«Παναθηναϊκός και ναζί μαζί…» – Το περίφημο παιχνίδι με τα SS (που δεν έγινε ποτέ)
Το ιστορικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τα SS (που δεν έγινε ποτέ)

«Στα χρόνια της Κατοχής, ο Παναθηναϊκός έδωσε φιλικό αγώνα εναντίον των γερμανικών δυνάμεων των SS». Αυτή η φράση έχει ακουστεί από «ερυθρόλευκα» χείλη και έχει γραφτεί σε διάφορα αφιερώματα στο διαδίκτυο. Το paopedia.gr θα αποδείξει ότι όχι μόνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά στην ουσία συνέβη… το αντίθετο!

Παναθηναϊκός – SS: δεν υπάρχει ούτε μία επίσημη πηγή

Ας ξεκινήσουμε από το βασικό: δεν υπάρχει ούτε μία καταγεγραμμένη πρωτογενής πηγή που να επιβεβαιώνει τη διεξαγωγή αυτού του φιλικού ματς. Εξυπακούεται ότι αν πράγματι ο Παναθηναϊκός είχε παίξει εναντίων των Γερμανών, τότε ο κατοχικός προδοτικός Τύπος, θα παρουσίαζε την είδηση. Και αυτό επειδή έτσι θα εξυπηρετούνταν σαφείς προπαγανδιστικοί σκοποί. Κοινώς, ένα ματς που θα διεξαγόταν για επικοινωνιακούς λόγους, θα προβαλλόταν σίγουρα στις εφημερίδες.

Άλλωστε τέτοια γεγονότα προβάλλονταν επί ημέρες στις σελίδες του «επίσημου» Τύπου, δηλαδή των επιταγμένων από τους κατακτητές εφημερίδων. Μάλιστα, για να προσδώσουν βαρύτητα, παρίσταντο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των γερμανικών δυνάμεων, καθώς και των δωσιλογικών κυβερνήσεων (υπουργοί ή υφυπουργοί), ενίοτε κι ο ίδιος ο δωσίλογος πρωθυπουργός. Παράλληλα υπήρχε φωτογράφος, ώστε το φωτογραφικό υλικό από κάθε τέτοια εκδήλωση να δημοσιευθεί προς επηρεασμό των κατοίκων. Το υλικό αυτό συνόδευε τις εκθέσεις, που έστελνε η –εν Ελλάδι– γερμανική διοίκηση προς την ανώτατη διοίκηση της Βέρμαχτ.

Αν πράγματι διοργανώθηκε αγώνας του Παναθηναϊκού εναντίον ομάδας των SS, τότε θα υπήρχαν φωτογραφίες και εκθέσεις από το παιχνίδι ή έστω ένα απόκομμα εφημερίδας. Όμως πουθενά δεν υπάρχει καταγεγραμμένη ούτε έκθεση, ούτε φωτογραφία, ούτε δημοσίευμα, ούτε τίποτα! Δεν έχει ανακαλυφθεί ούτε μισό σχετικό ντοκουμέντο!

Τα μέλη του Παναθηναϊκού έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να μην παίξουν με τους Γερμανούς!

Υπάρχουν όμως καταγεγραμμένες μαρτυρίες από παράγοντες, παίκτες και φιλάθλους της εποχής, ότι το εν λόγω ματς –που πράγματι επιδιώχθηκε από τους Γερμανούς– όχι απλώς δεν διεξήχθη, αλλά οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο, ώστε να μην παίξουν ποτέ μπάλα με τους κατακτητές!

Λογοδοσία γενικού γραμματέα του Παναθηναϊκού Μιχάλη Παπάζογλου στη γενική συνέλευση του 1945

Το ντοκουμέντο δημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Λεωφόρος Ηρώων» και προέρχεται από τα πρακτικά, όπως δημοσιεύθηκαν αυτούσια στο Επίσημο Δελτίο του Ομίλου το καλοκαίρι του 1945. Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς την αξία αυτής της πηγής, δεδομένου ότι τα λόγια του Παπάζογλου ειπώθηκαν μόλις έναν χρόνο μετά την Κατοχή, μπροστά σε εκατοντάδες μέλη του Παναθηναϊκού. Μεταξύ άλλων δήλωσε:

«[…] Η επιθυμία των ήτο όπως αι ποδοσφαιρικαί και αθλητικαί ομάδες του ομίλου μας έλθουν εις επαφήν και αγωνίζωνται με τας στρατιωτικάς ομάδας των στρατών κατοχής.Τόσον οι Ιταλοί και προ παντός τελευταίως οι Γερμανοί, ήσκησαν αφόρητον πίεσιν εις την περυσινήν Διοίκησιν όπως επιτύχουν ίνα ο Παναθηναϊκός γίνει όργανον προπαγάνδας του εχθρού προς εξυπηρέτησιν των σκοπών των. Εξήσκησαν κάθε είδους απειλήν και τρομοκρατίαν, έδωσαν δελεαστικάς υποσχέσεις, αλλά ευρέθησαν αντιμέτωποι ελεύθερων ανθρώπων, οι οποίοι χειριζόμενοι τας τύχας ενός των μεγαλυτέρων Σωματείων της Ελλάδος, είχον επίγνωσιν των υποχρεώσεών των προς την Πατρίδα. Συγκεκριμένα το 1941 προ της επιμονής των απαισίων Ιταλών να δώσουν συνάντησιν με τον Παναθηναϊκόν, ηναγκασθήκαμεν να διαλύσωμεν εσπευσμένως τας ομάδας μας, προφασισθέντες τον υποσιτισμόν των παικτών μας και την πείναν ήτις εμάστιζεν τότε τον λαόν μας».1

Μαρτυρία Γιάννη Παπαντωνίου

Στο βιβλίο «Λεωφόρος Ηρώων» παρατίθενται δηλώσεις του αείμνηστου ποδοσφαιριστή. Ξεκαθαρίζει ότι ποτέ δεν αγωνίστηκε στα χρόνια της Κατοχής ο Παναθηναϊκός με τους Γερμανούς.

Μαρτυρία Γιώργου Χαλκιόπουλου

Ο θρυλικός αθλητικός εκδότης, παιδάκι τότε, βρέθηκε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για να παρακολουθήσει αγώνα με άλλη αθηναϊκή ομάδα. Ξαφνικά όμως άπαντες στο γήπεδο πληροφορήθηκαν ότι έρχονται οι Γερμανοί για να παίξουν ποδόσφαιρο με τους «πράσινους». «Αστραπιαία το γήπεδο άδειασε. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά! Όλοι οι ποδοσφαιριστές και οι φίλαθλοι, άπαντες ξεχύθηκαν στους δρόμους και στα σοκάκια γύρω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Θυμάμαι σαν να έγινε χθες. Προσπαθήσαμε να διασπαστούμε και να μην φεύγουμε σε παρέες πολλών ατόμων, ώστε να μην μας καταλάβουν».2

Μαρτυρία Πέτρου Πολυκράτη

Όχι μόνο το ποδοσφαιρικό τμήμα, αλλά και το μπασκετικό αρνήθηκε πεισματικά να αγωνιστεί κόντρα στους κατακτητές. Έτσι υποστήριξε στο περιοδικό Παναθηναϊκό Τριφύλλι ο Πέτρος Πολυκράτης. Μάλιστα, για να μην παίξει ποτέ το «πράσινο» μπάσκετ αγώνα εναντίον των Γερμανών, ο Όμιλος αναγκάστηκε και διέλυσε προσωρινά το τμήμα! 3

Συμπέρασμα

Ο εν λόγω αγώνας αποτελεί προϊόν της καλπάζουσας φαντασίας ανθρώπων που, πάνω στο μίσος τους για τον Παναθηναϊκό, σκαρφίστηκαν και διέδωσαν ιστορίας μυθοπλασίας!

Πηγές

 

  1. Εφ. «Παναθηναϊκός», 9 Αυγούστου 1945.
  2. Συνέντευξη του αείμνηστου Γιώργου Χαλκιόπουλου, για λογαριασμό της έκδοσης «Λεωφόρος Ηρώων».
  3. Παναθηναϊκό Τριφύλλι, Απρίλιος 2002.