Το… μανιφέστο του Ευάγγελου Βγενόπουλου 

Ο πατέρας του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου, Ευάγγελος Βγενόπουλος ήταν ένας άνθρωπος με εκρηκτικό χαρακτήρα. Πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του υπηρετώντας τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο, είτε από διοικητικά πόστα είτε από το ταξιδιωτικό γραφείο που διηύθηνε, το οποίο οργάνωνε μεγάλες οπαδικές εκδρομές στην επαρχία και στο εξωτερικό.

Τον Οκτώβριο του 1987, ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παπαδόπουλος, έκανε σκληρό φάουλ στον Βέλιμιρ Ζάετς, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και εν τέλει, το πρόωρο τέλος της καριέρας του.

Στις 27 του μηνός, ο Ευάγγελος Βγενόπουλος εξέδωσε μία πάρα πολύ σκληρή ανακοίνωση, η οποίο συζητήθηκε για καιρό και είναι ενδεικτική του πάθους του για τους «πράσινους». Είναι η εξής:

«Αγανάκτηση και αηδία με κατέχει για την εγκληματική ενέργεια του κλοτσοσφαιριστή Παπαδόπουλου εναντίον του Ζάετς. Παπαδόπουλε είναι καιρός να μάθεις πως όταν χτυπάς με σφυρί τα δάκτυλα ενός Σγουρού ή κόβεις το χέρι ενός Μπάρνατ, είναι έγκλημα ειδεχθές και πρέπει να περνάς κακουργιοδικείο. Η δίωξη σου θα έπρεπε να ΄ναι αυτεπάγγελτη από εισαγγελέα γιατί αν περιμένουμε από τον κάθε ανίδεο διαιτητή, τότε ο αθλητισμός θα χάσει την έννοιά του.

Ο Παναθηναϊκός ήταν, είναι και θα είναι μεγάλος. Ήταν, είναι και θα είναι η βιτρίνα του ποδοσφαίρου μας. Γουέμπλεϊ δεν θα δει πότε ελληνική ομάδα ούτε ημιτελικούς πρωταθλητριών Ευρώπης γι’ αυτό και το μίσος είναι εκείνο που οδηγεί τους αντιπάλους να ασελγούν πάνω στη ΔΟΞΑ ενός μεγάλου, του μεγαλύτερου συλλόγου.

Αλέφαντε, εσύ το… παιδί του λαού, εσύ που ενδιαφέρεσαι για το ψωμάκι σου, εσύ ο παλικαράς τι θα κάνεις τώρα; Τι μέτρα θα πάρεις για το ψωμάκι του άλλου; Εσείς που διοικείτε τον Γηραιό όνομα και πράγμα τι απόφαση θα πάρετε για τον εγκληματία Παπαδόπουλο; Αλλά ξέρω: Ό,τι απόφαση πήρατε στο παρελθόν για τον Καραΐσκο ή όποια τότε που μας πηγαίνατε και μας φέρνατε με τις κλούβες για να μη μας λυντσάρουν οι… ευγενείς φίλαθλοι σας Θεσσαλονικείς ή όταν βάζατε τους
παλαιστές σας στην έξοδο προς το γήπεδο για τις πρώτες γροθιές.

Μέσα από την καρδιά μου αγαπητοί συμπρωτευουσιάνοι σας εύχομαι φέτος να γευθείτε την υποβίβαση σας από την Α Εθνική για να καταλάβετε τι θα πει κλοτσιά, στις χωματερές της Β Εθνικής γιατί εκεί είναι η θέση σας. Ειλικρινά είμαι κατά της βίας αλλά εμείς οι Παναθηναϊκοί σας υποσχόμεθα ανάλογη με τη δική σας υποδοχή στην Αθήνα που γέννησε έναν Παναθηναϊκό, το καμάρι της πατρίδας μας που σέβονται όλοι οι Ευρωπαίοι αντίπαλοί μας, εκτός από σας του Ηρακλειδείς. Άραγε γιατί;
Είσθε κομπλεξικοί απέναντι στους μεγάλους ή απέναντι στους Αθηναίους;

Τελειώνοντας απευθύνομαι στους Αθλητικούς Δικαστές και στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και περιμένω μίαν απάντηση στο ερώτημα μου. Τι είναι πιο βαρύ. Μια ίσως και τυχαία χειρονομία στα οπίσθια του Αναστόπουλου ή η απόπειρα φόνου ενός ανθρώπου και μάλιστα αθλητού με διεθνή ακτινοβολία όπως παραδέχονται όλοι ανεξαιρέτως οι προπονητές, οι μάνατζερ και οι διοικήσεις όλου του κόσμου; Σε μια δημοκρατία τα σταθμά πρέπει να είναι τα ίδια όπως και τα μέτρα ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Ευάγγελος Βγενόπουλος».