Ο παναθηναϊκός Σπύρος Μουστακλής
Ο... παναθηναϊκός Σπύρος Μουστακλής

Του Φώτη Καρέλη

Σε μια αποκαλυπτική και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, η Χριστίνα Μουστακλή-Δημητρακάκη, σύζυγος του αείμνηστου ήρωα Σπύρου Μουστακλή, σκιαγράφησε το προφίλ του ανθρώπου που βασανίστηκε φριχτά στα κολαστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ την περίοδο της Χούντας. Και, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «υποστήριζε τον Παναθηναϊκό».

Ο Σπύρος Μουστακλής ήταν από τις πλέον γνωστές πολιτικές και στρατιωτικές φυσιογνωμίες που πέρασαν από τον ελληνικό χώρο. Βασανίστηκε την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών, με συνέπεια την παράλυσή του.

Γεννημένος το 1926 στο Μεσολόγγι, κατατάχτηκε στην Αντίσταση το 1943 στον Ε.Δ.Ε.Σ., ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε στον πόλεμο της Κορέας ως υπολοχαγός.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας συμμετείχε στο κίνημα του Ναυτικού και συνελήφθη πριν από την εκδήλωσή του. Βασανίστηκε αγρίως για 45 ημέρες από τον βασανιστή Αναστάσιο Σπανό, με αποτέλεσμα να διακομιστεί (με καθυστέρηση πολλών ωρών) στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., όπου εισήλθε με το ψευδώνυμο «Μιχαηλίδης» και αιτιολογία εισαγωγής «τρακάρισμα στον Ιππόδρομο».

Από τα χτυπήματα προκλήθηκε ολική παράλυση των δεξιών του άνω και κάτω άκρων. Αργότερα μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική Αθηνών και ακολούθως στο ΚΑΤ, για να υποβληθεί υποβαλλόμενος σε φυσικοθεραπείες για την αποκατάστασή του. Κατόρθωσε να περπατήσει, αλλά δεν κατάφερε να μιλήσει.

Απεβίωσε ταλαιπωρημένος το 1986 και το όνομα του δόθηκε σε στρατόπεδο νεοσύλλεκτων στη  γενέτειρα του, σε πάρκα, πλατείες , οδούς, ενώ υπάρχει προτομή του στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ακολουθεί το στιγμιότυπο που η σύζυγός του μιλάει στο Κρήτη TV και στην εκπομπή «Αντιθέσεις» για τις φίλαθλες προτιμήσεις του (στο 48:20 του βίντεο).