Γεώργιος Γληνός (ηθοποιός)

Ο Γεώργιος Γληνός (1895 – 1966) ήταν ηθοποιός του θεάτρου. Έκανε λίγες εμφανίσεις και στον κινηματογράφο. Ήταν ένθερμος οπαδός του Παναθηναϊκού Α.Ο.

Γιώργος Γληνός: ένας σπουδαίος ηθοποιός

Γεώργιος Γληνός ηθοποιός φίλαθλος Παναθηναϊκού

Γεννήθηκε το 1895 στη Σμύρνη. Ενδιαφέρθηκε για το θέατρο από νεαρή ηλικία και για πρώτη φορά ανέβηκε στο σανίδι το 1917, παίζοντας σε μία κωμωδία του Μπισόν. Εντάχθηκε στο σχήμα του «Καλλιτεχνικού Θιάσου Σμύρνης» και πρωταγωνιστούσε κυρίως σε οπερέτες ως τενόρος.

Το 1919, επισκέφθηκε την Αθήνα και γνώρισε τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Οι δύο τους θα συνεργαστούν για πολλά χρόνια, ειδικά μετά την μόνιμη εγκατάσταση του ηθοποιού στην Αθήνα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το 1930, θα περιοδεύσει με την Κυβέλη και τον Αιμίλιο Βεάκη στην Κωνσταντινούπολη.

Στην πλούσια θεατρική του καριέρα θα συνεργαστεί με τους Ενωμένους Καλλιτέχνες, με την Κυριά Κατερίνα, με τη Μελίνα Μερκούρη, με τον Πέλο Κατσέλη

Για πολλά χρόνια, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο. Εντάχθηκε στη δύναμή του το 1932 και παρέμεινε μέχρι και το 1960! Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου μέσα σε αυτές τις δεκαετίες.

Οι ρόλοι που υποδύθηκε και τον έκαναν να ξεχωρίσει είναι αυτοί του Ιάγου στον Οθέλο, του τρελού Φέστα στη Δωδεκάτη νύχτα και του Λεόντιου στο Χειμωνιάτικο παραμύθι του Σαίξπηρ, του Φιλίππου Β΄ στον Δον Κάρλο του Σίλερ, του Μεφιστοφελή στονΦάουστ του Γκαίτε, του Ταρτούφου στο ομότιτλο έργο του Μολιέρου, του Τιερέχεν στη Σκουριά των Β.Κίρσον και Α.Ουσπένσκυ, του Προξένου Γκρότι στο Να ντύσουμε τους γυμνούς του Πιραντέλλο.

Στον κινηματογράφο, ο Γιώργος Γληνός έχει παίξει σε τέσσερις ταινίες, με γνωστότερη τη Γκόφλω του Ορέστη Λάσκου (υποδύθηκε το ρόλο του Τάσου Θανασούλα).

Αργότερα δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και ανέδειξε σημαντικούς ηθοποιούς, όπως ο Νίκος Κούρκουλος, ο Θάνος Λειβαδίτης, η Κατερίνα Γιουλάκη κ.α.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου Ώρες σκηνής (1953), ενός συλλογικού τόμου δοκιμίων και σκέψεών του για το ελληνικό θέατρο της εποχής του.

Έχει τιμηθεί αρκετές φορές για την προσφορά του στο θέατρο. Η πολιτεία του έχει απονείμει τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικος.

Στον Παναθηναϊκό

Ο Γιώργος Γληνός ήταν ένθερμος φίλος του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, είχε εγγραφεί στα μητρώα του Ομίλου τη δεκαετία του ’20 και παρέμεινε τακτικό μέλος του Τριφυλλιού για πολλά χρόνια.

Πέθανε στις 5 Ιανουαρίου 1966 και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Στον οικογενειακό του τάφο έχει τοποθετηθεί προτομή του, φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Λάζαρο Λαμέρα.

Πηγές

Το μεγαλύτερο μέρος του βιογραφικού του προέρχεται από το σχετικό λήμμα στη wikipedia.
Οι πληροφορίες για τα παναθηναϊκά του αισθήματα, από τα Πρακτικά των Δ.Σ. του Παναθηναϊκού Α.Ο. (1927).