Ο Λινοξυλάκης φοράει τα κιτρινόμαυρα, για να μη διασυρθεί διεθνώς η Α.Ε.Κ.

Ο Κώστας Λινοξυλάκης στην Α.Ε.Κ. το 1956 για τρία ματς

Τον Αύγουστο του 1956, ο Κώστας Λινοξυλάκης έβγαλε τη φανέλα του Παναθηναϊκού και φόρεσε τα κιτρινόμαυρα της Α.Ε.Κ., για τρία μόνο παιχνίδια. Ο Άγγελος Σκλαβουνάκης γράφει για την απόφαση ευγενούς άμιλλας της διοίκησης του Τριφυλλιού…

Ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει πολλάκις ότι το fair play είναι στο DNA του. Μία από αυτές τις περιπτώσεις διαδραματίστηκε τον Αύγουστο του 1956.

Η Α.Ε.Κ. ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στη Γαλλία για τρία εξαιρετικά δύσκολα φιλικά παιχνίδια, κόντρα στη Μαρσέιγ, την Τουλόν και την πρωταθλήτρια Νις. Αν και τα ματς ήταν φιλικά, οι «κιτρινόμαυροι» τα θεωρούσαν πολύ σημαντικά, καθώς γνώριζαν πως, αν έφερναν θετικά αποτελέσματα, θα τόνωναν το ηθικό των φιλάθλων τους ενόψει της νέας σεζόν. Όμως οι γαλλικές ομάδες ήταν πανίσχυρες και η διαφορά δυναμικότητας με την Α.Ε.Κ. χαώδης. Φοβήθηκαν το ενδεχόμενο διασυρμού και έτσι, ο προπονητής της Ένωσης Κώστας Νεγρεπόντης προέβη σε μία ασυνήθιστη ενέργεια: ζήτησε από τον Παναθηναϊκό να… δανειστεί μόνο για αυτούς τους αγώνες τον Κώστα Λινοξυλάκη.

Το διοικητικό συμβούλιο του Τριφυλλιού συνεδρίασε στα τέλη Ιουλίου και αποφάσισε να απαντήσει θετικά στο αίτημα της Α.Ε.Κ., ώστε να παραμείνει σε αξιοπρεπή επίπεδα το όνομα του ελληνικού ποδοσφαίρου στο εξωτερικό.  Πράγματι ο «Λίνο» βοήθησε τα μέγιστα. Στο ματς με τη Μαρσέιγ κράτησε τους «κιτρινόμαυρους» στο 0-0 έως και το 69΄. Τότε, όμως μίλησε η κούραση και εν τέλει η Α.Ε.Κ. ηττήθηκε με 2-0. Η Ένωση ηττήθηκε και στα άλλα δύο ματς, 3-2 από την Τουλόν και 6-4 από τη Νις.

Παρότι ο Κώστας Νεστορίδης ήταν ο αρχισκόρερ της Α.Ε.Κ., οι εφημερίδες έκριναν άλλους παίκτες ως τους διακριθέντες, ανάμεσα στους οποίους και τον αμυντικό του Παναθηναϊκού.

«Ολόκληρος η Α.Ε.Κ. έδειξε πως είναι μία θαρραλέα και γενναία ομάς. Ίσως κάπως παρασυρόμενη από την δυνατικότητά της. Ο τερματοφύλαξ Σεραφείδης, ο κεντρικός οπισθοφύλαξ Λινοξυλάκης και τα εξτρεμ Εμμανουηλίδης και Κουρτίδης, οι οποίοι όμως δεν εσερβιρίσθησαν καταλλήλως, υπήρξαν τα πλέον διακριθέντα στελέχη, αυτής της εκλεκτής ελληνικής ομάδος», έγραψαν οι Γάλλοι δημοσιογράφοι, όπως μετέφερε στις 19 Αυγούστου η «Αθλητική Ηχώ».

Κάπως έτσι, Νεστορίδης και Λινοξυλάκης έγιναν… έστω κι από σπόντα συμπαίκτες. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1959 ο Νεστορίδης θα αυτοπροταθεί στον Παναθηναϊκό, δηλώνοντας πως ίσως θα μπορούσε να τον ανταλλάξει η ομάδα του με τον Λινοξυλάκη – πρόταση που, όπως εξυπακούεται, απορρίφθηκε από το Τριφύλλι.

Στο βιβλίο Τα βλέπω όλα πράσινα, που θα κυκλοφορήσει τον Φλεβάρη του 2020 από την Εκδοτική Belle Époque, αποκαλύπτεται πως δεν ήταν τυχαία η προτίμηση του Νεστορίδη. Κάτι που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό είναι πως ο διεθνής επιθετικός ξεκίνησε την καριέρα του από ομάδα που έφερε την ένδοξη ονομασία: τον Παναθηναϊκό Καλλιθέας. Πάντως, το 1966, θα καταφέρει τελικά να φορέσει την πράσινη φανέλα και του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Όμως μόνο για λίγες προπονήσεις. Όλα αυτά θα μας απασχολήσουν σε μελλοντικό κείμενο…