Ο Ξενοφών Χατζησαράντος († 1978)1 ήταν διοικητικός παράγοντας του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου και του ελληνικού αθλητισμού. Διετέλεσε επί σειρά πολλών ετών γενικός γραμματέας του Τριφυλλιού. Θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού, καθώς χάρη σε αυτόν αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό πολλά ολυμπιακά αθλήματα.

Νομικές επιστήμες

Ο Ξενοφών Χατζησαράντος γεννήθηκε το 1908. Σπούδασε νομικά και αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο διακεκριμένους Αθηναίους δικηγόρους. Ο Παναθηναϊκός είχε παράδοση στους δικηγόρους, αφού -εκτός από τον Χατζησαράντο- πολλά ακόμα στελέχη του εξασκούσαν τη νομική (όπως για παράδειγμα οι Λουκάς Πανουργιάς, Πέτρος Γκιουράνοβιτς, μετέπειτα ο Ανδρέας Βγενόπουλος κ.α.).

Ο Χατζησαράντος προσέφερε τις νομικές υπηρεσίες του και στον ελληνικό αθλητισμό, όποτε χρειάστηκε. Συνταξιοδοτήθηκε στις αρχές του ’60, όταν και ανακηρύχθηκε επίτημος δικηγόρος.

Στυλοβάτης των «μικρών» τμημάτων

Το 1923, ο Ξενοφών Χατζησαράντος εντάχθηκε στα μητρώα του Παναθηναϊκού Α.Ο. Παράλληλα ήταν αθλητής στίβου του Πανελληνίου Γ.Σ.

Με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού εμπλέχθηκε για πρώτη φορά το 1929, ως απλό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου, ενώ το 1949 ανέλαβε μέλος της τεχνικής επιτροπής του κολυμβητικού τμήματων των «πρασίνων».

Ωστόσο η εντατική ενασχόλησή του με τα κοινά του Παναθηναϊκού ξεκίνησε στα τέλη του ’50, αρχικά ως σύμβουλος του Δ.Σ. και εν συνεχεία ως γενικός γραμματέας (1962-63 και 1964-65 έως 1966-67).

Είναι ο ιδρυτής των τμημάτων οπλομαχίας (ξιφασκίας) και ενόργανης γυμναστικής του Παναθηναϊκού.

Η ελληνική ξιφασκία έζησε στιγμές δόξας στα χρόνια του Χατζησαράντου, με τους αθλητές του Τριφυλλιού να σημειώνουν επιτυχίες σε διεθνή φεστιβάλ, σε Βαλκανικούς, Μεσογειακούς και Ολυμπιακούς Αγώνες. Ξιφομάχοι -πρωταθλητές του Παναθηναϊκού- ήταν και οι τρεις γιοι του, ο Γιάννης, ο Μάρκος και ο Δημήτρης. Το τμήμα ξιφασκίας των «πρασίνων», όσο ηγούταν αυτού ο Ξ. Χατζησαράντος, ήταν το πολυπληθέστερο, όχι απλώς του Ομίλου, αλλά όλων των τμημάτων των ελληνικών αθλητικών σωματείων! 2

Το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής οφείλει επίσης πάρα πολλά -εν πολλοίς την ύπαρξή του- στον Ξενοφώντα Χατζησαράντο. Ο ανήσυχος παράγοντας του Παναθηναϊκού επέμεινε στην ίδρυση τμήματος ενόργανης γυμναστικής το 1961, παρά το γεγονός πως κανένα άλλο σωματείο δεν καλλιεργούσε το άθλημα!

Επιπροσθέτως, έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (1966-1974),  αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (1974), σύμβουλος της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων (1965) και μέλος των τεχνικών επιτροπών στίβου και οπλομαχίας στον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (1962).3 Επίσης, πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Οπλομαχίας (Ε.Ο.Ξ.).

Ως διοικητικό στέλεχος του Παναθηναϊκού χαρακτηριζόταν για την τυπικότητά του -σήμα κατατεθέν του ήταν οι μακροσκελείς εκθέσεις του για κάθε ζήτημα που του ανέθετε το Δ.Σ.- και η απίστευτη εργατικότητά του. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα «Φως των σπορ» (η οποία τακτικά έπλεκε το εγκώμιο του «πράσινου» παράγοντα) είχε γράψει το 1965:

Οι περίοικοι εξ άλλου, της οδού Αλεξ. Σούτσου, όπου εβρίσκεται η λέσχη του Παναθηναϊκού, συχνά βλέπουν φως εις τα γραφεία της Γραμματείας του Π.Α.Ο. και μετά τα μεσάνυκτα!4

Ως γενικός γραμματέας του Ομίλου, είναι αυτός που, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο- ανέπτυξε τις δημόσιες σχέσεις του Παναθηναϊκού, εντός και εκτός συνόρων.

Η σχέση του με τη δημοσιογραφία

Ο Ξενοφών Χατζησαράντος ήταν πολυγραφότατος. Αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά για νομικής, πολιτικής ή αθλητικής φύσης θέμαμα. Επίσης, επειδή ήταν βαθιά θρησκευόμενος, έγραφε σε πλήθος εφημερίδων όλης της χώρας διάφορα κείμενα, κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το 1924 έως το 1926 ανέλαβε υπεύθυνος έκδοσης της εβδομαδιαίας «Συνταγματική Νεολαία»5, ενώ το 1927 έως το 1928 διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας «Εθνικός Αετός».

Στα χρόνια της Κατοχής – Γενικός Γραμματέας της «Ριζοσπαστικής Οργάνωσης»

Το δικτακτορικό καθεστώς του Μεταξά τον εξόρισε στη Λήμνο. Στα χρόνια της Κατοχής, αφιέρωσε τη ζωή του στο έργο της αντιστασιακής οργάνωσης «Ριζοσπαστική Οργάνωση», της οποίας ήταν ιδρυτικό μέρος και γενικός γραμματέας της. Το ψευδώνυμό του ήταν Νίκος Γκάιος. Ο Χατζησαράντος ήταν επίσης διευθυντής και αρθρογράφος της παράνομης εφημερίδας «Ριζοσπαστική Ηχώ», η οποία μοιράστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα κατά την πρώτη επέτειο του «ΟΧΙ», στις 28 Οκτωβρίου 1941, σε 50.000 αντίτυπα!6

Παράλληλα, από το σπίτι του εξέπεμπαν δύο παράνομοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, μέσω των οποίων διοχετεύονταν στο στρατηγείο της Μέσης Ανατολής πληροφορίες για τις μετακινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων. Οι πληροφορίες αυτές συγκεντρώνονταν από την αντιστασιακή οργάνωση «ΑΛΙΚΗ», της οποίας ήταν επίσης ηγετικό στέλεχος.7

Μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο, από το 1949 έως και το 1955 διηύθηνε το περιοδικό Ραδάμανθυς.

Πέθανε στις 10 Ιουλίου 1978, την ημέρα που ο Παναθηναϊκός αποκτούσε τον Γιώργο Δεληκάρη. Κηδεύτηκε την επομένη στο Α΄ Νεκροταφείο.

Πηγές – Σημειώσεις

Γενικές πηγές: αρχείο εφ. «Αθλητική Ηχώ» και «Φως των Σπορ», αρχείο Παναθηναϊκού Α.Ο.

  1. Στα περισσότερα δημοσιεύματα που αφορούν τον Ξενοφώντα Χατζησαράντο σημειώνεται πως γεννήθηκε το 1908. Ωστόσο, στην εφ. «Φως των Σπορ» στις 11 Ιουλίου 1978, την επομένη του θανάτου του, γράφει πως γεννήθηκε το 1904.
  2. Αρχείο εφημερίδας «Φως των σπορ», 1961.
  3. Στο βιβλίο Λεωφόρος Ηρώων σημειώνεται πως έχει χρηματίσει και Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.
  4. Εφ. «Φως των Σπορ», 21 Οκτωβρίου 1965.
  5. iean.gr
  6. «Εφημερίδα Τυπογράφων Εθνικής Αντίστασης», Ιανουάριος 1946.
  7. Εφημερίδα «Φως των Σπορ», 21 Οκτωβρίου 1965.