Κώστας Βοσταντζόγλου (συγγραφέας – κολυμβητής και πολίστας)

Ο Κώστας Βοσταντζόγλου είναι συγγραφέας βιβλίων και θεατρικών έργων. Στο παρελθόν υπήρξε πρωταθλητής του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου στον υγρό στίβο.

Βιογραφικό του Κώστα Βοσταντζόγλου

Κώστας Βοσταντζόγλου Πέτρος Πομόνης Παναθηναϊκός κολύμβηση πόλοΓεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1949. Φορώντας τη φανέλα του Τριφυλλιού πανηγύρισε την κατάκτηση του ιστορικού (και τελευταίου για τον Παναθηναϊκό στην κατηγορία OPEN) πρωταθλήματος κολύμβησης 1968. Κέρδισε πολλές ατομικές πρωτιές και θεωρούνταν από τους σημαντικούς Έλληνες κολυμβητές της εποχής του.

Επίσης υπήρξε πολίστας του Παναθηναϊκού από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 μέχρι και τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Στη φωτογραφία, ο Κώστας Βοσταντζόγλου (αριστερά), μαζί με τον συναθλητή του στον Παναθηναϊκό Πέτρο Πομόνη.

Πατέρας του ήταν ο περίφημος θεατρικός συγγραφέας, σκιτσογράφος, γελοιογράφος και ποιητής Μποστ. Ο ίδιος θα ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του και θα ασχοληθεί με τη συγγραφή και την εικονογράφηση βιβλίων, καθώς και με τη συγγραφή θεατρικών έργων.

Αδελφός του είναι ο ηθοποιός Γιάννης Μποσταντζόγλου. Ο τελευταίος σκιαγράφησε το 2014 το προφίλ του Κώστα Βοσταντζόγλου, με τις εξής λέξεις:

«Ο αδερφός μου… Ο αδερφός μου είναι ενας… Τι να σου πω τώρα. Καταρχήν ήταν κολυμβηταράς! Κολυμπούσε όλη την ώρα παντού. Ήταν φοβερός 100άρης και  200άρης (πεταλούδα) στο κολυμβητικό τμήμα του Παναθηναϊκού και έχει στεφθεί και πρωταθλητής Ελλάδας. Σε σύγκριση με εμένα είναι κολυμβητής δύο κλάσεων πάνω. Από το 1966 μέχρι το 1969 είχε κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο, τέσσερα αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο στα πανελλήνια πρωταθλήματα.

»Πρόκειται για έναν σπουδαίο γραφίστα και για δικούς του λόγους, κυρίως σεβασμού προς τον πατέρα μας δεν θέλησε να καταπιαστεί πιο ενεργά με καλλιτεχνικά θέματα. Είναι φοβερός ζωγράφος και δεν θέλησε ποτέ να το ακολουθήσει. Φαντάσου ότι ρωτούσε ο Τσαρούχης τον πατέρα μου ποιος είχε ζωγραφίσει κάτι πίνακες που είχαμε στο σπίτι. Πέραν αυτώνμ είναι και εξαιρετικός θεατρικός συγγραφέας».1

 

Πολίστες του Παναθηναϊκού τη δεκαετία του '70. Ο Κώστας Βοσταντζόγλου, τρίτος από αριστερά.

Πολίστες του Παναθηναϊκού τη δεκαετία του ’70. Ο Κώστας Βοσταντζόγλου, τρίτος από αριστερά.

Πηγές / παραπομπές

  1. Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Άγγελο Σκλαβουνάκη, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «η Πράσινη» το 2014.