Ο Νικόλαος Σκαμπαβίας και η πρώτη δερμάτινη μπάλα

Νικολαος Σκαμπαβιας Παναθηναϊκός - η πρώτη μπάλα στην Ελλάδα - paopedia.gr

Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι δερμάτινες μπάλες ήταν από τα πιο σπάνια αγαθά για τη νεολαία. Ελάχιστες ομάδες είχαν στην κατοχή τους μπάλες, ενώ ακόμη και η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων έπρεπε να παραγγείλει από το εξωτερικό, για να διεξαχθούν τα πρωταθλήματα. Πάντως, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Δημήτρη Χάλαρη, η πρώτη δερμάτινη μπάλα δεν κύλησε στην Αθήνα, αλλά στην Ερμούπολη Σύρου!

Όπως αναφέρει σε αφιέρωμά του, το οποίο δημοσιεύθηκε στο syrostoday1, την πρώτη δερμάτινη μπάλα στην Ελλάδα την έφερε στην Ερμούπολη, ο Νικόλαος Σκαμπαβίας από το Λονδίνο. Δυστυχώς στο αφιέρωμα αυτό δεν καταγράφεται η χρονολογία που συνέβη αυτό, ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την αξιοπιστία της πληροφορίας.

Αυτό που όμως είναι σίγουρο είναι πως μετέπειτα ο Σκαμπαβίας μετέβη στην Αθήνα και εγγράφηκε στο δυναμικό του Παναθηναϊκού. Το 1921 έγινε αντιπρόεδρος του Ομίλου και από το πόστο αυτό συμμετείχε σε πολύ σημαντικές αποφάσεις, όπως αυτές που οδήγησαν στην απόκτηση της έκτασης της Λεωφόρου.

Τα επόμενα χρόνια,  απομακρύνθηκε από τα κοινά του Παναθηναϊκού, ωστόσο το 1927 επέστρεψε στις τάξεις του Τριφυλλιού.

Πηγές

Αρχείο Paopedia.gr
Πρακτικά Παναθηναϊκού Α.Ο., 1927

  1. Πηγή: https://www.syrostoday.gr/News/8760-Podosfarikes-maties-stin-istoria–Megalo-afieroma-Meros-A.aspx Από το δημοσίευμα αυτό προέρχεται και η φωτογραφία του κειμένου.