Πέτρος Γκιουράνοβιτς (δικηγόρος, παράγοντας Παναθηναϊκού)
Πέτρος Γκιουράνοβιτς Παναθηναϊκός δικηγόρος

Πέτρος Γκιουράνοβιτς Παναθηναϊκός δικηγόρος

Ο Πέτρος Γκιουράνοβιτς (1911-1992) ήταν δικηγόρος και από τους πιο δραστήριους παράγοντες στην ιστορία του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

Π. Γκιουράνοβιτς: μία ζωή δίπλα στον Παναθηναϊκό

Γεννήθηκε το 1911. Το 1926 εντάχθηκε στην οικογένεια του Τριφυλλιού, αρχικά ως αθλητής και πολύ σύντομα ως παράγοντας. Το 1930 ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, στην ιστορική εκδρομή των φίλων του Μεγάλου Συλλόγου, για να παρακολουθήσει τη νίκη των «πρασίνων» με 4-1 επί του Άρη. Παρέμεινε μέλος του Παναθηναϊκού για όλη του τη ζωή. Επίσης, έχει διατελέσει, κατά τη δεκαετία του ’50, κριτής αγώνων στίβου.

Πέτρος Γκιουράνοβιτς Παναθηναϊκός διοίκηση δικηγόρος

Ο Πέτρος Γκιουράνοβιτς

Ο Πέτρος Γιουράνοβιτς «δοκιμάστηκε» στα περισσότερα διοικητικά πόστα του Παναθηναϊκού. Έγινε αντιπρόεδρος του Ομίλου και αρχηγός των περισσότερων τμημάτων.

Παρείχε, ταυτόχρονα, νομικές υπηρεσίες ─αφιλοκερδώς─ στον Παναθηναϊκό, όντας ένας από τους γνωστότερους δικηγόρους των Αθηνών.

«Από τις 7:30 το πρωί βρισκόταν στα γραφεία του Παναθηναϊκού και προσπαθούσε να δώσει λύσει σε κάθε πρόβλημα που παρουσιαζόταν», έχει δηλώσει για τον Γκιουράνοβιτς ο Παύλος Γιαννακόπουλος.1

O Γιουράνοβιτς δεν άφηνε «να πέσει κάτω» τίποτα. Ξεσκόνιζε, σε καθημερινή βάση τις αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, διάβαζε την παραμικρή είδηση που αφορούσε τον Παναθηναϊκό και έκανε δυναμικές παρεμβάσεις, ακόμα και για ζητήματα που δεν φάνταζαν σημαντικά στους περισσότερους. 2

Μέχρι και το τέλος της ζωής του είχε ενεργή συμμετοχή στη διοίκηση του Ομίλου (πλέον ως γενικός γραμματέας). Στις 13 Μαρτίου 1990, τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά του στον Σύλλογο, κατά τη διάρκεια χοροεσπερίδας του Παναθηναϊκού.

Πέθανε στις 28 Μαρτίου 1992. Λίγες ημέρες αργότερα, ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Α.Ο. Παύλος Γιαννακόπουλος είπε: «ο Παναθηναϊκός έχασε την ψυχή του».3

Σημειώσεις-πηγές

Κύρια πηγή: αρχείο paopedia.gr, αρχείο εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ».

  1. «Αθλητική Ηχώ», 31 Μαρτίου 1992.
  2. Για παράδειγμα, στις 13 Μάρτιου 1992 ─μόνο λίγες ημέρες πριν πεθάνει─ δημοσιεύθηκε στην «Αθλητική Ηχώ» επιστολή του, μέσω της οποίας διόρθωνε λεζάντα προηγούμενου φύλλου της εφημερίδας που αφορούσε τον Ολυμπιακό (έγραφε πως ήταν η πεντάδα των αδελφών Ανδριανόπουλων, ενώ ο ένας από τους εικονιζόμενους πέντε δεν ήταν Ανδριανόπουλος).
  3. Βλ. σ.1.