Με την ίδια μαχητικότητα που μοχθούσε για την ανεξαρτησία της Κύπρου, ο Παναγιώτης Σιάηλος αγωνιζόταν και ως ποδοσφαιριστής. Καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Άγγλους, φυλακίστηκε, ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα. Όμως τελικά η μοίρα του επιφύλασσε διαφορετικό, τραγικό τέλος. Το paopedia.gr καταγράφει τη ζωή του αδικοχαμένου παίκτη του Παναθηναϊκού και της Ανόρθωσης.
Περιεχόμενα
Με τα χρώματα της Ανόρθωσης
Γεννήθηκε το 1933 στην Κύπρο. Έμαθε το ποδόσφαιρο στην Ανόρθωση και αναδείχθηκε σε μεγάλη μορφή της ομάδας. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους (από πολλούς, ο καλύτερος) κεντρικός επιθετικός στην ιστορία του κυπριακού συλλόγου.1
Φορώντας τη φανέλα της Ανόρθωσης, πανηγύρισε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα (1957, 1958 και 1960)2 και ένα κύπελλο Κύπρου (1959).
Αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. – Καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Άγγλους
Τα ίδια χρόνια, ο ποδοσφαιριστής έλαβε μέρος στον αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία και έγινε μέλος της ελληνοκυπριακής οργάνωσης Ε.Ο.Κ.Α. Συνελήφθη από τους Άγγλους και καταδικάστηκε σε θάνατο. Φυλακίστηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και φέρεται πως του δόθηκε χάρη, λόγω της μεγάλης του δημοφιλίας στο νησί. 3
Η μετεγγραφή του Σιάηλου στον Παναθηναϊκό
Πάλεψε… μόνος του στο πρωτάθλημα του 1958-59
Ο Πάνος Σιάηλος4 μετεγγράφηκε από την Ανόρθωση στον Παναθηναϊκό στις 31 Μαΐου 1959.
Όταν μεταπήδησε στο Τριφύλλι, βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη το Πρωτάθλημα Ελλάδας της περιόδου 1958-59. Η Ανόρθωση τού παραχώρησε την «ελευθέρας», καθώς το κυπριακό πρωτάθλημα είχε ήδη λήξει. Το δελτίο του κατατέθηκε στην Ε.Π.Ο. έγκαιρα και ο παίκτης αγωνίστηκε με τα πράσινα χρώματα από την πρώτη ημέρα της μετεγγραφής του. Με το που επικυρώθηκε η μετακίνησή του στον Παναθηναϊκό στις 31 Μαΐου 1959, μετέβη στη Δράμα και σκόραρε στο 0-2 εναντίον της Δόξας.5
Την επόμενη αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 1-2 από τον Ολυμπιακό, με τον Σιάηλο να πετυχαίνει το γκολ του Τριφυλλιού.
Στις 14 Ιουνίου 1959, προτελευταία αγωνιστική του Πρωταθλήματος Ελλάδας, απέδειξε για άλλη μία φορά πόσο χαρισματικός επιθετικός ήταν, σκοράροντας δύο τέρματα κατά του Π.Α.Ο.Κ. (τελικό 3-0).
Ωστόσο, τα πέντε γκολ του Σιάηλου δεν ήταν αρκετά για να πανηγυρίσει τον τίτλο η ομάδα του. Είχε μείνει πολύ πίσω στη βαθμολογία από τις αρχές της διοργάνωσης.
Πρωταθλητής Ελλάδας 1959-60
Ο Σιάηλος ήταν ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού στο πρώτο πρωτάθλημα Εθνικής Κατηγορίας που διεξήχθη, το 1959-60. Είχε την ατυχία να έχει συμπαίκτες πολύ μεγάλους σκόρερ ─ορισμένους από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών─ και έτσι περιορίστηκε σε ρόλο αναπληρωματικού.
Σκόραρε δύο γκολ σε τρεις μόλις συμμετοχές. Το ένα τέρμα, ωστόσο, αποδείχθηκε σημαντικό, καθώς χάρη σε αυτό νίκησε ο Παναθηναϊκός τον Παναιγιάλειο (τελικό σκορ 2-1) στην πρεμιέρα του Μεγάλου Συλλόγου στον θεσμό της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας.
Η τελευταία του συμμετοχή με το Τριφύλλι ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 1960 κόντρα στη Νίκαια. Ο Σιάηλος σκόραρε το τρίτο γκολ της ομάδας του (τελικό 6-1), όμως στη συνέχεια αποβλήθηκε από τον Ιταλό διαιτητή Τζουζέπε Αντάμι, με τον οποίο φέρεται να λογομάχησε.
Επιστροφή στην Κύπρο
Από τον Παναθηναϊκό επέστρεψε στην Κύπρο και την Ανόρθωση. Τη βοήθησε να κατακτήσει το νταμπλ το 1962. Μάλιστα, σημείωσε δύο γκολ στον τελικό Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό Λευκωσίας (τελικό σκορ 5-2).
Ο τραγικός θάνατός του το 1963
Από τύχη σώθηκε ο Κώστας Λινοξυλάκης
Τον καλοκαίρι του 1963 βρέθηκε στην Αθήνα, παρέα με έναν νεαρό φίλο του, τον Κύπριο ποδοσφαιριστή Μιχάλη Ορφανίδη. Ο δεύτερος ήθελε να δοκιμαστεί στον Παναθηναϊκό και ο Σιάηλος τον βοηθούσε, αξιοποιώντας τις γνωριμίες του.
Ο Σιάηλος είχε προγραμματίσει να επιστρέψει στην Κύπρο στις 24 Ιουλίου 1963. Τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας οργάνωσε ένα ολονύκτιο ξεφάντωμα σε νυχτερινά κέντρα, μαζί με τους Αθηναίους φίλους του, για να τους αποχαιρετήσει. Μαζί με τον Κώστα Λινοξυλάκη, τον Μιχάλη Ορφανίδη και τρία ακόμα άτομα του φιλικού τους περιβάλλοντος έφαγαν σε ένα ταβερνάκι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στην πορεία, γλέντησαν στα «μπουζούκια του Τζίμη του Χονδρού» στις Τζιτζιφιές.
Στις 3 τα ξημερώματα αποχώρησαν. Ο Σιάηλος ζήτησε να συνεχίσουν τη βραδιά σε άλλο μαγαζί, αλλά ο Λινοξυλάκης αρνήθηκε. Τελικά, παρέμειναν οι δύο Κύπριοι, οι οποίοι συνάντησαν μία νεαρή κοπέλα στην οδό Σταδίου, τραγουδίστρια στο επάγγελμα, ονόματι Μαίρη Χριστοφόρου. Φλέρταραν μαζί της και την έπεισαν να μπει στο αυτοκίνητο. Ο Σιάηλος άφησε στο σπίτι του τον Ορφανίδη και συνέχισε με την κοπέλα. Λίγο αργότερα επιβιβάστηκε μία ακόμα γυναίκα στο αυτοκίνητο, η Παναγιώτα Κρίτσα, πιθανότατα φίλη της τραγουδίστριας. Είκοσι λεπτά μετά, συνέβη το μοιραίο. Το αυτοκίνητο συγκρούστηκε με λεωφορείο που έβγαινε από χώρο στάθμευσης στη Λεωφόρο Συγγρού. Ο ποδοσφαιριστής με τις δύο γυναίκες σκοτώθηκαν.6
Πηγές / σημειώσεις
- https://anorthosis24.net/2015/09/o-korifeos-tis-galanolefkis-thiellas/
- Το 1959 δεν διεξήχθη πρωτάθλημα στην Κύπρο.
- Οι πληροφορίες προέρχονται από άρθρο της εφημερίδας «Αθηναϊκή», στις 25 Ιουλίου 1963. Στο άρθρο εκείνο πάντως αναφέρεται πως ο Σιάηλος φυλακίστηκε για πέντε χρόνια. Κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απίθανο να ισχύει, καθώς εκείνα τα χρόνια ήταν ενεργός αθλητικά με την Ανόρθωση.
- Το επώνυμό του ήταν Σιάηλος. Μερικές εφημερίδες, όταν μετεγγράφηκε στον Παναθηναϊκό, τον έγραφαν λανθασμένα Σιάλκο.
- Εφ. «Αθλητική Ηχώ», 1 Ιουνίου 1959.
- Εφ. «Αθηναϊκή», 24 και 25 Ιουλίου 1963.