Τα «όλε» του Δημήτρη Μυταρά

Ο Δημήτρης Μυταράς (18 Ιουνίου 1934 – 16 Φεβρουαρίου 2017) ήταν Έλληνας ζωγράφος με διεθνή καταξίωση και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Αγαπούσε τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο και το 2003 φιλοτέχνησε ένα έργο προς τιμήν της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Tα «όλε» του Παναθηναϊκού, έργο του Δημήτρη Μυταρά

Από το 1999 έως και το 2003, η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού είχε κερδίσει την αναγνώριση σύσσωμης της φίλαθλης κοινότητας. Οι «πράσινοι», με τον Σέρχιο Μαρκαριάν στον πάγκο και με ποδοσφαιριστές που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της Εθνικής Ελλάδας που κατέκτησε το Euro 2004, έφτασαν ως τα προημιτελικά του Champions League το 2002 και τα προημιτελικά του Κυπέλλου U.E.F.A. το 2003. Μετά από κάθε επιτυχία τους, οι παίκτες του Τριφυλλιού είχαν καθιερώσει τα περίφημα «όλε» με τους οπαδούς του Συλλόγου.
Ο Δημήτρης Μυταράς εμπνεόμενος από τις επιτυχίες του Παναθηναϊκού δημιούργησε έναν πίνακα που δώρισε στον τότε πρόεδρο της Π.Α.Ε. Άγγελο Φιλιππίδη.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, στην τηλεοπτική σειρά του Στράτου Μακρίδη «Αν ήμουν πλούσιος» στον ΑΝΤ1, ο εν λόγω πίνακας αποτελούσε μέρος των σκηνικών και βρισκόταν, για πολλή ώρα, στα πλάνα που προβλήθηκαν.
Δημήτρης Παναθηναϊκός Ζωγράφος Παναθηναϊκός

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Μυταρά

Γεννήθηκε το 1934 στη Χαλκίδα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1953 έως το 1958. Καθηγητές του ήταν οι Γιάννης Μόραλης και Σπύρος Παπαλουκάς. Στην πορεία σπούδασε σκηνογραφία στην “École Supérieure des Arts Décoratifs” και εσωτερική διακόσμηση στη “Métiers d’Art” στο Παρίσι (1960-1964) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.

Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στην Αθήνα (1961, Ζυγός).

Το 1975 εκλέχθηκε καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, σε ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί “Ζυγός”, “Άστορ”, “Μέρλιν”, στην αίθουσα Τέχνης (Θεσσαλονίκη), καθώς επίσης και στην Μπολόνια, Φλωρεντία, Ρώμη, Γένοβα κ.α.

To Μάρτιο του 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ωστόσο, η Ακαδημία τον διέγραψε από την επετηρίδα της, διότι μετά από ασθένεια έμεινε τυφλός και αδυνατούσε να δίνει το «παρών» σε συνεδριάσεις της.1

Πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 2017, σε ηλικία 82 ετών.

Παραπομπές

Κύρια πηγή: http://dp.iset.gr/artist/view.html?id=2462
Επίσης πολλά στοιχεία για τη ζωή και του έργο του Δημήτρη Μυταρά μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.eviaportal.gr/euboea_content.asp?ID=35315

  1. http://magazen.gr/