Αποκλειστικό: Έγγραφα-φωτιά για την κυριότητα της Λεωφόρου

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι το υπ’ αριθμόν 1 ζήτημα για το μέλλον του Παναθηναϊκού. Αν αποδειχτεί ότι ο Σύλλογος είναι κύριος της έκτασης, τότε αυτομάτως κατέχει μία περιουσία αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Σύμμαχος του Τριφυλλιού στη διεκδίκηση της κυριότητας ενός από τα μεγαλύτερα «φιλέτα» της Αθήνας εμφανίζεται, σαράντα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Απόστολος Νικολαΐδης,ο οποίος φρόντισε και εξασφάλισε γνωμοδοτήσεις των κορυφαίων καθηγητών Νομικής της εποχής του, που δικαιώνουν τον Παναθηναϊκό!

Η Διπλή Ανάπλαση, με την τωρινή της μορφή, έχει εγκλωβίσει το Τριφύλλι σε ένα πλέγμα συμφωνιών, από τις οποίες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές φαίνεται να είναι κερδισμένες, πλην του Παναθηναϊκού που είναι ξεκάθαρα (όπως υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Γιαννακόπουλος) ζημιωμένος.

Έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης (9 Ιουνίου 2020), εμφανίστηκαν σε ιστοσελίδες και στα social media διάφορες «φωνές», που –είτε ανοιχτά είτε με μισόλογα– έθεσαν ζήτημα κυριότητας του οικοπέδου της Λεωφόρου. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι αρκετά ευφυής ώστε να κρίνει τις «φωνές» αυτές, οι οποίες (ενώ προσδιορίζονται ως παναθηναϊκές) παραθέτουν μόνο τις θέσεις και τις αξιώσεις του δήμου Αθηναίων.

Στο παρόν κείμενο δεν θα κρίνουμε τι ισχύει και τι όχι. Άλλωστε το ίδιο το ΣτΕ φέρεται πως έχει αποφανθεί ότι είναι αναρμόδιο να δώσει απάντηση, γεγονός που καταδεικνύει την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Όμως θα παραθέσουμε το ιστορικό κάποιων γνωμοδοτήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων που χειρίζονται επί σειρά ετών το γηπεδικό του Παναθηναϊκού, αφενός βρίσκονται στα «σωστά χέρια» και αφετέρου πρόκειται να φέρουν τα πάνω κάτω. Φυσικά, για ευνόητους λόγους, θα αρκεστούμε μόνο σε μία συνοπτική περίληψη του ιστορικού των γνωμοδοτήσεων. Ας τα πιάσουμε από την αρχή…

Το ιστορικό των γνωμοδοτήσεων

Από το 1962 έως και το 1975, ο Απόστολος Νικολαΐδης διενήργησε, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, μία μεγάλη έρευνα σχετικά με την κυριότητα του οικοπέδου επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 160. Απευθύνθηκε σε δικηγόρους, συνταγματολόγους και καθηγητές νομικού δικαίου, αν η ιδιοκτησία της έκτασης πέρασε, μέσω χρησικτησίας, από τον δήμο Αθηναίων στον Σύλλογο. Τους ζήτησε, μάλιστα, να υπογράψουν υπομνήματα με τις απόψεις τους.

Ανάμεσα σε αυτές τις γνωμοδοτήσεις εντοπίζουμε κάποιες που τις υπογράφουν οι πλέον αξιοσέβαστοι νομικοί του παρελθόντος, όπως ο Αριστόβουλος Μάνεσης. Πρόκειται για τον κορυφαίο πανεπιστημιακό καθηγητή συνταγματικού δικαίου στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, τα βιβλία του οποίου διδάσκονται έως σήμερα στα πανεπιστήμια. Επίσης, μεταξύ των πολλών ανθρώπων που απάντησαν θετικά ως προς το αν ο Παναθηναϊκός κατέχει την κυριότητα της Λεωφόρου, είναι ο αείμνηστος καθηγητής Αστικού Δικαίου Ιωάννης Δεληγιάννης. Για να αντιληφθούμε τη βαρύτητα της θέσης του αρκεί να επισημάνουμε ότι η βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου φέρει, τιμής ένεκεν, το όνομά του

Τα έγγραφα αυτά είχε διασώσει ο ανιψιός του Απόστολου Νικολαΐδη (και διάδοχός του στην προεδρία του Ομίλου), Τζακ Νικολαΐδης. Χάρη στον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ευάγγελο Μελέκογλου και στην πολυετή έρευνά του πάνω στην ιστορία του Παναθηναϊκού, έχουν αναδυθεί ξανά στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση για το γηπεδικό ζήτημα, οι γνωμοδοτήσεις αυτές και τα υπόλοιπα έγγραφα, που έχει, ήδη, στη διάθεσή του ο Παναθηναϊκός είναι συντριπτικά υπέρ του Συλλόγου, ώστε θεωρείται αδύνατον οποιοδήποτε δικαστήριο να τις παραβλέψει.

Εν κατακλείδι, ο Νικολαΐδης αγαπούσε τόσο βαθιά το δημιούργημά του, τον Παναθηναϊκό, που φρόντισε ακόμα και μετά θάνατον να κληροδοτήσει στον Σύλλογο έγγραφα που μπορούν να διασώσουν την περιουσία του Τριφυλλιού.

Ο Παναθηναϊκός δεν ζήτησε ποτέ στην υπεραιωνόβια ιστορία του να του χαριστεί τίποτα. Απαιτεί όμως ό,τι δικαιωματικά του ανήκει: ανταλλάγματα ίσης αξίας και όχι υποπολλαπλάσιας. Δηλαδή ιδιόκτητες (και όχι ενοικιαζόμενες) εγκαταστάσεις για τον Α.Ο., για το ποδόσφαιρο και για το μπάσκετ.

 

«Όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί»
– Αριστόβουλος Μάνεσης