Όταν ο Ηλίας Μπαζίνας «σήκωνε ψηλά» τον Παναθηναϊκό

Μία από τις αξιοσημείωτες μορφές της αθλητικής δημοσιογραφίας ήταν ο αείμνηστος Ηλίας Μπαζίνας, ο οποίος, παρότι ήταν φίλαθλος του Ολυμπιακού, υπηρέτησε από το 1958 έως τις αρχές του ’60 την Παναθηναϊκή Ιδέα.

Ο Αμπελοκηπιώτης Ηλίας Μπαζίνας στην υπηρεσία του Παναθηναϊκού

Γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1940 στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή του ήταν από το Οίτυλο της Μάνης. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών, παρότι δεν άσκησε ποτέ τη δημοσιογραφία. Ήταν λάτρης του αθλητισμού και των δυναμικών σπορ. Έτσι, όταν το 1958 πληροφορήθηκε πως ο «γείτονάς» του Παναθηναϊκός ιδρύει τμήμα άρσης βαρών, ο Αμπελοκηπιώτης Μπαζίνας αποφάσισε να γίνει μέλος της «πράσινης» οικογένειας.

Βοήθησε το τμήμα να αναπτυχθεί και παράλληλα, έγινε αθλητής της ομάδας, φορώντας τα πράσινα χρώματα και το τριφύλλι στη φανέλα.

Τα ίδια χρόνια, στις αρχές του ’60, παρακολουθούσε στενά και την ποδοσφαιρική ομάδα του Τριφυλλιού, την οποία θεωρούσε την καλύτερη στην ιστορία του Παναθηναϊκού (όπως έγραψε έπειτα από χρόνια σε άρθρο του).

Εκτός της άρσης βαρών, καταπιάστηκε και με την πυγμαχία, αλλά και με τη σκοποβολή, όντας μάλιστα φανατικός συλλέκτης όπλων.

Η προσφορά του στη δημοσιογραφία

Η αγάπη του για τον αθλητισμό και για τα γράμματα συνδυάστηκε μέσα από τη δημοσιογραφία, στην οποία προσέφερε πάρα πολλά. Συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Φίλαθλος». Μέσα από τη στήλη του (που ονομαζόταν «Χωρίς παρωπίδες») άφησε σημαντική παρακαταθήκη στον ελληνικό αθλητισμό. Υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Ηλίας Γ.».

Για κάποια χρόνια, υπήρξε στέλεχος της διοίκησης του Ολυμπιακού. Επίσης, ασχολήθηκε με τα κοινά του αθλητισμού, ως μέλος ομοσπονδιών και επιτροπών (ειδικότερα των αγαπημένων του δυναμικών σπορ).

Πέθανε στις 22 Αυγούστου 2013.

Παραπομπές

Πηγή φωτογραφίας: https://sites.google.com/site/botinis1947/team-schedules
Αρθρογραφία του Ηλία Μπαζίνα: http://bazinas.blogspot.com/
Πηγές κειμένου: Αρχείο Παναθηναϊκού Α.Ο. και leoforos.gr