Κώστας Λινοξυλάκης (ποδόσφαιρο)
Κώστας Λινοξυλάκης - η μετεγγραφή του στον Παναθηναϊκό το 1951

Ο Κώστας Λινοξυλάκης († 2014) ήταν διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού ─ μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του ελληνικού ποδοσφαίρου στις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1933 στο Άνω Μέρος Ρεθύμνου. Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένειά του. Έβγαλε δελτίο ποδοσφαιριστή στον Π.Ο. Αστέρα Αθηνών, που είχε ως έδρα τότε τη συνοικία του Γκύζη.

Ο Κώστας Λινοξυλάκης στον Παναθηναϊκό

Πολύ σύντομα επέδειξε σπάνια ποδοσφαιρικά χαρίσματα στη θέση του κεντρικού αμυντικού και αποτέλεσε το «μήλον της έριδος» για τους τρεις «μεγάλους» του κέντρου, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Α.Ε.Κ.1

Κώστας Λινοξυλάκης - η μετεγγραφή του στον Παναθηναϊκό το 1951

Ο «Αθλητισμός της Ελλάδος», για τη μετεγγραφή του Λινοξυλάκη στον Παναθηναϊκό (25 Μαΐου και 28 Ιουνίου 1928).

Ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε να τον πείσει να φορέσει την πράσινη φανέλα. Γρήγορα αναδείχθηκε σε αναντικατάστατο μέλος του Τριφυλλιού. Υπό τις οδηγίες του Άγγλου προπονητή Χάρι Γκέιμ κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας το 1953 και το κύπελλο Ελλάδας το 1955.

Μετά τη σύσταση της Α’ Εθνικής Κατηγορίας, θα κατακτήσει τρία ακόμα πρωταθλήματα (1960, 1961, 1962) ─ έχοντας και τότε προπονητή του τον Χάρι Γκέιμ.

Με τη φανέλα του Τριφυλλιού σκόραρε επτά τέρματα σε αγώνες πρωταθλήματος και πέντε γκολ σε παιχνίδια κυπέλλου.

Ήταν εντυπωσιακός ποδοσφαιριστής και φημιζόταν για τα θεαματικά «βολ πλανέ» του.

Αγωνίστηκε σε 28 ματς με την Εθνική Ελλάδας και σκόραρε μία φορά.

Μετά την αγωνιστική του καριέρα, υπήρξε προπονητής του Φωστήρα, της Προοδευτικής, του Απόλλωνα Σμύρνης και της Χαλκίδας.

Στον κόσμο του θεάματος και στον δήμο Αθηναίων

Οι Άσσοι του γηπέδου - Κώστας Λινοξυλάκης

Ο Κώστας Λινοξυλάκης είχε τη φήμη του «ζεν πρεμιέ». Αγαπούσε τον κόσμο του θεάματος και οι φήμες για σχέσεις του με γνωστές θηλυκές σταρ της εποχής, οργίζαν τακτικά στον Τύπο της εποχής.

Το 1956 συμμετείχε στην ταινία «Οι άσσοι του γηπέδου» (γνωστή και ως «Κυριακάτικοι Ήρωες»), στο πλευρό σημαντικών ποδοσφαιριστών της εποχής, όπως ο Ανδρέας Μουράτης, ο Λάκης Πετρόπουλος, ο Στάθης Μανταλόζης, ο Κώστας Πούλης και άλλοι.

Προσέφερε, επίσης, πολλά στην τοπική αυτοδιοίκηση της Αθήνας, ως ─επί σειρά πολλών ετών─ εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων.

Πέθανε στην Αθήνα στις 3 Δεκεμβρίου 2014. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, με δαπάνη ─τιμής ένεκεν─ του δήμου Αθηναίων.

 

 

Πηγές

• Αρχείο paopedia.gr
• el.wikipedia.org/wiki/Κώστας_Λινοξυλάκης

 

  1. «Αθλητισμός της Ελλάδος», 26 Μαΐου 1951.