Όταν ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε την Α.Ε.Κ. στο… «Γ. Καραϊσκάκης»

Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και της Α.Ε.Κ. στον αγωνιστικό χώρο του «Γ. Καραϊσκάκης» λίγα δευτερόλεπτα πριν από το σφύριγμα της έναρξης. Οι οπαδοί του Τριφυλλιού, από τη θύρα 7 του γηπέδου, δημιουργούν εκρηκτική ατμόσφαιρα.

Του Σταύρου Μιχελή

Στα πρώτα βήματα της «ποδοσφαιρίσεως» στην Ελλάδα, ο Γιώργος Καλαφάτης και οι «συνοδοιπόροι» του-συνιδρυτές του Παναθηναϊκού αγωνίζονταν και προπονούνταν συχνά, ελλείψει άλλων γηπέδων, στο λεγόμενο «Ποδηλατοδρόμιο» (στον χώρο του σημερινού Σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης»).

Με το πέρασμα του χρόνου, η «ποδοσφαίριση» άρχισε να εδραιώνεται, κατόπιν να εξαπλώνεται, ενώ ο Παναθηναϊκός, με τιτάνιες προσπάθειες ετών, απέκτησε το χώρο στους πρόποδες του Λυκαβηττού που έμελε να εξελιχθεί στο αξεπέραστο και πιο εμβληματικό τοπόσημο, όχι μόνο για τον Σύλλογο Μεγάλο, αλλά για ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό…

Από την καθιέρωση της Α΄ Εθνικής την αγωνιστική περίοδο 1959-60 μέχρι το τρέχον πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ο Παναθηναϊκός έχει αγωνιστεί ως γηπεδούχος στη Λεωφόρο και στο Ο.Α.Κ.Α. Όμως, στη διάρκεια αυτών των δεκαετιών έχει αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει σε ελάχιστους-μεμονωμένους αγώνες και για διαφορετικούς λόγους (π.χ. τιμωρίες έδρας ή έκτακτα γεγονότα), ως έδρα τη Ριζούπολη, τη Νέα Φιλαδέλφεια ή ακόμη και γήπεδα που βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις: Χαλκίδα, Πάτρα, Τρίκαλα, Άργος, Ρόδο.

Ωστόσο, για μία και μοναδική φορά στην ιστορία της Α΄ Εθνικής, ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε ως γηπεδούχος σε αγώνα πρωταθλήματος1 στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης»! Αυτό συνέβη εναντίον της Α.Ε.Κ. στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περιόδου 1980-81.

Ας ξετυλίξουμε το νήμα από την αρχή. Το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου 1981 μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, με επίκεντρο τις Αλκυονίδες, έπληξε την Αττική (κι όχι μόνο). Το μέγεθος του κύριου σεισμού ήταν 6,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ τις επόμενες ώρες και ημέρες ακολούθησαν μετασεισμοί μεγάλης ισχύος- ακόμη και μεγαλύτεροι από τα 6 Ρίχτερ.

Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς έδωσαν εντολή για σειρά ελέγχων, ώστε να καταγραφούν πιθανές ζημιές ή προβλήματα σε κάθε είδους υποδομές, συνεπώς και στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Σ’ εκείνο το χρονικό σημείο, για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της περιόδου 1980-81, απέμεναν δώδεκα αγωνιστικές. Από αυτές ο Παναθηναϊκός είχε να δώσει, βάσει προγράμματος, εντός έδρας έξι αγώνες –και πιο συγκεκριμένα εναντίον των: ΠΑΟΚ, Πανσερραϊκού, ΑΕΚ, Παναχαϊκής, Πανιωνίου και Απόλλωνα Αθηνών.

Τελικά, ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε να μην χρησιμοποιήσει το γήπεδο της Λεωφόρου, στους τρεις από τους έξι αγώνες: εναντίον του Π.Α.Ο.Κ. (που έγινε στη Ριζούπολη, με τελικό αποτέλεσμα 0-0), εναντίον του Πανσερραϊκού (που έγινε στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας, με τελικό αποτέλεσμα 4-0) κι εναντίον της Α.Ε.Κ.

Όταν έφτασε η ώρα για τον αγώνα εναντίον της Α.Ε.Κ., το πρωτάθλημα βρισκόταν στην «τελική ευθεία» (εκείνη ήταν η 29η αγωνιστική σε σύνολο 34). Ο Παναθηναϊκός είχε χάσει κάθε ελπίδα για το μοναδικό αντικειμενικό στόχο που οφείλει να έχει σε κάθε πρωτάθλημα, δηλαδή την κατάκτηση του τίτλου, αλλά έπαιζε το «τελευταίο χαρτί» του στη διεκδίκηση της μοναδικής θέσης, που οδηγούσε στην έξοδο στο Κύπελλο UEFA της επόμενης περιόδου.

Για να ληφθεί η απόφαση ορισμού γηπέδου, έπρεπε να συνεκτιμηθούν δύο πρακτικά ζητήματα: αφενός, εκείνη την αγωνιστική, στο συγκεκριμένο στάδιο ήταν προγραμματισμένος να γίνει ο αγώνας Ολυμπιακός-Εθνικός (ο οποίος, τελικά, έγινε κανονικά την Κυριακή 10 Μαΐου), αφετέρου, η Α.Ε.Κ. θα έδινε αγώνα εναντίον του Άρη στις 13 Μαΐου για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, κάτι που περιόριζε τις διαθέσιμες ημερομηνίες για να διεξαχθεί ο αγώνας.

Έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις, ο κύβος ερρίφθη. Η αναμέτρηση Παναθηναϊκός-Α.Ε.Κ. έγινε το βράδυ του Σαββάτου (με ώρα έναρξης τις 9.00 μ.μ.), και το τελικό αποτέλεσμα ήταν 0-0.

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού ήταν η εξής: Κωνσταντίνου, Αγκουερόπολι, Τσιριγώτης, Καψής, Κόβης, Ρότσα, Λιβαθηνός, Κατσιάκος, Υφαντίδης, Αντρεούτσι, Νικολάε.

Αυτός υπήρξε ο μοναδικός αγώνας στην ιστορία της Α΄ Εθνικής  στον οποίο ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε ως γηπεδούχος στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης». Το ημερολόγιο έγραφε 9 Μαΐου 1981.

 

Για την ιστορία, η ομάδα μας, στο πλαίσιο της Α΄ Εθνικής, έχει αντιμετωπίσει δύο φορές σε αγώνα μπαράζ στο «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης» την Α.Ε.Κ. Η πρώτη φορά ήταν στις 31 Ιουλίου 1960, για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ελλάδος εκείνης της περιόδου, όταν και επικρατήσαμε με 2-1 κατακτώντας τον τίτλο. Η δεύτερη φορά, σχεδόν 20 χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου 1980, υπήρξε επίσης νικηφόρα (με 1-0 αυτή τη φορά), αλλά το «έπαθλο» ήταν… μικρότερης αξίας: το συγκεκριμένο μπαράζ έκρινε ποια ομάδα θα καταλάβει την 3η θέση του πρωταθλήματος – θέση που οδηγούσε στην έξοδο στο Κύπελλο U.E.F.A. της επόμενης περιόδου.

ΥΓ. Ευχαριστούμε πολύ τον Ανδρέα Παπαθανασίου για την παραχώρηση φωτογραφιών από τον συγκεκριμένο αγώνα.

Παραπομπή – υποσημείωση

  1. Αυτονόητα, εννοούμε αγώνα ο οποίος να είναι, βάσει προγράμματος του πρωταθλήματος, γηπεδούχος ο Παναθηναϊκός – κι όχι π.χ. κάποιο μπαράζ (όπου οι δύο ομάδες μοιράζονται τα εισιτήρια και οι όροι «γηπεδούχος-φιλοξενούμενος» έχουν, απολύτως, τυπική σημασία).