Η σχέση του Νίκου Ξυλούρη με τον Παναθηναϊκό

Ο Νίκος Ξυλούρης (Ανώγεια Ρεθύμνου, 7 Ιουλίου 1936 – Πειραιάς, 8 Φεβρουαρίου 1980), γνωστός και με το παρατσούκλι Ψαρονίκος, ήταν Έλληνας μουσικός και τραγουδιστής. Αν και αθλητικά φέρεται να υποστήριζε την ομάδα του Ο.Φ.Η., έτρεφε παράλληλα πολύ μεγάλη συμπάθεια για τον Παναθηναϊκό.

periodiko_kriti_21

Παναθηναϊκέ, Παναθηναϊκέ,
επήρες το πρωτάθλημα μεγάλε και τράνε
Αήττητος ως τώρα, ετίμησες τη χώρα…
Παναθηναϊκέ, Παναθηναϊκέ,
όπου και αν πάνε οι παίκτες σου γυρίζουν νικητές..

Στολίζεις την Ελλάδα μεγάλη μου ομάδα…
Παναθηναϊκέ, Παναθηναϊκέ,
εύχομαι δα να είσαστε πάντα πρωταθλητές

Τρέμουν εχθροί και φίλοι σαν βλέπουν το τριφύλλι...

«Αήττητε Παναθηναϊκέ»

Ο Παναθηναϊκός της περιόδου 1963-1964 κατόρθωσε ένα μοναδικό μέχρι το 2019 κατόρθωμα: κατέκτησε αήττητος (με 24 νίκες και έξι ισοπαλίες) το Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1964-65), το Τριφύλλι κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα, σημειώνοντας 20 νίκες, εννιά ισοπαλίες και μία ήττα.

Ο Νίκος Ξυλούρης, για να τιμήσει την ομάδα της Αθήνας, ηχογράφησε το 1965 το τραγούδι «Αήττητε Παναθηναϊκέ» σε ρυθμό καλαματιανό, με τον Νικόλα Καράτζη στην κύρια φωνή (ο Ξυλούσης έπαιξε λύρα και έκανε τη δεύτερη φωνή). Στο λαούτο συμμετείχε ο Γιάννης Ξυλούρης. Το τραγούδι βρισκόταν στη β’ πλευρά του δίσκου Music Box 524.1

Διαδήλωση κατά της Δικτατορίας στη Λεωφόρο

Ο Νίκος Ξυλούρης είχε συνδεθεί –εμμέσως– και με άλλους τρόπους με τον Παναθηναϊκό, αφού στο γήπεδο της Λεωφόρου πραγματοποίησε ορισμένες από τις σημαντικότερες συναυλίες του. Σε αφιέρωμα που είχε δημοσιευθεί στον ιστότοπο των Panathinaikos Supporters Abroad (και αναδημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160») έγραφε:

[…] δεν είναι καθόλου τυχαίο που επί Δικτατορίας –να κάτι που δεν ξέρουν πολλοί…–, πριν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, εδώ, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 160, οργανώθηκε και ξεκίνησε μία από τις μεγαλύτερες μέχρι τότε διαδηλώσεις κατά του χουντικού καθεστώτος. Αυτό συνέβη την 1η Οκτωβρίου 1973, όταν ο Σταύρος Ξαρχάκος έδωσε συναυλία-διαμαρτυρία κατά την Συνταγματαρχών στη Λεωφόρο. Ο Νίκος Ξυλούρης και αυτός πάτησε τότε –για πρώτη, αλλά όχι τελευταία φορά– το ιερό χορτάρι του γηπέδου του Παναθηναϊκού και τραγούδησε:

«Μπαρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη
δεν μας τά’ γραψες σωστά.
Το φιλότιμο δε φτάνει
για να πάει κανείς μπροστά».

Η συναυλία-διαδήλωση τελείωσε με κυνηγητό και ξύλο από την Αστυνομία. Και με συλλήψεις ανυποψίαστων περαστικών έξω από το γήπεδο.2

Μετά τη δικτατορία, ο Ξυλούρης έδωσε κι άλλες συναυλίες στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η σημαντικότερη εμφάνισή του ήταν αμέσως μετά τη Χούντα, σε ιστορική συναυλία που διηύθυνε ο Γιάννης Μαρκόπουλος, στο πλαίσιο των γυρισμάτων της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου «Τραγούδια της Φωτιάς».

Αλλά και το 1979, όταν ο Ξυλούρης αρρώστησε και διένυε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, πάλι στη Λεωφόρο πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη «συναυλία αγάπης» προς ενίσχυση του σπουδαίου καλλιτέχνη.

«Τον Π.Α.Ο. μου τον αγαπώ»

Το πιο πολυτραγουδισμένο σύνθημα του Παναθηναϊκού, το «Τον Π.Α.Ο. μου τον αγαπώ», το οποίο ακούγεται από τους οργανωμένους οπαδούς του Ομίλου μετά τη λήξη κάθε αγώνα σε όλα τα σπορ, είναι στο ρυθμό ενός από τα πιο γνωστά τραγούδια που έχει πει ο αείμνηστος τραγουδιστής: «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

Πηγές – Σημειώσεις

  1. www.rethemnos.gr
  2. http://paoabroad.com/index.php/gnorizate/item/801-anamnhseis-asimvivastwn-psixwn