Ο φιλοπαναθηναϊκός Στράτος Διονυσίου

Του Άγγελου Σκλαβουνάκη

Ο Στράτος Διονυσίου (1935 – 1990) γεννήθηκε στη Νιγρίτα Σερρών και σε ηλικία 12 ετών μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από την τεράστια έφεση του στο τραγούδι, έδειξε από νεαρή ηλικία και τα φίλαθλα αισθήματα του.

Υπάρχουν φωτογραφίες που τον δείχνουν να φωτογραφίζεται ως φίλος του Π.Α.Ο.Κ. τη δεκαετία του ’60, ωστόσο γενικά ήταν ευέλικτος τύπος ως προς τις φίλαθλες προτιμήσεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέρεται να βρισκόταν σε υποδοχή της ομάδας του Ολυμπιακού το 1963 στο αεροδρόμιο, μαζί με έναν φίλο του, έπειτα από επιτυχία των «ερυθρολεύκων». Του άρεσε πολύ το ποδόσφαιρο και την ίδια δεκαετία έπαιζε και ο ίδιος με μικτές ομάδες σε Νίκαια και Βύρωνα.

Το 1972 μπορεί να τραγούδησε για την ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. που κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας, όμως ταυτόχρονα εμπλέκεται για πρώτη φορά διοικητικά με το ποδόσφαιρο και γίνεται γενικός αρχηγός του Αθηναϊκού!

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 πάντως είχε αρχίσει και επισκέπτεται τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και δεν έκρυβε ποτέ την προτίμηση του στον Παναθηναϊκό από τις υπόλοιπες ομάδες του λεκανοπεδίου.

Στράτος Διονυσίου και Παναθηναϊκός paopedia.grΔεν σταμάτησε στον απλό… θαυμασμό προς το Τριφύλλι αλλά είχε έντονη παρουσία και συμμετοχή στα κοινά . Έκανε τους τρεις γιους του (Άγγελο, Στέλιο και Διαμαντή) παναθηναϊκούς,  γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι τρεις. Μάλιστα ο Άγγελος Διονυσίου έπαιζε στην εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού, την οποία παρακολουθούσε στενά ο Στράτος και έβλεπε όλους τους αγώνες της, ενώ είχε φωτογραφηθεί και μαζί της.

Ο Στράτος Διονυσίος είχε δώσει στον γιο του, Άγγελο, να φοράει… παπούτσια του Αντώνη Αντωνιάδη, που κατείχε ως συλλεκτικό κομμάτι συναισθηματικής αξίας, διότι έτρεφε μεγάλη εκτίμηση για τον «Ψηλό» του Παναθηναϊκού.

Ο έρωτας του Στράτου για τον Σύλλογο Μεγάλο δεν έσβησε ποτέ. Είχε μάλιστα διαρκείας στη Λεωφόρο και παρακολουθούσε αγώνες του Παναθηναϊκού, μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’80 σε συγκεκριμένη θέση στο «Απόστολος Νικολαϊδης».

Σε δήλωση του, άλλωστε, είχε υπογραμμίσει: «Ο γιος μου, ο Άγγελος, ήτανε φανατικός παναθηναϊκάκιας και τον έπαιρνα πολλές φορές και πηγαίναμε τις Κυριακές τα μεσημέρια στο γήπεδο. Είχα τη δική μου θέση στο γήπεδο του Παναθηναϊκού».

Άγγελος και Στέλιος είχαν επίσης ξεκαθαρίσει: «Ο πατέρας μας ήταν παοκτσής και φιλοπαναθηναϊκός. Άλλωστε αυτός μας έκανε παναθηναϊκούς και μας πήγαινε στη Λεωφόρο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και παλιότερη συνέντευξη του γιου του, Διαμαντή, που ανέφερε: «Ήταν ένας πολύ δυναμικός άνθρωπος. Όταν έφυγε, ήμουν 13 χρόνων, πολύ μικρός. Έχω έντονες αναμνήσεις από τον πατέρα μου. Θυμάμαι τις οικογενειακές γιορτές, τις καλοκαιρινές διακοπές και το ότι πηγαίναμε μαζί στο γήπεδο να δούμε τον Παναθηναϊκό. Εμένα με ήθελε ποδοσφαιριστή. Παίζαμε μαζί μπάλα, όταν ήμουν πιτσιρικάς».

Ακόμα και ο σπουδαίος Πάνος Γεραμάνης που γνώριζε προσωπικά τον Στράτο, παρότι ο τελευταίος είχε δηλώσει παοκτσής, τον λόγιζε ως παναθηναϊκό σε γραπτά του.

Τέλος, σε παλιότερη δήλωσή του, ο Αντώνης Αντωνιάδης ανέφερε ως φίλο του Παναθηναϊκού τον Στράτο Διονυσίου – όσο τουλάχιστον αυτός βρισκόταν στην Αθήνα.

Συνοπτικά ο Στράτος είχε διαρκείας σε συγκεκριμένη θέση στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, έκανε τα παιδιά του παναθηναϊκούς και τα πήγαινε στη Λεωφόρο, ενώ  έγραψε τον μεγάλο του γιο στην ομάδα…

Μάλλον ήταν περισσότερος παναθηναϊκός παρά…φιλοπαναθηναϊκός!

Στράτος Διονυσίου και Παναθηναϊκός paopedia.gr

Παραπομπές

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στον ιστότοπο leoforos.gr