Σκάκι: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών 1962 (ομαδική βαθμολογία)

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα σκακιού 1962 ξεκίνησε στις 12 Μαΐου 1962 και έληξε στις 7 Ιουλίου. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο σκακιστής του Παναθηναϊκού Χρήστος Κόκκορης. Στην ομαδική βαθμολογία, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε και τους δύο τίτλους: «κατά βαθμούς» και «κατά θέσεις».

Στην ατομική βαθμολογία

Ο νεαρός τότε Χρήστος Κόκκορης ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με 9 1/2 βαθμούς με τον μεγαλύτερό του και σαφώς πιο έμπειρο Ιωάννη Μπουλαχάνη της Ε.Σ.Ε. Ωστόσο, επειδή στον μεταξύ τους αγώνα είχε επικρατήσει ο Κόκκορης, αυτός είναι που αναδείχθηκε πρωταθλητής.

Ομαδική βαθμολογία: πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός

Κάτι που δεν ήταν —μέχρι πρότινος— ιδιαιτέρως γνωστό, είναι πως στα (ατομικά) πανελλήνια πρωταθλήματα των τότε ετών, αναδεικνυόταν και πρωταθλητής Σύλλογος. Υπήρχε δηλαδή και ομαδική βαθμολογία. Μάλιστα, υπήρχαν δύο διαφορετικοί τρόποι βαθμολόγησης:

κατά θέσεις (δηλαδή με αντίστροφη βαθμολόγηση: στο πρωτάθλημα του 1962 που συμμετείχαν 14 σκακιστές, η 1η θέση έδινε 14 βαθμους, η 2η θέση 13 βαθμούς κ.ο.κ.)

κατά βαθμούς (το άθροισμα των βαθμών των σκακιστών κάθε σωματείου)

Με λίγα λόγια, οι σύλλογοι διεκδικούσαν δύο διαφορετικούς ομαδικούς τίτλους.

Ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας τόσο κατά θέσεις (με 40 βαθμούς -2η η Π.Ε.Σ. με 17,5) όσο και κατά βαθμούς (με 48 βαθμούς -2η η Π.Ε.Σ. με 17).

Πρωτάθλημα Σκάκι 1962. Πρωταθλητής Ελλάδας (κατά θέσεις και κατά βαθμούς) ο Παναθηναϊκος. Πηγή: Το Ματ, Αύγουστος 1962.

Οι πρωταγωνιστές του Τριφυλλιού

Πέρα από τον 1ο Χρήστο Κόκκορη, στο πρωτάθλημα έλαβαν μέρος και οι Λ. Βυζαντιάδης (5ος), Α. Παϊδούσης (7ος), Γ. Τρικαλιώτης (8ος), Χρ. Παπαποστόλου (9ος), Α. Αρτέμης (12ος).

Επίσης έλαβε μέρος και ο μετέπειτα αρχηγός του τμήματος Τάσος Αναστασόπουλος (3ος), όμως ως σκακιστής της Π.Ε.Σ.

Πηγές

Κύρια πηγή: Περ. Το Ματ, Ιούνιος-Ιούλιος 1962 και Αύγουστος 1962.