Ο Κώστας Περλάτος θεωρείται ο εισηγητής της πυγμαχίας στην Ελλάδα. Καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Εγγράφηκε μέλος του Παναθηναϊκού Α.Ο. και ίδρυσε την πρώτη σχολή πυγμαχίας στη χώρα.
Πώς ο Περλάτος και ο Παναθηναϊκός έφεραν στην Ελλάδα την πυγμαχία
Σε αντίθεση με όσα έχουν γραφτεί σε διάφορες ιστορικές εκδόσεις και αφιερώματα, που θέλουν το τμήμα πυγμαχίας του Παναθηναϊκού να ιδρύθηκε το 1946, η αλήθεια είναι πως αυτό συνέβη δύο δεκαετίες νωρίτερα. Αυτό το οφείλει στον Κώστα Περλάτο.
Όταν ο νεαρός πυγμάχος Περλάτος εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη, ένα από τα πρώτα του βήματα ήταν να εγγραφεί στα μητρώα του Παναθηναϊκού.1
Εκείνα τα χρόνια, το σπορ της πυγμαχίας είχε αρχίσει δειλά-δειλά να αναπτύσσεται στην Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός μάλιστα, πραγματοποίησε τις πρώτες επιδείξεις πυγμαχίας σε πολυπληθές κοινό, στο πλαίσιο των Δ΄ Παναθηναίων το 1923.
Το 1925, ο Περλάτος ίδρυσε την πρώτη πυγμαχική σχολή της χώρας, όπου πολύ σύντομα έφτασε να αριθμεί πάνω από διακόσιους μποξέρ. Έδρα της ήταν ο όροφος οικίας στην οδό Πανεπιστημίου, που είχε παραχωρήσει στον Περλάτο ο φίλαθλος πυγμαχίας Λέων Νατσούλης.2
Από τη σχολή του Περλάτου ξεπήδησαν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι μποξέρ της εποχής, πρόσωπα που έγραψαν τη δική τους χρυσή ιστορία στην ερασιτεχνική και την επαγγελματική πυγμαχία.
Το 1926, ο νεαρός και φιλόδοξος Περλάτος ίδρυσε και επίσημα τμήμα πυγμαχίας στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο. Δεν ήταν δύσκολο να πείσει τους καλύτερους μποξέρ της χώρας να φορέσουν τη φανέλα με το τριφύλλι. Οι Αντώνης Χριστοφορίδης, Κώστας Βάσσης, Λεωνίδας Ηλιόπουλος και πολλοί ακόμα σπουδαίοι πυγμάχοι «μετακόμισαν» στη Λεωφόρο.
Μετέπειτα, ο Περλάτος ίδρυσε σχολή πυγμαχίας και στη Θεσσαλονίκη.3 Για όλη του τη ζωή υπηρέτησε το άθλημα του μποξ, έγινε σπουδαίος προπονητής και χάρη στην αδιάκοπη εργασία του, αναδείχθηκαν δεκάδες κορυφαίοι Έλληνες πυγμάχοι.
Σημειώσεις – πηγές
- Η εγγραφή του στον Παναθηναϊκό προκύπτει από τα πρακτικά διοικητικών συμβουλίων του 1927, όπου αναφέρεται ως «παλαιό μέλος», κάτι που σημαίνει πως εγγράφηκε πριν το 1924.
- http://www.lifo.gr/articles/archaeology_articles/124172
- http://palaimaxoipao1908.blogspot.gr/2013/01/76-olympians.html