Γρηγόρης Κασιδόκωστας (πόλο – θαλάσσιο σκι)
Γρηγόρης Κασιδόκωστας Παναθηναϊκός Θαλάσσιο Σκι

Ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας είναι παλαίμαχος αθλητής θαλάσσιου σκι και πολίστας του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Επί σειρά πολλών ετών έχει διατελέσει δήμαρχος της Βουλιαγμένης.

Ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας στον Παναθηναϊκό

H οικογένεια Κασιδόκωστα έχει μακρά ιστορία στον Παναθηναϊκό. Τα επτά αδέλφια ήταν όλοι αθλητές του Τριφυλλιού, στα αθλήματα του Υγρού Στίβου.

Ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας πρωτοεμφανίστηκε στις πισίνες στα τέλη του ’50 – αρχές του ’60. Ήταν μέλος της εξαιρετικής ομάδας του Ομίλου, η οποία αν είχε στηριχθεί λίγο περισσότερο από την τότε διοίκηση, θα έφερνε σίγουρα κάποιον τίτλο στο Τριφύλλι.1

Είναι μέλος της ομάδας που σημείωσε το ανεπανάληπτο παγκόσμιο ρεκόρ της συμμετοχής επτά αδελφών ταυτόχρονα στον ίδιο αγώνα (σε ματς Παναθηναϊκός-Α.Ε.Κ.).

Ωστόσο, το άθλημα με το οποίο έγινε περισσότερο είναι το θαλάσσιο σκι. Πέτυχε πολλές επιτυχίες σε ατομικό επίπεδο, ενώ έχει κατακτήσει και ένα ομαδικό πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό.

Μετέπειτα ακολούθησε το δρόμο του δασκάλου θαλάσσιου σκι και ίδρυσε δική του σχολή στη Βουλιαγμένη.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση

Το 1986 εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος Βουλιαγμένης. Επανεξελέγη το 1990, το 1994, το 1998, το 2002 και το 2006! Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εξελέγη ως πρώτος δήμαρχος του ενιαίου πλέον δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Παραιτήθηκε από το αξίωμά του το 2012, για λόγους υγείας.

Το έργο του

Για το έργο του Γρηγόρη Κασιδόκωστα σημειώνεται σε αφιέρωμα στην ιστοσελίδα kourdistoportokali.gr:

[…]είναι ο Δήμαρχος που προστάτευσε δυναμικά τη φυσιογνωμία της περιοχής, μειώνοντας το συντελεστή δόμησης, καταργώντας την πιλοτή στις πολυκατοικίες και επιβάλλοντας την κεραμοσκεπή στις κατοικίες. Διεκδίκησε με επιτυχία σημαντικές εκτάσεις για το Δήμο. Κατάφερε να διατηρήσει το βουνό της Φασκομηλιάς ως προστατευόμενης περιοχής, εφαρμόζοντας τους όρους που ισχύουν για τη λίμνη της Βουλιαγμένης.

Επί δημαρχίας του, η Βουλιαγμένη έγινε ο πρώτος Δήμος της Ελλάδας που ίδρυσε Γραφείο Πολεοδομίας και ο πρώτος Δήμος που απέκτησε Δημοτική Αστυνομία.

Ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας παραμένει ο Δήμαρχος που δεν δίστασε να συγκρουστεί με μικρά και μεγάλα συμφέροντα, προκειμένου να διατηρήσει τον οικιστικό χαρακτήρα της Βουλιαγμένης και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών του. Δίνοντας καθημερινές μάχες, πέτυχε να κρατήσει μακριά από τη Βουλιαγμένη δραστηριότητες και συμφέροντα που οδήγησαν στην «τσιμεντοποίηση» άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου.2

H προσωπική του ζωή

Το 1982 παντρεύτηκε την Μαριάννα Λάτση, με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Πάρι. Ωστόσο, στον γάμο τους εναντιώθηκε ο πατέρας της Μαριάννας, ο Γιάννης Λάτσης, με αποτέλεσμα πέντε χρόνια αργότερα, το ζευγάρι να χωρίσει. Ο Γρηγόρος Κασιδόκωστας έχει άλλον έναν γιο, τον Αλέξανδρο, καρπό της σχέσης του με τη Ράνια Κορομηλά.

  1. Δηλώσεις του παλαίμαχου πολίστα και κολυμβητή Γιώργου Βλάχου στο paopedia.gr
  2. http://kourdistoportocali.com/news-desk/kp-295/