Φάνης Ασπρογέρακας (ποδόσφαιρο)

Ο Φάνης Ασπρογέρακας ήταν ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού την περίοδο 1920-1927. Αγωνιζόταν ως επιθετικός μέσος.

Ο Φάνης Ασπρογέρακας, πρωταθλητής του Παναθηναϊκού

Ομαδική φωτογράφιση του Παναθηναϊκού το 1927. Σε πράσινο πλαίσιο ο Φάνης Ασπρογέρακας.

Βασικό αγωνιστικό χαρακτηριστικό του ήταν το πολύ δυνατό σουτ.

Με τα χρώματα του Παναθηναϊκού κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα Ελλάδας (1920-21 και 1921-22) και τρία πρωταθλήματα Αθηνών (1924-25, 1925-26 και 1926-27).

Αδελφός του ήταν ο θρυλικός Σωτήρης Ασπρογέρακας, από τους σημαντικούς ποδοσφαιριστές της εποχής, σπουδαίος διαιτητής και παράγοντας του Ομίλου. Τα δύο αδέλφια βρίσκονταν με μεγάλη ευκολία στον αγωνιστικό χώρο και τροφοδοτούσαν συχνά ο ένας τον άλλο.

Σε «χιουμοριστικούς αγώνες»

Το 1923, στο πλαίσιο των Δ΄ Παναθηναίων, διεξήχθησαν δύο αθλητικές ημερίδες στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι διοργανωτές (μεταξύ των οποίων ήταν και ο Παναθηναϊκός) επιχείρησαν να προσελκύσουν κοντά στον αθλητισμό άτομα από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Έτσι, κατά τη διάρκεια των αγώνων, πραγματοποιήθηκαν και «χιουμοριστικοί αγώνες».

Ο Φάνης Ασπρογέρακας συμμετείχε σε αυτούς και κέρδισε την παράσταση. Βγήκε πρώτος στους «δρόμους με σάκκους», όπως επίσης και στον αγώνα δρόμου «μετά τεχνητών εμποδίων 300 μ.».

Έλαβε μέρος και στους κανονικούς αγώνες στίβου της διοργάνωσης και κατέκτησε την πρωτιά στη σκυταλοδρομία (με συναθλητές τους Μαλακατέ και Πανουργιά).