Ιωάννης Γεωργιάδης (ιατροδικαστής – οπλομάχος – διοικητικό στέλεχος)

Ιωάννης Γεωργιάδης - γιατρός - Παναθηναϊκός - ιατροδικαστής - οπλομάχος.

Ο Ιωάννης Γεωργιάδης († 1960) ήταν οπλομάχος και τρεις φορές Ολυμπιονίκης. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού. Σπούδασε ιατρική και εξελίχθηκε σε έναν απ’ τους σημαντικότερους ιατροδικαστές και τοξικολόγους. Ίδρυσε το Εγκληματολογικό Μουσείο στην Ιατρική Σχολή.

Ο αθλητής Ιωάννης Γεωργιάδης

Στους Α΄ Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες (Αθήνα, 1896) ο Γ. Γεωργιάδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα της σπάθης. Συμμετείχαν πέντε αθλητές και όλοι αγωνίζονταν με όλους. Ο Γεωργιάδης νίκησε και τους τέσσερις αντιπάλους του:

3-0 τον Ιωάνννη Ιατρίδη, 3-2 τον Αυστριακό Άντολφ Σμαλ, 3-2 τον Τηλέμαχο Καράκαλο και 3-2 τον Δανό Χόλγκερ Νίλσεν.

Στη Μεσολυμπιάδα του 1906, βγήκε και πάλι πρώτος στη σπάθη και δεύτερος στο ομαδικό της σπάθης. Επίσης, κατετάγη τέταρτος στο ομαδικό του ξίφους μονομαχίας.

Αν και ήταν στέλεχος της διοίκησης του Παναθηναϊκού, όταν ο Όμιλος ίδρυε οπλομαχητικό τμήμα (1926), τα υπάρχοντα έγγραφα δεν επαρκούν για να γνωρίζουμε αν υπήρξε και αθλητής του Τριφυλλιού.

Στη διοίκηση του Παναθηναϊκού

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1910, ο Ι. Γεωργιάδης ενεπλάκη με τα διοικητικά του ελληνικού αθλητισμού. Το 1918 τον συναντάμε μέλος της Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

Εκλέχθηκε μέλος της διοίκησης του Παναθηναϊκού το 1923. Ορίστηκε αντιπρόεδρος του Ομίλου και διατήρησε αυτό το αξίωμα μέχρι και το 1926.

Ήταν η περίοδος που και άλλοι σημαντικοί αθλητές του ευγενούς αθλήματος της οπλομαχίας γίνονταν μέλη της διοίκησης του Παναθηναϊκού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους γνωστούς ξιφομάχους Κ. Μπόταση και Κ. Νικολόπουλο.

Ο επιστήμονας Ιωάννης Γεωργιάδης

Ο Ιωάννης Γεωργιάδης σπούδασε Ιατρική στο Παρίσι και, αρχικά, εξειδικεύτηκε στη χειρουργική γυναικολογία και την κλινική ιατρική.  Επέστρεψε για μικρό διάστημα στην Αθήνα και οργάνωσε το χειρουργικό τμήμα του Δημοτικού Βρεφοκομείου.

Μετέπειτα, έφυγε ξανά για τη Γαλλία —αυτή τη φορά στη Λιόν— όπου σπούδασε ιατροδικαστική, τοξικολογία και εγκληματική ανθρωπολογία.1

Πρωτοπόρος στην Ιατρική Σχολή

Το 1907 έγινε επιμελητής και πολύ σύντομα, τακτικός καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου της έδρας της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή. Η προσφορά του σε αυτόν τον κλάδο θεωρείται ανεκτίμητη. Στον Ι. Γεωργιάδη οφείλεται η συστηματική εκτέλεση των ιατροδικαστικών νεκροτομών.

Το 1912 ίδρυσε το Νεκροτομείο Αθηνών.

Το 1933 εμπνεύστηκε και δημιούργησε το Εγκληματολογικό Μουσείο στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. Ο ίδιος ήταν μανιώδης συλλέκτης πειστηρίων εγκλήματος από το 1912 και τα χρησιμοποίησε ως τα πρώτα εκθέματα του μουσείου.

Στο πόστο του διευθυντή της έδρας Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών παρέμεινε έως το 1952.

Συνεργασία με την αστυνομία

Ως καθηγητής ιατροδικαστικής συνεργάστηκε πολλές φορές με την ελληνική αστυνομία. Μάλιστα το 1909 ίδρυσε το Ανθρωπομετρικό της Τμήμα. Από τις πολλές υποθέσεις στις οποίες συμμετείχε, η πιο ξακουστή είναι η περίφημη δολοφονία του Δημήτρη Αθανασόπουλου από τη σύζυγο και την πεθερά του, τον Ιανουάριο του 1931. Πρόκειται για το «έγκλημα του Χαροκόπου» (απ’ το οποίο είναι εμπνευσμένοι και οι στίχοι του Ιάκωβου Μοντανάρη «Κακούργα Πεθερά»). Το ιατροδικαστικό τιμ βοήθησε στην εξιχνίαση της υπόθεσης (αφού όμως πρώτα έκανε ορισμένα σημαντικά λάθη στις εκτιμήσεις του).

Μετά την αφυπηρέτησή του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Γεωργιάδης διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Εγκληματολογικής Σημάνσεως του Υπουργείου Εσωτερικών.

(Στον παρακάτω σύνδεσμο: Έγγραφο που πιστοποιεί την παρουσία του Ι. Γεωργιάδη στο διοικητικό συμβούλιο του Παναθηναϊκού).

Πηγές

Για την διοικητική του δραστηριότητα στον Παναθηναϊκό:
• Αρχείο Παναθηναϊκού Α.Ο.
• Αρχείο περιοδικού Η Νίκη (1923), όπου αναγράφεται τόσο ως αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού όσο και ως πρώην ολυμπιονίκης στην οπλομαχία.

Για την προσφορά του στην ιατρική
http://www.criminology-museum.uoa.gr/node/37

Ιωάννης Γεωργιάδης
Γέννηση: 29 Μαρτίου 1874, Τρίπολη Αρκαδίας.
Θάνατος: 17 Μαΐου 1960, Αθήνα.2

Αθλητική ιδιότητα: οπλομάχος
Διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες:
1896 χρυσό μετάλλιο στη σπάθη
1906 χρυσό μετάλλιο στη σπάθη, 
αργυρό στο ομαδικό της σπάθης

Επιστήμη: Ιατρική
Καθηγητής ιατροδικαστικής 
και τοξικολογίας 
στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  1. Στο ίδιο.
  2. https://retrosport.wordpress.com/