Ο Κώστας Πρίφτης γεννήθηκε το 1956. Ήταν πρωταθλητής του Παναθηναϊκού στο πινγκ πονγκ. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αθλητές στην ιστορία της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
Περιεχόμενα
Κώστας Πρίφτης: πρωταθλητής σε παίδες, έφηβους και άνδρες
Εγγράφηκε στα μητρώα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και πολύ σύντομα απέδειξε πως διαθέτει πλούσια αθλητικά χαρίσματα. Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας παίδων (ατομικό) το 1969 και το 1970.
Την επόμενη δεκαετία, ο Πρίφτης αγωνίστηκε με την ανδρική ομάδα του Τριφυλλιού, παρότι ακόμα βρισκόταν σε εφηβική ηλικία, και βοήθησε τον Όμιλο να κατακτήσει ομαδικούς τίτλους.
Το 1972 κερδίζει το Κύπελλο Ελλάδας και το 1975, το Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας. Το 1972 και το 1973 αναδεικνύεται πρωταθλητής εφήβων στο ατομικό. Μάλιστα το 1973, θα πανηγυρίσει τον ατομικό τίτλο και στο πρωτάθλημα ανδρών, επιτυχία που θα επαναλάβει το 1974 και το 1975.
Ο «Ευρωπαίος» Παναθηναϊκός στο πινγκ πονγκ
Το 1974, ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στο Κύπελλο Ευρωπαϊκών Εκθέσεων. Αποκλείει κατά σειρά την αυστριακή Τούρνεσαφτ Ίνσμπρουκ (5-2) και την ιταλική Σέντρο Σπορτίβο Μιλάνο (5-0) και έτσι, προκρίνεται στην προημιτελική φάση. Εκεί, ο Κώστας Πρίφτης και οι υπόλοιποι «πράσινοι» άσσοι καλούνται να ξεπεράσουν το εμπόδιο της πανίσχυρης Ροτ Βάις του Αμβούργου.
Ο αγώνας διεξάγεται στις 28 Μαρτίου 1974 στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ. Σε ένα ιστορικό ματς που διαρκεί πάνω από πέντε ώρες, υπό το βλέμμα 600 φιλάθλων (σημειώθηκε ρεκόρ σε αγώνα πινγκ-πονγκ), ο Παναθηναϊκός κερδίζει με 5-4 και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίζεται σε ημιτελική φάση.
Τελικά, ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από τον τελικό από τη Χέρτα Βερολίνου.
Εκείνα τα χρόνια, οι αθλητές του Παναθηναϊκού θα αποτελέσουν και τη ραχοκοκαλιά της Εθνικής Ελλάδος για πολλά έτη. Ο Κώστας Πρίφτης με 65 συμμετοχές, ο Άγγελος Μακρής με 35 συμμετοχές και ο Νίκος Κωστόπουλος με 120 συμμετοχές.
Η σπουδαία μετεγγραφή στην Ιταλία
Το 1975, ο Κώστας Πρίφτης μετεγγράφηκε στην ιταλική ομάδα Sant’ Elpidio. Το πινγκ πονγκ στην Ιταλία ήταν σε πολύ πιο προηγμένο επίπεδο από το ελληνικό και η μετεγγραφή του αθλητή ήταν η πρώτη Έλληνα σε ομάδα του εξωτερικού.
Η μετακίνηση του Πρίφτη στην Ιταλία μπορεί να ανέβασε το πρεστίζ της ομάδας του Παναθηναϊκού, ήταν ωστόσο η απαρχή για τη σταδιακή πτώση του τμήματος. Έτσι, μετά την αποχώρηση του αθλητή, το Τριφύλλι δεν θα πανηγυρίσει άλλους ομαδικούς τίτλους.
Ο Πρίφτης επέστρεψε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80 και επανεγγράφηκε στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό. Έμπλεος εμπειρίες από ένα πιο δυνατό πρωτάθλημα όπως το ιταλικό, σαρώνει τα μετάλλια. Σε ατομικό επίπεδο αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας τις χρονιές 1982, 1983, 1984, 1985, 1986 και 1988.