Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (Α.Ε.Κ.)

Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (Α.Ε.Κ.) είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα την Αθήνα και έμβλημα τον δικέφαλο αετό. Χρώματά της είναι το κίτρινο και το μαύρο. Ιδρύθηκε το 1924 από πρόσφυγες Κωνσταντινουπολίτες, οι οποίοι στην ουσία ωθήθηκαν σε έξωση από τα σπίτια τους, μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυσή της.

Πρώτα γράφτηκαν στον Παναθηναϊκό και μετά ίδρυσαν την Α.Ε.Κ.

Από τους πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης πολλοί ήταν αθλητές των ιστορικών σωματείων της Πόλης. Δύο εξ αυτών εγγράφηκαν άμεσα στον Παναθηναϊκό: ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος και ο Α. Δαπέρης. Αυτό συνέβη το 1921. Φόρεσαν το τριφύλλι στο στήθος ως ποδοσφαιριστές, ενώ το πιθανότερο είναι να έλαβαν μέρος και σε αγώνες στίβου. Και οι δύο θα αποτελέσουν από τα πρώτα μέλη της Α.Ε.Κ. τα επόμενα χρόνια.

Ο Δημόπουλος, μάλιστα, είναι ο άνθρωπος που το 1924, μαζί τους αδελφούς Αιμίλιο και Μενέλαο Ιωνά, θα ιδρύσουν την Α.Ε.Κ. Οι τελευταίοι, διατηρούσαν κατάστημα με αθλητικά είδη στην οδό Πατησίων, ακριβώς απέναντι από τη λέσχη του Παναθηναϊκού (το περίφημο μέγαρο Αλάμπρα). Όταν μάλιστα,  είχε ανάγκη από αθλητικά είδη το τμήμα στίβου του Τριφυλλιού, δεν δίσταζαν ακόμα και να δωρίζουν εξοπλισμό στους «πράσινους», ως ένδειξη σεβασμού και αλληλεγγύης.

Για την περίοδο που ο Παναθηναϊκός αγκάλιασε τους δύο πρόσφυγες (πριν την ίδρυση της Α.Ε.Κ.) γράφει και στην ιστορία των «κιτρινόμαυρων» που εκδόθηκε το 1953:

Ο Δημόπουλος και ο Δαπέρης προτίμησαν τον Παναθηναϊκό. Έτσι πριν καλά-καλά συμπληρωθεί ένας χρόνος, ξανάρχισαν οι ξεκληρισμένοι παίχτες την αγωνιστική τους δράση και είναι γεγονός αναντίρρητο πως οι νέοι τους σύλλογοι τους δέχθηκαν με στοργή κατανόηση και αγάπη».1

Παναθηναϊκός 1923 Δημόπουλος

Στη φωτογραφία, ξεχωρίζει στο πράσινο πλαίσιο, ο ιδρυτής της Α.Ε.Κ. Κ. Δημόπουλος, ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού (1923). Ακριβώς από πάνω του, όρθιος, ο Α. Δαπέρης.

Πρώτος πρόεδρος της Α.Ε.Κ. και ένας από τους  πιο ξακουστούς της ιστορίας της ήταν ο Κώστας Σπανούδης. Ωστόσο, η κόρη του, η Αθηνά Σπανούδη, δεν βάδισε (τουλάχιστον για κάποια χρόνια) στα χνάρια του και ακολουθούσε πιστά τον Παναθηναϊκό.2

Η Α.Ε.Κ. σήμερα

Η Ένωση έχει 11 ενεργά τμήματα (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλλεϋ, χάντμπολ, futsal, στίβου, ποδηλασίας, πινγκ-πονγκ, πυγμαχίας, ξιφασκίας, σκακιού), ενώ πρόσφατα ίδρυσε 10 νέα (γυμναστικής, υγρού στίβου, άρσης βαρών, δυναμικού τριάθλου, Τάε Κβο Ντο, πάλης, βραζιλιάνικου Ζίου Ζίτσου, αντισφαίρισης, αντιπτέρισης, ράγκμπυ).

Πηγές

Πηγή φωτογραφίας: Ιστορία του Παναθηναϊκού, 1968.

  1. Η ιστορία της Α.Ε.Κ., έκδοση εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», 1953.
  2. Αθλητικός Κόσμος, Ιανουάριος 1926 και Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160, εκδοτική Belle Epoque (2019).