Ο Νίκος Κωστόπουλος (1951 – 2017) ήταν πρωταθλητής του Παναθηναϊκού στο πινγκ πονγκ και προπονητής της εθνικής ομάδας επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
Περιεχόμενα
Νίκος Κωστόπουλος: από τα «τσικό» του ποδοσφαίρου στο πινγκ πονγκ
Ο Νίκος Κωστόπουλος γεννήθηκε το 1951. Εγγράφηκε στα μητρώα του Παναθηναϊκού, όταν συμπλήρωνε μόλις την πρώτη δεκαετία της ζωής του. Έγινε μέλος της ποδοσφαιρικής ακαδημίας του Τριφυλλιού. Προπονητής του ήταν ο Οδυσσέας Τσούτσος. Ωστόσο, σε ηλικία 13 ετών, ένας σοβαρός τραυματισμός στο πόδι τον απομακρύνει από το άθλημα και τον οδηγεί να κάνει στροφή σε άλλο σπορ.
Εγγράφεται στο τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Χ.Α.Ν. Αθηνών και σύντομα, το 1969, μετεγγράφεται στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό. Τα πράσινα χρώματα θα τιμήσει μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Το 1969 θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας με τη φανέλα του Τριφυλλιού, ενώ το 1975 την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδας Ανδρών. Σε ατομικό επίπεδο θα αναδειχθεί πρωταθλητής εφήβων το 1969 και ανδρών το 1979.
Επίσης, κατέκτησε τίτλους και στο διπλο μικτό, με συμπαίκτρια την πρώτη σύζυγό του Μαρία Λουκά (επίσης σπουδαία αθλήτρια του Παναθηναϊκό). Ο γιος τους Κωνσταντίνος θα αποτελέσει και αυτός μέλος της ομάδας πινγκ πονγκ του Τριφυλλιού.
Η ξέφρενη πορεία προς τα ημιτελικά
Το 1974 ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Οι «πράσινοι», αποτελούμενοι από τους Νίκο Κωστόπουλο, Κώστα Πρίφτη, Μανώλη Κολυμπάδη, Ηλία και Άγγελο Μακρή, έφτασαν μέχρι τους «4» της διοργάνωσης. Έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνιζόταν σε ημιτελική φάση ευρωπαϊκού κυπέλλου.
Οι «πράσινοι» απέκλεισαν διαδοχικά την Τούρνεσαφτ Ίνσμπρουκ με σκορ 5-1, την Σέντρο Σπορτίβο Μιλάνο 651 με σκορ 5-0 και τη Ροτ Βάις Αμβούργου με 5-4 (στον θρυλικό προημιτελικό στις 28 Μαρτίου 1974, που διήρκησε πεντέμισι ώρες, υπό το βλέμμα 600 φιλάθλων του Παναθηναϊκού).
Με την Εθνική Ελλάδας
Ο Νίκος Κωστόπουλος είναι ο ρέκορντμαν του Παναθηναϊκού σε συμμετοχές με την Εθνικής Ελλάδας. Έχει φορέσει το εθνόσημο 120 φορές! Σημαντικότερη επιτυχία του ήταν η συμμετοχή του στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα του 1971. Εκεί κατέκτησε τα έξι από επτά χρυσά ελληνικά μετάλλια.
Μετέπειτα έγινε προπονητής του ελληνικού συγκροτήματος (1996-2008). Είναι ο μόνος Έλληνας προπονητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης με συμμετοχή σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες (2000, 2004, 2008).
Επίσης ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη και γενικός γραμματέας της Ένωσης Αθλητών Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.
«Έφυγε» σε ηλικία 65 ετών
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της 19ης Μαρτίου 2017, αφήνοντας φτωχότερη την οικογένεια του Παναθηναϊκού και της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.