Ο κορυφαίος προπολεμικά οπλομάχος Κωνσταντίνος Μπότασης

Ο Κωνσταντίνος Μπότασης –γόνος μία από τις παραδοσιακές οικογένειες των Σπετσών– γεννήθηκε το 1890 στην Αθήνα. Ήταν ποδοσφαιριστής και διοικητικό στέλεχος του Παναθηναϊκού και ολυμπιονίκης στο άθλημα της οπλομαχίας.

Προερχόταν από οικογένεια πλοιοκτητών και πολιτικών, με μεγάλη συνεισφορά στην Επανάσταση του 1821. Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Μπότασης, βουλευτής και διευθυντής της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος1 Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Μπότασης δεν έδειξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την πολιτική, αλλά για τον αθλητισμό.

Ο Κωνσταντίνος Μπότασης, πρωταθλητής οπλομαχίας

Κωνσταντίνος Μπότασης, ποδοσφαιριστής, πρωταθλητής οπλομαχίας, διοικητικό στέλεχος Παναθηναϊκού

Κωνσταντίνος Μπότασης, ποδοσφαιριστής, πρωταθλητής οπλομαχίας, διοικητικό στέλεχος του Παναθηναϊκού.

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο ( ήταν συμπαίκτης του Γιώργου Καλαφάτη). Το 1906 κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας και δύο χρόνια αργότερα, ακολούθησε τον ιδρυτή του Παναθηναϊκού στη δημιουργία του Μεγάλου Συλλόγου, με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας 1908-09.

Παρ’ όλα αυτά, το σπορ στο οποίο πραγματικά διέπρεψε ήταν η οπλομαχία (κοινώς, η ξιφασκία). Ανήκε στο δυναμικό του οπλομαχητικού συλλόγου «το Ξίφος» και είχε ως συναθλητή του τον συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό Κωνσταντίνο Νικολόπουλο. Ο Μπότασης εκπροσώπησε την Ελλάδα στο άθλημα της οπλομαχίας στους Πανσυμμαχικούς Αγώνες του 1919 – δηλαδή στην πολύ μεγάλη διοργάνωση (εφάμιλλη Ολυμπιακών Αγώνων, σε κάθε επίπεδο) που διεξήχθη από τον στρατηγό Τζον Τζόζεφ Πέρσινγκ στο Παρίσι προς εορτασμό της νίκης της Αντάντ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τη δεκαετία του ’20, ο αθλητής σάρωσε τα μετάλλια σε εγχώριες διοργανώσεις. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1928,  αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Ξίφος Ασκήσεως, τόσο στο ομαδικό (ως αρχηγός του «Ξίφους») όσο και στο ατομικό. Το ίδιο πέτυχε και στο Τριγωνικό Ξίφος (πρώτος στο ατομικό και στο ομαδικό).2

Την ίδια χρονιά (1928) συμμετείχε και στα τρία αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Άμστερνταμ, χωρίς ωστόσο να διακριθεί με κάποιο μετάλλιο. Έλαβε μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, όπου ήταν αρχηγός της ελληνικής οπλομαχητικής ομάδας.3

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως προπολεμικά ο Παναθηναϊκός είχε ως διοικητικά του στελέχη σχεδόν όλους τους σημαντικούς Έλληνες οπλομάχους εκείνων των ετών, παρότι αυτοί δεν αγωνίστηκαν ως αθλητές του Τριφυλλιού (τουλάχιστον δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες συμμετοχές τους). Είναι οι Κωνσταντίνος Μπότασης, Ιωάννης Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος και Κώστας Κοτζιάς (οι δύο τελευταίοι μάλιστα έγιναν και δήμαρχοι Αθηναίων).

Ο Κωνσταντίνος Μπότασης, μέλος της διοίκησης του Παναθηναϊκού

Ο Κωνσταντίνος Μπότασης διετέλεσε για αρκετά χρόνια στέλεχος της διοίκησης του Παναθηναϊκού. Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε Διοικητικό Συμβούλιο το 1926, έτος που ιδρύθηκε το τμήμα οπλομαχίας του Ομίλου.4

Συνταγματάρχης του Πυροβολικού

Ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός του ελληνικού στρατού. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου αγωνίστηκε στην πρώτη γραμμή του Μετώπου ως Συνταγματάρχης του Πυροβολικού.5

Υπάρχει μεγάλο κενό ως προς τις επιτυχίες των Ελλήνων οπλομάχων και των σωματείων τους στα προπολεμικά χρόνια, μέρος του οποίου θα καλυφτεί σταδιακά μέσα από το paopedia.gr.

Πηγές

  1. Πηγή: πληροφορίες για την οικογένεια Μπόταση.
  2. Εφ. «Πατρίς», 19 Απριλίου 1928.
  3. sports-reference.com και Ελευθέριος Σκιαδάς, 100 χρόνια νεότερη ολυμπιακή ιστορία (1896-1996).
  4. Πρακτικά Διοικητικών Συμβουλίων Παναθηναϊκού Α.Ο.
  5. Σειρά άρθρων στην εφημερίδα «Έθνος» κατά τη διάρκεια του Πολέμου (1941).