Ιωάννης Μπρισιμιτζάκης (δικηγόρος – πολιτικός – αξιωματικός)

Ο Ιωάννης Μπρισιμιτζάκης († 1945) ήταν επιφανής δικηγόρος των Αθηνών και πολιτικός· άνθρωπος του πνεύματος και των γραμμάτων. Διετέλεσε στέλεχος του Παναθηναϊκού στα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυσή του.

Στην Κρητική Επανάσταση

Γεννήθηκε το 1868 στην Κρήτη.

Έλαβε ενεργό μέρος, ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του πυροβολικού, στην Κρητική Επανάσταση του 1897.1

Εκτενείς αναφορές στον Ιωάννη Μπρισιμιτζάκη και στην αγωνιστική του δραστηριότητα κατά την Κρητική Επανάσταση, γίνονται στο βιβλίο του Ηλία Βουτιερίδη Ημερολόγιον του Τάγματος Επιλέκτων Κρητών (1897), το οποίο εξέδωσε το 1898.

Ο Μπρισιμιτζάκης ήταν διοικητής του ουλαμού του πυροβολικού στις Αρχανές· υπεύθυνος των δύο μικρών πυροβόλων. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, οι Αρχανές ήταν το επίκεντρο της εξέγερσης και εκεί, ο μετέπειτα παράγων του Παναθηναϊκού «έκανε αληθινά θαύματα».2

Διαβάζουμε επίσης για τον Ι. Μπρισιμιτζάκη πως «η συμβολή του κατά τας επιχειρήσεις εναντίον των φρουρών Ιεράπετρας και Σπιναλόγκας και κατά τας μάχας εις Αρχανές και Κανλί – Καστέλλι είναι αξιοσημείωτος».3

Στα γενικά αρχεία του Κράτους φυλάσσονται αρχεία του Ιωάννη Μπρισιμιτζάκη, τα οποία φωτίζουν ένα μεγάλο κομμάτι της κρητικής εξέγερσης.4

Στους Βαλκανικούς Πολέμους

Ο Ιωάννης Μπρισιμιτζάκης σπούδασε νομικές επιστήμες και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα.

Την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων ονομάζεται έφεδρος αξιωματικός της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Ως βασιλικός Επίτροπος του Στρατοδικείου εκδικάζει υποθέσεις απειθαρχίας Ελλήνων στρατιωτικών.5

Παράλληλα, λαμβάνει μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης6 και αργότερα, της Χαλκιδικής, ως έφεδρος λοχαγός του τάγματος Κρητών.7

Ο Ιωάννης Μπρισιμιτζάκης στα κοινά του αθλητισμού

Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν πρόεδρος του Γ.Σ. Ηρακλείου Κρήτης. Συνέβαλε μάλιστα στη διοργάνωση ορισμένων αθλητικών αγώνων το 1902, όπως οι Ιππικοί, Γυμνικοί και Ποδηλατικοί Αγώνες στον Ποδονίφτη και τα Σωτήρια.

Στέλεχος του Παναθηναϊκού

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια από την ίδρυση του Παναθηναϊκού, εθεωρείτο ιδιαιτέρως τιμητικό προσόν το να είναι κάποιος μέλος του Συλλόγου (τότε Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών και εν συνεχεία, Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Ομίλου). Πόσο μάλλον εάν κατόρθωνε να αναρριχηθεί μέχρι τα διοικητικά στρώματα του σωματείου. Παρατηρούμε πως εκείνα τα χρόνια, σχεδόν κάθε μέλος της διοίκησης του Παναθηναϊκού ήταν επιφανές μέλος της αθηναϊκής κοινωνίας: πολιτικοί, δικηγόροι, καλλιτέχνες και ανώτατοι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού, στελέχωναν την ομάδα της πρωτεύουσας.

Ο Ιωάννης Μπρισιμιτζάκης ήταν ένας από αυτούς. Το 1910 εκλέχθηκε μέλος (απλός σύμβουλος) του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Ομίλου.

Μαζί του, εντάχθηκε στο δυναμικό του Ομίλου και ο αδελφός του, ο Χρήστος Μπρισιμιτζάκης, ο οποίος μετέπειτα διετέλεσε πρόεδρος του Παναθηναϊκού.

Στην πολιτική

Ενεπλάκη με την πολιτική το 1910. Από το έτος εκείνο μέχρι το 1920 εκλεγόταν ανελλιπώς βουλευτής, αντιπροσωπεύοντας τον νομό Αττικοβοιωτίας.

Το 1914, σε μία επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής υπερασπίστηκε με σθένος τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όταν κατηγορήθηκε πως οι δύο γιοι του δεν έλαβαν μέρος στους πολέμους.

Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»

Τα επόμενα χρόνια, ο Ιωάννης Μπρισιμιτζάκης αφιερώθηκε στις νομικές επιστήμες. Παράλληλα, ήταν για πολλά χρόνια στέλεχος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Πολύ συχνά έδινε διαλέξεις πάνω σε επιστημονικά, φιλολογικά και ιστορικά ζητήματα.

Πέθανε το 1945.

Πηγές

  1. Νεότερον Εγκυκλοπαιδικό Λεξικόν Ηλίου.
  2. https://issuu.com/poligiros/docs/zografakis
  3. Κρητικά Χρονικά, τετραμηνιαία επιστημονική έκδοση, τόμος ΙΕ΄ – ΙΣΤ΄, 1961-1962, τεύχος ΙΙΙ.
  4. Στο ίδιο.
  5. Βλ. σημ. 2
  6. «Νέα Ημέρα Τεργέστης», 5 Νοεμβρίου 1912.
  7. Ιστορικές αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Άγγελου Σκλαβουνάκη στη εφ. «η Πράσινη».