Ο προπονητής του πρώτου μεταπολεμικού «πράσινου» πρωταθλήματος, Γιόχαν Στραντλ

Ο Γιόχαν Στραντλ1 ήταν Αυστριακός προπονητής του Παναθηναϊκού. Υπό τις οδηγίες του, το Τριφύλλι κατέκτησε το πρώτο του μεταπολεμικό πρωτάθλημα (το 1949).

Το Paopedia.gr σε συνεργασία με τον Ανδρέα Οικονόμου ανέκδοτα έγγραφα και φακέλους και παρουσιάζουν, για πρώτη φορά, άγνωστα στοιχεία για το έργο του προπονητή που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος 1949.

Η πρόσληψη του Γιόχαν Στραντλ από τον Παναθηναϊκό

Η πρόσληψη του Στραντλ δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ακόμα και η μετάβασή του από την Βιέννη στην Αθήνα κόστιζε απαγορευτικά ποσά για τα μετεμφυλιακά δεδομένα. Ωστόσο, κατέστη εφικτή χάρη στις γνωριμίες του γενικού γραμματέα του Παναθηναϊκού Μιχάλη Παπαζογλου, ο οποίος διηύθυνε ταξιδιωτικό γραφείο. Όσο για τη διαμονή του προπονητή και της γυναίκας του, αρχικά εγκαταστάθηκαν σε οίκημα εντός του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και εν συνέχεια, οι άνθρωποι του Ομίλου τούς εξασφάλισαν νέα στέγη.

Βοηθός προπονητή ανέλαβε ο Αντώνης Μηγιάκης.

Κάτι που δεν ήταν γνωστό, μέχρι τώρα, είναι το γεγονός πως εκείνα τα χρόνια ο Παναθηναϊκός συνεργαζόταν με τον πάλαι ποτέ σπουδαίο προπονητή του, τον Γιόζεφ Κιούνσλερ. Είχε ρόλο συνδέσμου με το αυστριακό ποδόσφαιρο, το οποίο εκτιμούσαν ιδιαιτέρως οι άνθρωποι του Συλλόγου.

Η επίσημη παρουσίαση του Στραντλ στα μέλη της διοίκησης του Παναθηναϊκού έγινε στις 21 Οκτωβρίου 1948 από τον Απόστολο Νικολαΐδη. Οι προσδοκίες των «πρασίνων» από τον Αυστριακό ήταν πολλές, δεδομένου ότι το Τριφύλλι είχε να κατακτήσει πρωτάθλημα Ελλάδας από το 1930.

"<yoastmark

Αποχώρησε αφού πρώτα κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1949

Ο Στραντλ κατόρθωσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα Αθηνών 1948-49. Έτσι εξασφάλισε για τον Παναθηναϊκό τη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα Ελλάδας. Εκεί είχαν προκριθεί και οι πρωταθλητές Πειραιώς (Ολυμπιακός) και Θεσσαλονίκης (Άρης).

Πρωταθλητής Ελλάδας αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ισοβάθμησε με τον Ολυμπιακό με 9 βαθμούς, όμως είχε καλύτερο συντελεστή τερμάτων.

Ο Στραντλ έχαιρε της εκτίμησης σύσσωμης της αθλητικής κοινότητας. Συχνά φιλοξενούνταν αναλύσεις του σε αθλητικά έντυπα. Εκτός από την πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού, προπονούσε και τους μελλοντικούς άσους, τα «τσικό» του Ομίλου2, ενώ συνάμα ήταν προπονητής και του Ηλυσιακού3.

Η «Αθλητική Ηχώ» έχει περιγράψει τον Παναθηναϊκό επί Στραντλ ως εξής: Ήταν μία ομάδα «τεχνική, με ταχυτάτην επίθεσιν και συμπαγή άμυναν»· «ένα ομοιογενές και δυναμικόν σύνολον».4 Σημειώνει όμως πως ταυτόχρονα είχε δύο μειονεκτήματα: αστάθεια στην απόδοση και κρούσματα απειθαρχίας.5

Τα μειονεκτήματα αυτά φαίνεται πως υπερίσχυσαν και ο Στραντλ αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό στα τέλη του 1949, έπειτα από σχετική προτροπή των Ανδρέα Βγενόπουλου και Κώστα Ανδρίτσου.6 Τον αντικατέστησε ο Άγγλος Χάρι Γκέιμ.

Πηγές

  1. Έχει μείνει στην ιστορία ως Γιόζεφ Στραντλ, ωστόσο στην πραγματικότητα το μικρό του όνομα ήταν Γιόχαν. Επίσης, το επώνυμο του προφέρεται Στραντ, όμως επιλέγεται η γραφή του όπως το κατέγραφαν οι εφημερίδες της εποχής.
  2. Εφ. «Καθημερινή», 7 Ιανουαρίου 1949.
  3. http://ilisiakos.gr/podosfairo/istoria
  4. «Αθλητική Ηχώ», 4 Αυγούστου 1949.
  5. Στο ίδιο.
  6. Ο ίδιος πάντως ο Στραντλ, σε δηλώσεις του στην «Αθλητική Ηχώ» στις 28 Δεκεμβρίου 1949, υποστήριξε πως η αιτία της αποχώρησής του ήταν πως έπρεπε να εγχειριστεί στο πόδι, εξαιτίας ενός τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε για χρόνια. Εξαιτίας μάλιστα εκείνου του τραυματισμού, είχε διακόψει πρόωρα την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής.