Το paopedia.gr, σε συνεργασία με τον Αριστοτέλη Μπενόγλου και το sdna.gr, παρουσιάζουν το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης έρευνας, μέσω της οποίας πιστοποιείται ότι ο μπασκετικός Παναθηναϊκός κατέχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ, ικανό να τον καταχωρίσει στην επόμενη έκδοση των Ρεκόρ Γκίνες!

Του Αριστοτέλη Μπενόγλου

Το ημερολόγιο έγραφε 24 Μαρτίου 1996, όταν, στην Πάτρα, ο μπασκετικός Παναθηναϊκός επικρατούσε του Ηρακλή Θεσσαλονίκης 85-74, κατακτώντας το έκτο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του. Τότε, κανένας δεν φανταζόταν ότι, από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, θα ξεκινούσε ένα μεγάλο σερί, το οποίο θα παρέμενε σε ισχύ περίπου ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα.

Παναθηναϊκός και ρεκόρ Γκίνες. Ο πρώτος τίτλος (κύπελλο Ελλάδας 1996) του απίστευτου σερί του Τριφυλλιού.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2013, οι «πράσινοι» θα νικήσουν 81-78 τον Ολυμπιακό και θα στεφθούν κυπελλούχοι Ελλάδας για 14η φορά. Το ίδιο βράδυ, μέλη της ερευνητικής ομάδας της ιστορίας του Παναθηναϊκού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Διηπειρωτικό Κύπελλο, το οποίο είχε κατακτηθεί από τον Παναθηναϊκό τον Σεπτέμβριο του 1996, ανήκε στην αγωνιστική σεζόν 1996-97, παρά το γεγονός ότι η διοργάνωση ολοκληρώθηκε εντός του 1996.

Άλλωστε, το γεγονός ότι, στα παιχνίδια εναντίον της Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο της Αργεντινής, οι «πράσινοι» αγωνίστηκαν με το ρόστερ της περιόδου 1996-97 (με όλες τις νέες μετεγγραφές τους) δεν αφήνει να αιωρείται η παραμικρή αμφιβολία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εν λόγω επίδοση αφορά σε αγωνιστικές περιόδους και όχι σε ημερολογιακά έτη.

Συνεπώς, ο σύλλογος μετρούσε ήδη 18 συνεχείς περιόδους κατά τις οποίες είχε κερδίσει τουλάχιστον έναν τίτλο και όχι 16 (έως τότε θεωρούνταν ως σημείο εκκίνησης η περίοδος 1997-98, όταν η ομάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας, έπειτα από 14 «άγονα» χρόνια).

Παράλληλα, ξεκίνησε σχετική έρευνα, με σκοπό να διαπιστωθεί αν το επίτευγμα του Παναθηναϊκού ήταν μοναδικό στην Ευρώπη ή αν και άλλοι σύλλογοι είχαν καταγράψει ανάλογο σερί. Πραγματοποιήθηκε λεπτομερής αναζήτηση σε όλα τα πρωταθλήματα μπάσκετ της Γηραιάς Ηπείρου, από την Ισπανία και την Ιταλία μέχρι… την Ισλανδία και το Λουξεμβούργο! Τελικά, όπως αποκαλύφθηκε (και αργότερα δημοσιεύτηκε στη σελίδα τού «Και Χιλιάδες Τίτλοι», καθώς και σε άλλες αθλητικές ιστοσελίδες), η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μακάμπι Τελ Αβίβ μοιράζονταν την πρώτη θέση στη συγκεκριμένη λίστα, έχοντας κατακτήσει, τουλάχιστον ένα επίσημο τρόπαιο, επί 23 συναπτές σεζόν.

Το «πράσινο» σερί, όμως, δεν έμελλε να διακοπεί το 2013. Ο Σύλλογος Μεγάλος συνέχισε τη συγκομιδή πρωταθλημάτων και Κυπέλλων το 2014, το 2015, το 2016 και το 2017. Το 2018, o Παναθηναϊκός, ύστερα από τη νίκη του στον πέμπτο τελικό του Ο.Α.Κ.Α. με 84-70, απέναντι στον Ολυμπιακό, ισοφάρισε τους Ισπανούς και τους Ισραηλινούς.

Αν το 2019 κέρδιζε κάποιον τίτλο, θα τους ξεπερνούσε και θα ήταν η μοναδική ομάδα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία θα μετρούσε 24 συνεχείς «καρποφόρες» περιόδους. Όπερ και εγένετο! Ένα μεγάλο, πανευρωπαϊκό ρεκόρ είχε, πλέον, τη στάμπα του Παναθηναϊκού, γεγονός που προωθήθηκε αναλόγως από την Κ.Α.Ε. (μέχρι και σχετικά μπλουζάκια με τον αριθμό 24 φορέθηκαν στην απονομή του Κυπέλλου Ελλάδας) και διαφημίστηκε από εφημερίδες και διαδίκτυο, σε ολόκληρο τον κόσμο!

Το Κύπελλο Ελλάδας 2019 εκτόξευσε τον Παναθηναϊκό στην πρώτη θέση των ομάδων με συνεχόμενες σεζόν με έναν τουλάχιστον επίσημο τίτλο.
Το Κύπελλο Ελλάδας 2019 εκτόξευσε τον Παναθηναϊκό στην πρώτη θέση των ομάδων με συνεχόμενες σεζόν με έναν τουλάχιστον επίσημο τίτλο.

Και κάπου εδώ ξεκινούν τα δύσκολα… Η ερευνητική ομάδα μας, με επικεφαλής τους Αριστοτέλη Μπενόγλου και Παναγιώτη Αλαφάκη, αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα: να ψάξει, ένα ένα, τα πρωταθλήματα μπάσκετ ολόκληρου του πλανήτη, ώστε να απαντήσει στο ερώτημα αν το πανευρωπαϊκό ρεκόρ του Παναθηναϊκού είναι παράλληλα και παγκόσμιο!

Η έρευνα διήρκεσε αρκετές εβδομάδες και οι δυσκολίες ανεύρεσης στοιχείων ήταν τεράστιες. Στάλθηκαν μέιλ σε ομοσπονδίες, πραγματοποιήθηκαν αμέτρητες διαδικτυακές επισκέψεις σε ιστοσελίδες συλλόγων, καταγράφηκαν αναλυτικά όλες οι αντίστοιχες επιδόσεις στο σύνολο των διοργανώσεων. Και, τελικά, έπειτα από κοπιαστική αναζήτηση, το… πόρισμα βγήκε: καμία ομάδα, σε όλον τον κόσμο, δεν έχει καταφέρει κάτι παρόμοιο!

Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός, η μεγαλύτερη ομάδα που ανέδειξε ποτέ ο ελληνικός αθλητισμός, κατέχει ένα μεγάλο, παγκόσμιο ρεκόρ, που όμοιό του δεν έχει πετύχει κανένα άλλο κλαμπ, ανάμεσα στις 213 χώρες-μέλη της FIBA! Στην τελευταία, όπως και σε όλες τις προηγούμενες εκδόσεις του Guinness Book of World Records, κάθε άθλημα καταγράφει τα δικά του, μοναδικά ρεκόρ. Στην κατηγορία «Καλαθοσφαίριση», αντίστοιχο επίτευγμα δεν έχει, έως τώρα, συμπεριληφθεί. Αυτό συνέβη για τον εξής απλούστατο λόγο: κανένας δεν το έχει επισημάνει στους ανθρώπους των Γκίνες, οι οποίοι, αφού πιστοποιήσουν, καταγράφουν και συμπεριλαμβάνουν, στην εκάστοτε έκδοσή του βιβλίου τους, κάθε παγκόσμιο ρεκόρ.

Αυτό σκοπεύουμε να διορθώσουμε εμείς τώρα. Θεωρώντας, όμως, ότι το ανεπανάληπτο επίτευγμα της μπασκετικής ομάδας του Παναθηναϊκού δεν μας ανήκει, αλλά αποτελεί ιδιοκτησία της ίδιας της Κ.Α.Ε. και, φυσικά, των ανθρώπων οι οποίοι το πέτυχαν (διοίκηση, παίκτες, προπονητές, τεχνικό τιμ κ.ά.), με προθυμία παραχωρούμε οποιοδήποτε αρχείο ζητηθεί, ώστε ο σύλλογος να συνεννοηθεί με το αρμόδιο τμήμα των Ρεκόρ Γκίνες και, αφού προσκομισθούν όλα τα στοιχεία που πιστοποιούν το ρεκόρ, να καταχωρισθεί ο Panathinaikos BC στην επόμενη έκδοσή τους!

Παρακάτω παραθέτουμε ενδεικτικά τη λίστα με τους συλλόγους οι οποίοι κατέχουν τις πρώτες έντεκα θέσεις, όσον αφορά τις συνεχόμενες περιόδους κατάκτησης τίτλων στο μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός είναι σταθερά πρώτος στο σχετικό πίνακα με 24 σεζόν, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί φέτος και κανένας δεν ξέρει πού θα σταματήσει. Οι μόνες ομάδες, των οποίων το αντίστοιχο ρεκόρ είναι εν ενεργεία και μπορούν να απειλήσουν μελλοντικά τους «πράσινους», είναι η Πρίστινα από το Κόσοβο και η ρωσική ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οι οποίες μετρούν 18 και 17 «γεμάτες» σεζόν, αντίστοιχα.

 ΟμάδαΧώραΣερίΣεζόν
1Panathinaikos Athens Greece24 1996-2019
2Maccabi Tel Aviv Israel 231970-1992
-Real MadridSpain 231960-1982
-Jalaa Sporting Club Syria231956-1978
5Olimpija LjubljanaSlovenia221992-2013
6Al Ittihad AleppoSyria211978-1998
7Partizani TiranaAlbania191972-1990
8PrishtinaKosovo182002-2019
-Al Rayyan Qatar181996-2013
9CSKA MoscowRussia172003-2019
- Primeiro De AgostoAngola172000-2016