Γιώργος Λιαμής: ο αθλητής που πάλεψε για την «πράσινη» σημαία

Βασιλικά γιόρτασε τα 55 χρόνια του ο Παναθηναϊκός, τον Ιανουάριο του 1963, με επίσημη καλεσμένη τη Ρεάλ Μαδρίτη και το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας. Στη φωτο, με το Νο.5 ο Γιώργος Λιαμής σε προσπάθειά του κάτω από το καλάθι της Ρεάλ. paopedia.gr

Φτωχότερη είναι από σήμερα η οικογένεια του Παναθηναϊκού. Ο Γιώργος Λιαμής, βασικός συντελεστής της σπουδαίας ομάδας του Μεγάλου Συλλόγου κατά τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη ζωή. Το paopedia.gr δημοσιεύει, στη μνήμη του: α) δύο αδημοσίευτες φωτογραφίες από το ιστορικό παιχνίδι Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης, που διεξήχθη στις 20 Ιανουαρίου 1963 στον Τάφο του Ινδού, β)  μία… παλαιστική ιστορία που φωτίζει τον δυναμισμό και το πάθος των αθλητών του Ομίλου εκείνα τα χρόνια. Η άδολη αγάπη τους για το Τριφύλλι ήταν τόσο μεγάλη, που δεν δίσταζαν να πιαστούν στα χέρια με αντίπαλους οπαδούς, για να υπερασπιστούν την πράσινη σημαία με το ένδοξο έμβλημα.

Πρόκειται για την ιστορία #66 του Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160, την οποία αναδημοσιεύουμε αυτούσια

Μεταπολεμικά και για πολλές δεκαετίες, οι φανατικοί φίλοι του Απόλλωνα είχαν μία… πειρατική συνήθεια: κατέβαζαν σημαίες από αθηναϊκά γήπεδα και ύψωναν στη θέση τους το κυανόλευκο έμβλημα της ομάδας τους. Αυτή η ενέργεια ήταν το σήμα κατατεθέν του σκληρού πυρήνα οπαδών της Ελαφράς Ταξιαρχίας. Σπανίως έμπλεκαν σε καβγάδες και επεισόδια, για διαφορετική αιτία.

Στις 27 Οκτωβρίου 1957, ο Απόλλων πάτησε το χώμα της Λεωφόρου και έλαβε μέρος σε ένα συναρπαστικό ματς, ανάμεσα στις δύο κορυφαίες ομάδες των Αθηνών εκείνη τη σεζόν. Οι ποδοσφαιριστές έδιναν δυνατές μάχες υπό καταρρακτώδη βροχή. Όμως, όσο περνούσε ο χρόνος, με το αποτέλεσμα κολλημένο στο 0-0, τόσο «βάραινε» ο αγωνιστικός χώρος. Έτσι, στο δεύτερο ημίχρονο ο διαιτητής αποφάσισε τη διακοπή του παιχνιδιού και την επανάληψή του έπειτα από λίγες ημέρες. Οι θεατές ζητούσαν επίμονα να συνεχιστεί το ματς, ωστόσο η απόφαση του διαιτητή ήταν οριστική και αμετάκλητη.

Εκμεταλλευόμενοι την έντονη δυσαρέσκεια των θεατών και την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ένα γκρουπ ένθερμων οπαδών του Απόλλωνα επιχείρησαν να υποστείλουν την ένδοξη σημαία του Τριφυλλιού από τον ιστό της Λεωφόρου και να αναρτήσουν τη δική τους. Δεν υπολόγιζαν όμως στην αυτοθυσία του Γιώργου Λιαμή… Από παιδάκι τιμούσε την πράσινη φανέλα στο μπάσκετ. Πλέον ήρθε η στιγμή να υπερασπιστεί και την πράσινη σημαία. Ο μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού, μόλις αντιλήφθηκε τι συμβαίνει, «επενέβη αστραπιαία και ωσάν λιοντάρι διέλυσε τους ασχημονούντας και απεκατέστησεν την τάξιν».1 «Οι διαπληκτισμοί κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες», έχει δηλώσει ο ίδιος. Η σημαία διασώθηκε, μαζί και η τιμή του Μεγάλου Συλλόγου.2

Η ενέργεια αυτή του Λιαμή δεν πέρασε απαρατήρητη από τη διοίκηση του Ομίλου. Το συμβούλιο αποφάσισε να αποσταλεί συγχαρητήριο έγγραφο στον καλαθοσφαιριστή «διά την στάσιν του υπερασπίσαντος την σημαίαν του Ομίλου». Αργότερα, ο Απόστολος Νικολαΐδης τον τίμησε με το χρυσό τριφύλλι. Άλλωστε, ο Λιαμής ήταν διαχρονικά και από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας (αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό δεκαέξι χρόνια), έχοντας βοηθήσει καθοριστικά το Τριφύλλι στην κατάκτηση πολλών τίτλων.

Απόκομμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού Α.Ο. την 1η Νοεμβρίου 1957.

Για την ιστορία, η Ελαφρά Ταξιαρχία κέρδισε το πρωτάθλημα εκείνη την περίοδο, με ηγέτη της τον νεαρό Αριστείδη Καμάρα και προπονητή τον Γιαν Ζόλναϊ, ο οποίος την επόμενη χρονιά μετακόμισε στον Παναθηναϊκό.

Όσο για τον Γιώργο Λιαμή, ήταν να μη κάνει την αρχή. Από τη στιγμή που ανακάλυψε την… έφεσή του στην πάλη, ενεγράφη στο νεοσύστατο τότε παλαιστικό τμήμα του Παναθηναϊκού. Και εξελίχθηκε, μάλιστα, σε πολύ καλό παλαιστή, υπό τις οδηγίες του προπονητή Δημήτρη Σάββα.

Βασιλικά γιόρτασε τα 55 χρόνια του ο Παναθηναϊκός, με επίσημη καλεσμένη τη Ρεάλ Μαδρίτη και το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας. Στη φωτο, με το Νο.5 ο Γιώργος Λιαμής διεκδικεί τη μπάλα από τα «θηρία» της σπουδαίας Ρεάλ.

Βασιλικά γιόρτασε τα 55 χρόνια του ο Παναθηναϊκός, τον Ιανουάριο του 1963, με επίσημη καλεσμένη τη Ρεάλ Μαδρίτη και το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας. Στη φωτο, με το Νο.5 ο Γιώργος Λιαμής διεκδικεί τη μπάλα από τα «θηρία» της σπουδαίας Ρεάλ. www.paopedia.gr

Πηγές

  • Αρχείο Paopedia.gr
  • Πρακτικά Παναθηναϊκού Α.Ο., 1 Νοεμβρίου 1957.
  1. «Παναθηναϊκά Νέα», 1 Νοεμβρίου 1957.
  2. Αναμνήσεις του αείμνηστου Γιώργου Λιαμή, για λογαριασμό του βιβλίου Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160 (ιστορία #66, Ανδρέας Οικονόμου) της εκδοτικής Belle Époque.