Ο ευεργέτης γιατρός Τηλέμαχος Καββαδίας

Ο Τηλέμαχος Καββαδίας γεννήθηκε στις Αργυράδες της Κέρκυρας το 1892. Σπούδασε Ιατρική και εξειδικεύτηκε ως παιδίατρος. Αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του στον αθλητισμό, τόσο ως αθλητής όσο και ως πρωτοπόρος της αθλητιατρικής. Ήταν μέλος της οικογένειας του Παναθηναϊκού. 

Ο Τηλέμαχος Καββαδίας, μέλος του Παναθηναϊκού

Εγγράφηκε στα μητρώα του Παναθηναϊκού τη δεκαετία του ’10 —πιθανότατα όσο παράλληλα σπούδαζε την επιστήμη της Ιατρικής. Ήταν η περίοδος που πολλά μέλη του Ομίλου εκείνα χρόνια σπούδαζαν στην Ιατρική Σχολή Αθηνών (Γεώργιος Καλαφάτης, Ιωάννης Σταυρόπουλος, Ιωάννης Γεωργιάδης, Δημήτρης Δεμερτζής κ.α.)

Ο Καββαδίας ήταν παράλληλα εξαιρετικός αθλητής και ξεχώριζε στο άλμα άνευ φοράς. Δεν είναι γνωστό

Το σίγουρο είναι πως διαγράφηκε από τα μητρώα του Ομίλου κατά την εμπόλεμη περίοδο (1913-1922). Βάσει καταστατικού, όσα μέλη δεν μπορούσαν —ανεξαρτήτως των δύσκολων συνθηκών— να ανανεώσουν τη συνδρομή τους, διαγράφηκαν. Αυτά τα μέλη, μαζί τους και ο Τ. Καββαδίας, επανεγγράφηκαν στον Σύλλογο το 1927.

Σύντομο βιογραφικό

Τηλέμαχος Καββαδίας - πρωταθλητής - παιδίατρος - Παναθηναϊκός.

Τηλέμαχος Καββαδίας – πρωταθλητής – παιδίατρος – Παναθηναϊκός.

Ήταν μέλος της Γυμναστικής Ακαδημίας της Σουηδίας, ενώ διετέλεσε διευθυντής της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής από το 1940 έως το 1949, ενώ επίσης έχει χρηματίσει πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου. Η ζωή του υπήρξε ένας διαρκής αγώνας για τα ιδεώδη του αθλητισμού, τη Δικαιοσύνη και τον Ανθρωπισμό.

Ο Τηλέμαχος Καββαδίας υπήρξε μεγάλος αθλητής, με πλήθος διακρίσεων, παράλληλα, όμως επιδίωξε με συνέπεια την επιστημονική του κατάρτιση, με αποτέλεσμα να είναι από τους πρωτοπόρους, τόσο στην εισαγωγή της φυσικής αγωγής, όσο και της κινησιοθεραπείας στην Ελλάδα.

Με τη διαθήκη του κληροδότησε στην Κοινότητα Αργυράδων το σπίτι του για να χρησιμοποιείται το ισόγειο ως Κοινοτικό γραφείο και ο όροφος ως Κοινοτική βιβλιοθήκη. Εκεί εντοπίστηκε υλικό που σχετίζεται με τον ιδρυτή του Παναθηναϊκού Γεώργιο Καλαφάτη, το οποίο είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει σε μια έκδοση-έκπληξη από την Εκδοτική Belle Époque μέσα στο 2020.

Πέθανε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1956.

Στη μνήμη του, πραγματοποιείται o λαϊκός αγώνας δρόμου τα «Καββαδίεια» στην Κέρκυρα.

Πηγές

• http://www.argyrades.gr/2015/08/1892-1956.html
• Αρχείο Παναθηναϊκού Α.Ο.