Του Ανδρέα Οικονόμου

Τόσο ετυμολογικά όσο και ιστορικά, ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα της πόλης των Αθηνών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι της Αθήνας υποστήριζαν με θέρμη το Τριφύλλι. Μάλιστα, πολλοί εξ’ αυτών είχαν ενεργή συμμετοχή στους «πράσινους» είτε ως μέλη της διοίκησης είτε ως αθλητές του.

Όπως εξυπακούεται, καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση Δήμου Αθηναίων –  Παναθηναϊκού έπαιξε το γήπεδο της Λεωφόρου. Ωστόσο, υπήρξαν και οι σκοτεινές περίοδοι, κατά τις οποίες η τοπική αυτοδιοίκηση επιχείρησε (ευτυχώς, ανεπιτυχώς) να εκτοπίσει τους «πράσινους» από το γήπεδό τους, ώστε να μεθοδεύσουν την κατεδάφιση του γηπέδου.

Οι δήμαρχοι της Αθήνας που ήταν στελέχη της παναθηναϊκής οικογένειας είναι οι ακόλουθοι:

Σπυρίδων Μερκούρης (δήμαρχος Αθηναίων 1899-1914 και 1929-1934)

Ένθερμος οπαδός του Παναθηναϊκού. Ο γιος του Σταμάτης Μερκούρης ήταν στέλεχος της διοίκησης του Ομίλου, ο οποίος ήρθε σε μεγάλη ρήξη με τον Απόστολο Νικολαΐδη το 1931, γεγονός που οδήγησε στη διάσπαση του Συλλόγου (βλ. Πράσινα Πουλιά). Ο Σπυρίδων Μερκούρης φωταγωγούσε την πόλη των Αθηνών, έπειτα από μεγάλες επιτυχίες του Τριφυλλιού (έτσι έπραξε και μετά το περίφημο 8-2 επί του Ολυμπιακού). Την ενέργεια αυτή επανέλαβαν στο μέλλον και άλλοι δήμαρχοι Αθηναίων.

Γεώργιος Τσόχας (δήμαρχος Αθηναίων 1916-1917, 1920-1922)

Πρόεδρος του Παναθηναϊκού (1914-1918 και 1934-1936). Χάρη στη συμβολή του Γεώργιου Τσόχα ο Παναθηναϊκός απέκτησε την έκταση της τότε Περιβόλας στους Αμπελόκηπους, όπου δημιούργησε το γήπεδό του. Αρχικά προέβαλε σθεναρές αντιρρήσεις, όμως στη συνέχεια και —έπειτα από πιέσεις των ανθρώπων του Παναθηναϊκού— υποχώρησε. Το όνομα του πατέρα του, Αναστάσιου Τσόχα, έχε δωθεί στην παράλληλη της Λεωφόρου Αλεξάνδρας οδού, που περνάει μπροστά από τις θύρες 8-9-10-11 του γηπέδου.

Κωνσταντίνος Κοτζιάς (δήμαρχος Αθηναίων 1934-1936 και 1951)

Μία πολύ σπάνια φωτογραφία με εμβληματικές φυσιογνωμίες του Παναθηναϊκού στο δημαρχείο Αθηνών το 1951. Όρθιοι: Ιωάννης Κλάδης, Μιχάλης Παπάζογλου, Ηλίας Γερακάρης,  Ανδρέας Παούρης, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Απόστολος Νικολαΐδης.
Καθήμενοι: Ανδρέας Βγενόπουλος, Λουκάς Πανουργιάς, Γεώργιος Βογιατζάκης, Κωνσταντίνος Κοτζιάς, Γεώργιος Κοζώνης και Θεόδωρος Δημητριάδης.

Πρόεδρος του Παναθηναϊκού από το 1936 έως το 1940. Χάρη στις ενέργειες του Κωνσταντίνου Κοτζιά, στα τέλη της δεκαετίας του ’30, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ανακαινίστηκε, δημιουργήθηκαν μεγάλες τσιμεντένιες εξέδρες και στέγαστρο και έγινε το «πιο σύγχρονο των Βαλκανίων». Εσφαλμένα καταγράφεται σε λίστες προέδρων του Παναθηναϊκού ως πρόεδρος του Ομίλου μεταπολεμικά. Στα χρόνια της Κατοχής είχε αυτοεξοριστεί στην Αμερική και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα δεν διετέλεσε ξανά στέλεχος της διοίκησης του Τριφυλλιού.

Αμβρόσιος Πλυτάς (δήμαρχος Αθηναίων 1936-1941)

Η οικογένεια Πλυτά —μαζί και ο Αμβρόσιος— προσέφερε για πολλές δεκαετίες μεγάλες υπηρεσίες στον Παναθηναϊκό. Ειδικά στα χρόνια της Κατοχής ήταν από τα πρόσωπα που κρατούσαν «ζωντανή» την Παναθηναϊκή Ιδέα.

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (δήμαρχος Αθηναίων 1951-1955)

Ποδοσφαιριστής της πρώτης ομάδας του Παναθηναϊκού το 1908. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Τριφυλλιού το 1940-41 και από το 1944 έως και το 1947. Συνεισέφερε τα μέγιστα στη λειτουργία του Ομίλου, στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν μετά την Κατοχή. Έδωσε λύσεις ώστε να βρεθούν οι απαραίτητες ισορροπίες σχετικά με πολύ σημαντικά ζητήματα όπως η σίτιση των αθλητών και η διαμονή όσων είχαν καταστραφεί οι οικίες τους.

Γεώργιος Πλυτάς (δήμαρχος Αθηναίων 1964-1967)

Διετέλεσε πρόεδρος του Παναθηναϊκού το 1967, όταν «καθαιρέθηκε» η διοίκηση Πανουργιά από τη δικτατορία των Συνταγματαρχών. Ήταν γιος του επίσης δημάρχου Αθηναίων Αμβρόσιου Πλυτά (βλ. στη σχετική υποενότητα). Ο Γεώργιος Πλυράς ήταν παλιό μέλος της διοίκησης του Τριφυλλιού, ενώ, από το 1956 έως το 1963, χρημάτισε αντιπρόεδρος του Ομίλου και ταμίας του.

Αντώνης Τρίτσης (δήμαρχος Αθηναίων 1991-1992)

Ο Αντώνης Τρίτσης, πριν καταπιαστεί με την πολιτική, ήταν αθλητής στίβου. Με τα χρώματα του Παναθηναϊκού έχει κατακτήσει πολλούς ατομικούς τίτλους σε αγωνίσματα αλμάτων και στο δέκαθλο, ενώ επίσης έχει αναδειχθεί Πανελληνιονίκης και σε ομαδικό επίπεδο.