωνσταντινίδης, Νεγρεπόντης και Μάλλιος. Με πολιτικά στην άκρη δεξιά, ο τότε επιθετικός του Παναθηναϊκού Αντώνης Τσολίνας. Πηγή: Παλιές εικόνες και φωτογραφίες της Ελλάδας / Old pictures of Greece

Ως χαρακτήρας ήταν ευέξαπτος και ήρθε πολλές φορές σε ρήξη με τον προπονητή του, τον Γιόζεφ Κιούνσλερ. Πάντα, όμως, οι δύο άνδρες έβρισκαν τη λύση και ξεπερνούσαν τις όποιες εντάσεις. Ο Παναθηναϊκός παραλίγο να τον χάσει από το δυναμικό του, όταν έπειτα από διαμάχη του με τον Απόστολο Νικολαΐδη, ο τελευταίος ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο τη διαγραφή του από τον Όμιλο. Ωστόσο, η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από τους υπόλοιπους συμβούλους.3

Το μεγάλο ρεκόρ του Τσολίνα καταγράφηκε με την Εθνική Ελλάδας και είναι μέχρι και σήμερα ακατάρριπτο. Στις 7 Δεκεμβρίου του 1930 σε παιχνίδι με την Βουλγαρία για το Βαλκανικό Κύπελλο στο γήπεδο του Παναθηναϊκού πέτυχε 4 γκολ! Το τελικό σκορ ήταν 6-1, με τα άλλα δύο τέρματα να σημειώνει άλλος ένας «πράσινος», ο Άγγελος Μεσσάρης.

Δεν έχει βρεθεί ακόμα παίχτης της εθνικής να ξεπεράσει το «καρέ» του Τσολίνα, σε επίσημο αγώνα. Στο ίδιο παιχνίδι ο Τσολίνας πέτυχε άλλο ένα ρεκόρ. Έγινε ο πρώτος παίκτης της εθνικής Ελλάδος που σκόραρε με απευθείας εκτέλεση φάουλ.

Πέθανε στις 28 Φεβρουαρίου 1956. Ταλαιπωρημένος από βαριά αρρώστια, εξαιτίας της οποίας νοσηλευόταν για μήνες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Τελευταία του επιθυμία ήταν να μεταφερθεί στο πατρικό του, όπου και ξεψύχησε.

Η τελετή της κηδείας έγινε με δαπάνη του Παναθηναϊκού, ενώ ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Α. Ανδρέας Βγενόπουλος εξέδωσε ψήφισμα να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος Αθηνών.

Πηγές

  1. Αρχείο paopedia.gr και Πρακτικά Δ.Σ. Παναθηναϊκού Α.Ο., 1928.
  2. Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160, Αριστοτέλης Μπενόγλου, Ανδρέας Οικονόμου, Εκδοτική Belle Epoque (2019).
  3. Βλ. παραπομπή 1.