Μικές Βεντουρέλης: ο πρώτος αρχηγός του Π.Α.Ο.Κ.
προέρχεται απ’ τα σπλάχνα του Παναθηναϊκού!

Ο πρώτος μεγάλος ηγέτης του Π.Α.Ο.Κ., ο Μιχάλης Βεντουρέλης, λατρεύτηκε στη συμπρωτεύουσα. Σε τέτοιο βαθμό που το όνομά του τραγουδήθηκε στον αρχικό ύμνο των Θεσσαλονικέων. Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι πως ο ίδιος ήταν παναθηναϊκός στα νιάτα του – συμπαίκτης των Γιώργου Καλαφάτη, Απόστολου Νικολαΐδη και Λουκά Πανουργιά, και πρωταθλητής Ελλάδας με την πράσινη φανέλα.

Από τη Θεσσαλονίκη στον Αθήνα

Ο Μιχάλης Βεντουρέλης, πρωταθλητής Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό

Ο Μιχάλης (Μικές) Βεντουρέλης γεννήθηκε το 1902 και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Άρη Θεσσαλονίκης.1 Όμως στα μέσα της δεκαετίας το ’10, η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Έτσι, το 1918 εγγράφηκε στο δυναμικό του Παναθηναϊκού.

Τις αγωνιστικές περιόδους 1920-21 και 1921-22, ο Μιχάλης Βεντουρέλης αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας, φορώντας το τριφύλλι στη φανέλα.

Η προσφορά του στον Παναθηναϊκό είχε «διαγραφεί» από την ιστορία, εξαιτίας λάθος καταγραφής του μικρού του ονόματος σε διάφορες εκδόσεις. Αναγραφόταν λανθασμένα ως «Μαρίνος Βεντουρέλης», ενώ, όπως προκύπτει από το αρχείο του Ομίλου, ήταν δίχως αμφιβολία ο Μιχάλης Βεντουρέλης. Άλλωστε αυτό πιστοποιείται και από τις ομαδικές φωτογραφίες του Παναθηναϊκού, στις οποίες ποζάρει το ίδιο πρόσωπο που εμφανίζεται στις ομαδικές φωτογραφίσεις του Π.Α.Ο.Κ. τα επόμενα χρόνια.2

Μιχάλης Βεντουρέλης 1921 Παναθηναϊκός Πρωταθλητής

Επιχρωματισμένη φωτογραφία της πρωταθλήτριας ομάδας 1921 του Παναθηναϊκού. Ο Μιχάλης Βεντουρέλης, όρθιος πρώτος από τα δεξιά.

 

Ο Μιχάλης Βεντουρέλης στη συμπρωτεύουσα

Το 1922 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και στον Άρη. Με τα κιτρινόμαυρα, στις 2 Νοεμβρίου 1924, σκόραρε χατ-τρικ εναντίον της γιουγκοσλαβικής Ομλαντίνα, σε ματς που ο Άρης νίκησε με 5-0.3

Για μικρό διάστημα αγωνίστηκε και με την ομάδα της Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης.

Το 1926 μετεγγράφηκε στον νεοϊδρυθέντα Π.Α.Ο.Κ. και έγινε αρχηγός του. 4Επέστρεψε δηλαδή σε ομάδα που είχε για σύμβολό της… το τριφύλλι (οι Θεσσαλονικείς τότε είχαν ως έμβλημα το τετράφυλλο τριφύλλι).

Αγαπήθηκε από τον κόσμο του Π.Α.Ο.Κ. και το όνομά του τραγουδήθηκε στον πρώτο ύμνο της ομάδας της Θεσσαλονίκης:

Δεν φοβόμαστε κανέναν Άρη ούτε Ηρακλή, γιατί έχουμε αρχηγό μας Βεντουρέλη μερακλή.5

Όπως πολλοί ποδοσφαιριστές της εποχής του, έτσι και ο Βεντουρέλης, έγινε και διαιτητής, σφυρίζοντας σε πολλούς ανεπίσημους και επίσημους αγώνες στη Θεσσαλονίκη.

Είναι της μοίρας φαίνεται… Σε όλα τα μεγάλα σωματεία της χώρας, οι ιδρυτές και κορυφαίοι ποδοσφαιριστές των πρώτων τους ομάδων, υπήρξαν προηγουμένως μέλη της παναθηναϊκής οικογένειας. Έχουμε δει τα παραδείγματα των Μιχάλη Μανούσκου στον Ολυμπιακό, Κωνσταντίνου Δημόπουλου στην Α.Ε.Κ. και Μικέ Βεντουρέλη στον Π.Α.Ο.Κ. Κι είμαστε ακόμα… στην αρχή των αποκαλύψεων!

Πηγές

  1. http://www.aris.re
  2. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Panathinaikos_1921.jpg και http://moments.paok90.gr/files/03/photos/35b.jpg
  3. http://www.wikipedia.gr/wiki/Άρης_Θεσσαλονίκης_(ποδόσφαιρο_ανδρών)
  4. http://moments.paok90.gr/event/o-protos-arxigos-tou-paok
  5. http://www.flogasport.net/2013/07/7.html