Του Ανδρέα Οικονόμου
Πενήντα έξι χρόνια είναι πολλά. Η μνήμη του Γιώργου Καλαφάτη τσαλακώνεται μέρα με τη μέρα. Άνθρωποι ανάξιοι να σηκώσουν στους ώμους τους το δημιούργημά του, βυθίζουν τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό στην ανυποληψία της μετριότητας.
Πενήντα έξι χρόνια είναι πολλά. Το όνομα του ηγέτη που πάλεψε για τα όνειρα τα δικά μας και των παιδιών μας, τείνει να ξεχαστεί. Να ξεθωριάσει από τη φίλαθλη μνήμη. Βλέπετε, πολλοί είναι εκείνοι που αναπολούν κατά καιρούς τον Ιδρυτή του Παναθηναϊκού στις 19 Φεβρουαρίου, στη σημερινή θλιβερή επέτειο του θανάτου του, αλλά τον λησμονούν τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Δεν υπάρχει όχι μεγάλη οδός, αλλά ούτε μικρό σοκάκι στην Αθήνα με την ονομασία «Οδός Γεωργίου Καλαφάτη». Ούτε γήπεδο, ούτε μουσείο, ούτε προτομή, ούτε μνημείο προς τιμήν ενός σπουδαίου αθλητικού παράγοντα, κορυφαίου επιστήμονα και ηρωικού αγωνιστή στα χρόνια του πολέμου.
Δεν υφίσταται πλέον ούτε καν ο οικογενειακός τάφος του στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Ο τόπος όπου «αναπαυόταν» ο Γιώργος Καλαφάτης με τη γυναίκα του Βάσω και τον αδερφό του Αλέξανδρο, παραχωρήθηκε, με τεράστια δόση ανευθυνότητας προηγούμενης δημοτικής αρχής, σε άλλη οικογένεια. Η μαρμάρινη πλάκα που είχε σκαλισμένα τα ονόματά τους και ένα μικρό τριφύλλι (αθλητικό σύμβολο της πόλης – είτε αρέσει σε κάποιους αυτό είτε όχι) βεβηλώθηκε. Ξηλώθηκε με βαρβαρότητα και πετάχτηκε στα σκουπίδια. Έτσι αντιμετώπιζαν οι «άρχοντες της πόλης» τον Παναθηναϊκό. Τον πετούσαν στα σκουπίδια.
Πενήντα έξι χρόνια είναι πολλά. Ήρθε η στιγμή να βροντοφωνάξουμε «ως εδώ»! Το 2020 ας είναι «έτος Καλαφάτη». Ιδού τρεις από τις δράσεις που ετοιμάζονται, όχι από αθλητικούς παράγοντες, αλλά από φιλάθλους και οπαδούς του Μεγάλου Συλλόγου:
- Το βιβλίο «Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού», μία πολυετής και εις βάθος έρευνα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Βαγγέλη Μελέκογλου, θα βρίσκεται σύντομα –εμπλουτισμένο και αναθεωρημένο– στα χέρια σας από την Εκδοτική Belle Époque.
- Το φωτογραφικό αρχείο του Ιδρυτή θα αποκαλυφθεί για πρώτη φορά, με τρόπο επιβλητικό και αντάξιο του ονόματός του.
- Έπειτα από πρωτοβουλία και μεγάλους κόπους του οπαδού του Παναθηναϊκού Γιώργου Κουτσουμπού ετοιμάζεται ένας μεγαλοπρεπής ανδριάντας του Καλαφάτη. Το πρώτο ολόσωμο (και θεόρατο) ομοίωμα αθλητικού παράγοντα στην Ελλάδα δημιουργείται με χρηματοδότες τους οπαδούς του Παναθηναϊκού.
130 χρόνια έπειτα από τη γέννηση του ανθρώπου που έδωσε νόημα στη ζωή μας, και 56 μετά τον θάνατό του, ας είμαστε εμείς, τα παιδιά του, αυτοί που θα φροντίσουμε να μην ξεχαστεί ποτέ ο Ιδρυτής.
Υ.Γ. Πριν από λίγα χρόνια, φέραμε στην επιφάνεια το σκάνδαλο της βεβήλωσης του τάφου Καλαφάτη μέσω του site των Panathinaikos Supporters Abroad. Το τότε δημοτικό συμβούλιο δεσμεύτηκε πως θα αποκατασταθεί η μνήμη του κορυφαίου ποδοσφαιρικού παράγοντα, όμως οι δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκαν.
Ωστόσο, εκείνο το κείμενο δρομολόγησε μία πραγματικά απρόσμενη εξέλιξη: διασώθηκε τουλάχιστον ο τάφος του ιεροφάντη της Παναθηναϊκής Ιδέας Μιχάλη Παπάζογλου, ο οποίος είχε επίσης βγει «στο σφυρί». Το γεγονός αυτό αποτελεί φωτεινό και διδακτικό παράδειγμα πως μόνο μέσω των διεκδικήσεων και των αδιάκοπων αγώνων, μπορεί ένα σωματείο να φτάσει στον προορισμό του και ταυτόχρονα, να διασώσει την ιστορική του μνήμη.
Υ.Γ.2 Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Δημήτρη Μποντικούλη. Οι αθλητές του Πανελληνίου Γ.Σ., μεταξύ των οποίων ήταν και οι αδερφοί Γιώργος και Αλέξανδρος Καλαφάτης, παίζουν στο Πεδίον του Άρεως, εκεί όπου, λίγα χρόνια μετά τη λήψη της φωτό, ιδρύθηκε ο Παναθηναϊκός. Τότε που οι πιτσιρικάδες αποκαλούσαν το σπορ «κλωτσοσκούφι», «ποδοσφαίριση» ή “football”.