«ΠΑΟ ΟΛΕ» στη «σκεπαστή»… Κάποιοι το έγραψαν με πράσινη μπογιά
Ηθοποιοί εναντίον δημοσιογράφων. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» στις 14 Απριλίου 1981.

«Η κούρσα του Μίμη Δομάζου… Τρέχει με την μπάλα κολλημένη στα πόδια. Περνάει έναν, δύο, τρεις. Είναι αδύνατον να τον σταματήσουν. Φτάνει στην αντίπαλη εστία και πασάρει. Και ναι, είναι γκολ! Ο Θανάσης Βέγγος σκοράρει!» Σουρεαλιστική, μα άκρως αληθινή η περιγραφή… Το paopedia.gr μάς μεταφέρει σε ένα παιχνίδι διαφορετικό από όλα τα άλλα. Τότε που ο «Στρατηγός» μοίραζε ασίστ στον «Θου Βου», ο Χάρρυ Κλυνν κυνηγούσε την μπάλα… με απόχη και ο Σωτήρης Μουστάκας έπαιζε χαρτιά στο τερέν. Τότε που οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ζωγράφιζαν πράσινη τη «Νέα Φιλαδέλφεια».

Γράφει ο Ανδρέας Οικονόμου

Από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 4 Μαρτίου 1981, η Στερεά Ελλάδα τρανταζόταν από μία σειρά σεισμικών δονήσεων στις νήσους Αλκυονίδες. Οι σεισμοί έσπειραν τον πανικό στην Αθήνα και στα προάστιά της. Η χώρα παρέλυσε και ο απολογισμός ήταν τραγικός: 20 νεκροί, 500 τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες κατεστραμμένες οικοδομές.

Το επόμενο διάστημα, ένα κύμα αλληλεγγύης επιχείρησε να απαλύνει τον πόνο των πληγέντων. Απλοί πολίτες, αλλά και πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού προέβησαν σε εράνους και δωρεές. Στο πλαίσιο αυτό διεξήχθη ένας πρωτότυπος ποδοσφαιρικός αγώνας, στις 13 Απριλίου 1981: ηθοποιοί εναντίον δημοσιογράφων.

Ηθοποιοί εναντίον δημοσιογράφων. Δημοσίευμα της «Καθημερινής» στις 14 Απριλίου 1981.

Ηθοποιοί εναντίον δημοσιογράφων. Δημοσίευμα της «Καθημερινής» στις 14 Απριλίου 1981.

17.000 θεατές γέμισαν το γήπεδο της Α.Ε.Κ. στη Νέα Φιλαδέλφεια, για να ενισχύσουν τον φιλανθρωπικό σκοπό του παιχνιδιού. Οι αγαπητοί στο κοινό ηθοποιοί θέλησαν να δώσουν έναν εύθυμο τόνο στη φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα. Και το έριξαν στα καλαμπούρια! Ο Χάρρυ Κλυνν έτρεχε με επιδέσμους στο κεφάλι κι έδειχνε κόκκινη κάρτα στον διαιτητή. Ο Θανάσης Βέγγος επιχειρούσε να σκοράρει με μια τεράστια φουσκωτή μπάλα. Ο Σωτήρης Μουστάκας έστηνε… πρέφα στο χορτάρι.

Μαζί με τους τρεις «σταρ» αγωνίστηκαν και άλλα μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου, όπως οι Αλμπέρτο Εσκενάζι, Γιώργος Φούντας, Γιώργος Κοτανίδης, Αντώνης Αντωνίου. Και όχι μόνο. Οι Μίμης Δομάζος, Κώστας Νεστορίδης, Μίμης Στεφανάκος και Ντούσαν Μπάγεβιτς ενίσχυσαν τις μεγάλες δόξες της υποκριτικής. Ο πολυτάλαντος συγγραφέας και στιχουργός Γιάννης Καλαμίτσης έπαιξε επίσης στην ομάδα των ηθοποιών.

Από πλευράς δημοσιογράφων, ο πάλαι ποτέ μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού Γιάννης Δημαράς ήταν εκ των κορυφαίων, όπως επίσης και ο τερματοφύλακας Νίκος Κατσαρός, που πραγματοποίησε πολλές αποκρούσεις. Η διακύμανση του σκορ εναλλασσόταν συνεχώς, με τους ηθοποιούς να κερδίζουν τελικά με 7-5. Το καθοριστικό γκολ πέτυχε ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, ο οποίος πραγματοποιούσε τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία.

Σ’ αυτό το παράξενο και κωμικό παιχνίδι, συμμετείχε και το κοινό, που γρήγορα μπήκε στο πετσί του ρόλου. Οι παρευρισκόμενοι φίλαθλοι άλλοτε γελούσαν με την ψυχή τους κι άλλοτε φώναζαν ρυθμικά «πουλημένους» τους 22 του αγωνιστικού χώρου. Ο κόσμος ζητούσε μανιωδώς την είσοδο του τόσο αγαπητού «δικού μας ανθρώπου» Θανάση Βέγγου, ο οποίος για να ζεσταθεί, έτρεχε γύρω από μία φωτιά που ο ίδιος άναψε, όταν πυρπόλησε έναν πάκο εφημερίδες.

Ο «φαλακρός πράκτωρ» αυτοσαρκάστηκε για τα κάμποσα παραπανίσια κιλά του, δηλώνοντας στην κάμερα, προτού εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο: «Θα βάλω μόνο δύο γκολ, καθότι είμαι μερικών μηνών έγκυος». Πράγματι, ο Βέγγος σκόραρε δύο τέρματα, όμως… «έχασε άλλα δέκα», σχολίασε η «Αθλητική Ηχώ».

Για την ιστορία, τα υπόλοιπα γκολ της ομάδας των ηθοποιών πέτυχαν οι Χάρρυ Κλυνν, Κώστας Νεστορίδης,  Γιώργος Σίσκος, ενώ για λογαριασμό των δημοσιογράφων σκόραραν οι Σταύρος Τσώχος (2), Γιώργος Σεντεμέντες, Γιάννης Δημαράς (2), Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Τάκης Χαραλαμπίδης.

Στο τέλος του αγώνα , ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ήταν τόσο ενθουσιασμένος με το ταλέντο του Χάρρυ Κλυνν που του… πρότεινε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό.

Η «Αθλητική Ηχώ» σχολιάζει πως τις κερκίδες της Νέας Φιλαδέλφειας ομόρφυναν μια ντουζίνα κορίτσια που φορούσαν καυτά σορτάκια. Επρόκειτο για τις υποψήφιες Σταρ Ελλάς, που έδωσαν το «παρών» στο παιχνίδι.

Εμείς πάντως παρατηρήσαμε –τόσο στο βίντεο όσο και στο φωτογραφικό υλικό– κάτι άλλο που ομόρφυνε ακόμα περισσότερο το γήπεδο της Α.Ε.Κ.: ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΠΑΟ ΟΛΕ», γραμμένο από… πράσινο χέρι σε τοίχο της «σκεπαστής».

 

Ο Σωτήρης Μουστάκας εκτελεί πλάγιο άουτ, στο ιστορικό παιχνίδι Ηθοποιοί-Δημοσιογράφοι το 1981. www.paopedia.gr

 

Όσο για τον δράστη του συνθήματος στον τοίχο; Πριν από μία ημέρα, στις 12 Απριλίου, η «Νέα Φιλαδέλφεια» σείστηκε εκ νέου. Όμως αυτή τη φορά όχι από τον Εγκέλαδο, αλλά από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που βρέθηκαν ως γηπεδούχοι στο γήπεδο της Ένωσης και πανηγύρισαν εν εξάλλω τη νίκη με 4-0 επί του Πανσερραϊκού. Όπως φαίνεται, οι άνθρωποι της Α.Ε.Κ. δεν περιφρούρησαν σωστά το «σπίτι» τους και ένας «τρελός, φανατικός παναθηναϊκός» βρήκε την ευκαιρία και άφησε το αποτύπωμα του Συλλόγου του Μεγάλου στην ιστορική εξέδρα…

 

Ηθοποιοί εναντίον δημοσιογράφων. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» στις 14 Απριλίου 1981.