Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, ένας σπουδαίος Αθηναίος στην υπηρεσία του Παναθηναϊκού

Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (1890 – 1972) ήταν μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες των Αθηνών. Προσέφερε πολλά στα κοινά, τόσο από από το πόστο του Δημάρχου Αθηναίων, όσο και ως διοικητικό στέλεχος αθλητικών ομοσπονδιών. Κάτι που αποκαλύπτεται στο paopedia.gr και στο παρόν άρθρο, είναι πως αγαπούσε παθολογικά τον Παναθηναϊκό και υπήρξε ποδοσφαιριστής της πρώτης ποδοσφαιρικής ομάδας του Ομίλου. Αργότερα έγινε αντιπρόεδρος του Τριφυλλιού…

Του Ανδρέα Οικονόμου

Στο πλάι του Γιώργου Καλαφάτη το 1908

Γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου 1890, δηλαδή λίγους μήνες έπειτα από τον ιδρυτή του Παναθηναϊκού Γεώργιο Καλαφάτη. Οι δύο τους γνωρίστηκαν στις αλάνες του Ιλισού ποταμού και κλότσησαν την μπάλα στην ίδια ομάδα, τον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο το 1905-1906. Όταν, στις 3 Φεβρουαρίου 1908, ο Καλαφάτης «στρατολόγησε» κάποιους απ’ τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της εποχής για τη στελέχωση του νεοσύστατου Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών (δηλαδή του Παναθηναϊκού), ο 18χρονος Νικολόπουλος ακολούθησε τον ιδρυτή. 1

Ο Νικολόπουλος φόρεσε τη φανέλα του Π.Ο.Α. στον πρώτο αγώνα επίδειξης του Ομίλου και στο πρώτο φιλικό του παιχνίδι (με αντίπαλο τον Διαγόρα) το 1908. Παρέμεινε στο πλευρό του Καλαφάτη μέχρι και τη διάσπαση του Ομίλου το 1910. Στη συνέχεια, όμως, δεν ακολούθησε τον ιδρυτή στον Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο, αλλά πέρασε στην αντίπερα όχθη, δηλαδή στο «στρατόπεδο» του πρόεδρου Μαρίνο Μαρινάκη. Παρέμεινε δηλαδή στον Π.Ο.Α.2 και, μάλιστα, αναρριχήθηκε σε διοικητικό πόστο του σωματείου (έγινε ταμίας).3

Ο οπλομάχος Κωνσταντίνος Νικολόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους Έλληνες οπλομάχους τη δεκαετία του ’20, με ειδίκευση στη Σπάθη και στο Ξίφος Μονομαχίας. Ως οπλομάχος δεν ανήκε στο δυναμικό του Παναθηναϊκού, όμως πιθανολογείται πως έπαιξε ρόλο στην ίδρυση του οικείου τμήματος το 1926.

Συμμετείχε σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1912, το 1924 και το 1928.4

Αθλητική διοικητική δραστηριότητα

Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος επέστρεψε στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό τη σεζόν 1940-41 και εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του Ομίλου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η διοίκηση απομακρύνθηκε και ο Σύλλογος διοικήθηκε από διοικούσα επιτροπή.  Το Συμβούλιο επανήλθε λίγους μήνες προτού αποχωρήσουν οι Γερμανοί κατακτητές και ο Νικολόπουλος κατέλαβε ξανά το πόστο του αντιπροέδρου. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι και το 1947.  Χειρίστηκε, προσωπικά, πολύ λεπτά και δύσκολα ζητήματα, όπως οι αμοιβές και η σίτιση των ταλαιπωρημένων από τις κακουχίες αθλητών. Επίσης, μαζί με τον Απόστολο Νικολαΐδη έτρεξαν πρώτοι απ’ όλους το πρότζεκτ «επέκταση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας».5

Επίσης, έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και ταμίας της Ε.Ο.Ε. (1936-1938), καθώς και υψηλόβαθμο στέλεχος των Προσκόπων (συνεργάτης του πρωτεργάτη των Προσκόπων και μέλους του Παναθηναϊκού Αθανάσιου Λευκαδίτη).

Δικηγόρος – πολιτικός – Δήμαρχος Αθηναίων

Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος ήταν ένας από τους πιο γνωστούς δικηγόρους των Αθηνών στα χρόνια του μεσοπολέμου. Παράλληλα, καταπιάστηκε με την πολιτική και διετέλεσε υπουργός ΤΤΤ στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Δεμερτζή (1935). Παρέμεινε υφυπουργός συγκοινωνιών και επί δικτατορίας Μεταξά, έως τον Δεκέμβριο του 1938. Στα χρόνια του ελληνοϊταλικού πολέμου, υπερασπίστηκε τα σύνορα, πολεμώντας ως αξιωματικός του ελληνικού στρατού.6

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος - παράγοντας Παναθηναϊκού, δήμαρχος Αθηναίων, δικηγόρος

Στις δημοτικές εκλογές του 1951, εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Όταν πέθανε ο δήμαρχος Κώστας Κοτζιάς (πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού), τον Δεκέμβριο του 1951, ο Νικολόπουλος ανέλαβε στη θέση του μέχρι και το τέλος της θητείας του συμβουλίου (1951-1954).

Τα επόμενα χρόνια, συνέχισε να ασχολείται με τα θέματα του Δήμου Αθηναίων και να εκλέγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο.7Για την προσφορά του στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, είχε ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρός του.8

Πέθανε στις 5 Ιανουαρίου 1972. Προς τιμήν του, η πρώην «Πλατεία Εύας» στα Πατήσια μετονομάστηκε σε «Πλατεία Νικολόπουλου». Εκεί δεσπόζει η προτομή του, την οποία φιλοτέχνησε η Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου (ανιψιά του Γιαννούλη Χαλεπά).

Στην κεντρική φωτογραφία του παρόντος κειμένου, ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος ποζάρει μαζί με το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων το 1936. Τέταρτος από αριστερά διακρίνεται και ο Απόστολος Νικολαΐδης, ενώ στα δεξιά της φωτογραφίας βρίσκεται ο σπουδαίος παράγοντας Μιχάλης Ρινόπουλος.

Πηγές / σημειώσεις

  1. Αρχείο Παναθηναϊκού Α.Ο.
  2. Για τη διάσπαση του Ομίλου, βλ. τους τόμους 02 και 03 του «1908», όπου παρατίθενται πολλές και αναλυτικές πληροφορίες.
  3. 100 χρόνια Παναθηναϊκός, η ιστορία 1908-2008. (Από το εισαγωγικό αφιέρωμα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ευάγγελου Μελέκογλου).
  4. Σύμφωνα με το βιογραφικό του στην επίσημη ιστοσελίδα των Olympians hoa.gr, «στα ελληνικά αρχεία αναφέρεται ότι έλαβε μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα αρχεία της ΔΟΕ».
  5. Ανδρέας Οικονόμου, Λεωφόρος Ηρώων, Κάπα Εκδοτική (2014).
  6. Σειρά αφιερωμάτων της εφημερίδας «Έθνος», 1941.
  7. Αφιέρωμα της ιστοσελίδας «Μικρός Ρωμηός» στον Κ. Νικολόπουλο.
  8. Εφ. «Τα Νέα», 6 Ιανουαρίου 1972.