Του Φώτη Καρέλη

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τον εξής τίτλο: «Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ  – ή όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο». Στο εξώφυλλο ποζάρει ο σπουδαίος συνθέτης και το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί. Το βιβλίο είναι αξιόλογο και πολύ ενδιαφέρον, όμως ο τίτλος… δεν ισχύει. Ο Μίκης τελικά δεν άλλαξε μόνο κόμμα, αλλά και ομάδα, αφού κάποτε δήλωνε παναθηναϊκός!

«Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ». Ομάδα ποτέ! Σίγουρα;

Και τώρα μπαίνουμε στη χρονομηχανή και μεταφερόμαστε στο σπίτι του δημοφιλέστερου Έλληνα συνθέτη στις 24 Μαΐου 1961.

Ο ίδιος κάθεται μπροστά από το πιάνο του και όρθιοι δίπλα του βρίσκονται ο ποδοσφαιριστής Ανδρέας Παπαεμμανουήλ και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μπότσαρης. Ύστερα από μία συζήτηση περί ανέμων και υδάτων, ο συντάκτης της «Αθλητικής Ηχούς» ετοιμάζεται να βγάλει… λαβράκι!

— Για τα εγχώρια όμως ποδοσφαιρικά σας αισθήματα, δεν μας είπατε τίποτα.
— Α, βέβαια.. Δεν με ρωτήσατε κι εσείς.
— Ώρα να μας πήτε.
— Είμαι Παναθηναϊκός.
— Πώς έτυχε;
— Ε, να που έτυχε!

Λίγο αργότερα, ο Μίκης ρωτήθηκε ποιους τρεις Έλληνες ξεχωρίζει. Η απάντησή του ξάφνιασε ακόμη και τον δημοσιογράφο. Ήταν η ακόλουθη: τη Μαρία Κάλλας, την Κατίνα Παξινού και… τον Ανδρέα Παπαεμμανουήλ! Μάλιστα, ο συνεντευξιαζόμενος ζήτησε από τον Δημήτρη Μπότσαρη να μεταφέρει ακριβώς έτσι τα λεγόμενά του, αν θέλει να κάλει σωστά τη δουλειά του.

Την επομένη, η «Αθλητική Ηχώ» κυκλοφόρησε με ολοσέλιδη τη συνέντευξη και δημοσίευσε κοινή φωτογραφία των Θεοδωράκη – Παπαεμμανουήλ με την εξής λεζάντα: «Ο μαέστρος και ο ποδοσφαιριστής μπορεί να μην έχουν κοινά συμφέροντα, αλλά πάντως συγγενεύουν, αφού πιστεύουν και οι δύο στον Παναθηναϊκό».

Τώρα πώς έτυχε και, δεκαετίες μετά, ο Θεοδωράκης δηλώνει… ολυμπιακός από κούνια; Ε, να που έτυχε!

 

Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν Παναθηναϊκός