Ο Νικόλαος Ξηρός (1876 – 1935) ήταν Έλληνας δικηγόρος, βουλευτής και διοικητικό στέλεχος του ελληνικού αθλητισμού. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου και της Ε.Π.Ο.
Περιεχόμενα
Ο δικηγόρος και βουλευτής Νικόλαος Ξηρός
Γεννήθηκε το 1876 και σπούδασε στη Νομική Σχολή. Αναδείχθηκε σε σπουδαίο δικηγόρο και ενεπλάκη με την πολιτική σκηνή της χώρας.
Εκλεγόταν βουλευτής Φθιώτιδος και Φωκίδος από το 1910 ως το 1920. Εκλέχθηκε επίσης βουλευτής της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης (1923-1925), καθώς και την τετραετία 1928-1932 με το Κόμμα Φιλελευθέρων. Έχει επίσης διατελέσει Γενικός Διοικητής Κρήτης.1
Διατηρούσε, και μετά την πολιτική του σταδιοδρομία, πολύ καλή σχέση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, γεγονός που προκύπτει από την μεταξύ τους αλληλογραφία, που είναι σήμερα διαθέσιμη στο Αρχείο Ελ. Βενιζέλου. Μέσω των πολλών γνωριμιών του, ο Ξηρός ήταν συχνά ενήμερος για διάφορες παρασκηνιακές ενέργειες στον χώρο της πολιτικής, και φρόντιζε να ενημερώνει τον Βενιζέλο για αυτές.
Πρόεδρος του Παναθηναϊκού και της Ε.Π.Ο.
Στις 16 Δεκεμβρίου 1926, ο Νικόλαος Ξηρός ονομάζεται τακτικό μέλος του Παναθηναϊκού Α.Ο. Πολύ σύντομα ανέπτυξε διοικητική δραστηριότητα με τον Όμιλο.
Από το 1927 έως και το 1933 δραστηριοποιήθηκε έντονα με τα κοινά του Τριφυλλιού. Την περίοδο 1927-28 διετέλεσε α΄ αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού, όπως επίσης και το 1929-30.
Το 1930-31, ο Ν. Ξηρός χρημάτισε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Παρέμεινε στο υψηλότερο κλιμάκιο της παναθηναϊκής ιεραρχίας και τις περιόδους 1931-32 και 1932-33.
Συμμετείχε στις διαλογικές διαδικασίες του Δ.Σ., που οδήγησαν σε πολλές καθοριστικές αποφάσεις και ενέργειες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες: την ανάθεση της ομάδας σε ξένους προπονητές (Μ. Φόρνερ και εν συνεχεία Γ. Κιούνσλερ), την ανάπτυξη γυναικείου αθλητισμού (ήταν αντιπρόεδρος της σχετικής επιτροπής το 1927), τον εορτασμό των 20 ετών του Ομίλου το 1928 (χάρη σε ενέργειές του, οι αθηναϊκοί κινηματογράφοι πρόβαλαν παιχνίδια του Τριφυλλιού), την εκπόνηση μεγάλων έργων στο γήπεδο της Λεωφόρου.
Τον Οκτώβριο του 1932 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, θέση στην οποία έμεινε για μία σεζόν.
Οικογενειακές πληροφορίες
Ο γιος του Γεώργιος Ξηρός, επίσης δικηγόρος, ήταν και αυτός μέλος της οικογένειας του Παναθηναϊκού. Τακτικά αρθρογραφούσε σε εφημερίδες για τον Σύλλογο και ενίοτε, ήταν μία υγιής φωνή αντιπολίτευσης προς τους διοικούντες τον Όμιλο.
Η κόρη του, η Βάσω Ξηρού, ήταν αθλήτρια του Παναθηναϊκού στο βόλλεϋ τη δεκαετία του ’20 και μετέπειτα, υπεύθυνη πολλών επιτροπών του Ομίλου σχετικών με τον γυναικείο αθλητισμό και με τη διοργάνωση δεξιώσεων.
Ο Νικόλαος Ξηρός πέθανε αιφνίδια στις 3 Δεκεμβρίου 1935.
Πηγές / παραπομπές
Έτος γέννησης και εκλογικές πληροφορίες: http://www.hellenicparliament.gr
Αλληλογραφία Ν. Ξηρού – Ελ. Βενιζέλου: http://www.venizelosarchives.gr
Αρχείο εφημερίδας «Αθλητική Ημέρα», Δεκέμβριος 1935.
Λοιπές πηγές: Επίσημον Δελτίον Σ.Ε.Γ.Α.Σ., πρακτικά Δ.Σ. Παναθηναϊκού Α.Ο. (1926-1932).